22.11.2018 
torstai, marraskuu 22, 2018, 09:05
Pienet kunnat korottavat eniten veroja, kuntien väliset erot kasvavat

Kuntavero vaihtelee ensi vuonna 17 ja 22,5 prosentin välillä. Keskimäärin se on 19.88 prosenttia
Kunnallisvero nousee ensi vuonna 480 000 asukkaalla, kun 46 kuntaa on päättänyt nostaa veroprosenttiaan vuodelle 2019. Viime vuonna nostajia oli seitsemän enemmän.

‚Äď Suurin osa korottajista on pieni√§ kuntia, joissa veroprosentit ovat jo ennest√§√§n korkeita ja valtionosuuksien merkitys tulopohjassa suuri, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina.

‚Äď Kuntien v√§liset erot n√§ytt√§v√§t edelleen kasvavan, vaikka koko maan taloustilanne on kohtuullisen hyv√§. N√§in ei voi jatkua, Reina sanoo.

‚Äď Korotuksissa n√§kyv√§t osaltaan my√∂s valtionosuusleikkaukset ilman vastaavaa maan hallituksen tavoittelemaa kustannusten alenemaa.

180 kunnan vero kriisikunnan rajalla
Ensi vuonna 180 kunnalla veroprosentti on 21,00 tai enemmän, joka on kriisikuntakriteeristön raja-arvo.

Eniten korottajia on Pohjois-Pohjanmaalla, jossa korottajia on kymmenen. Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa oli molemmissa kuusi korottajakuntaa.

Tyypillisin korotus on ensi vuodelle 0,50 prosenttiyksikköä. Suurin korotus on 1,50 prosenttiyksikköä, joka tehtiin yhdessä kunnassa, Oripäässä.

Manner-Suomen korkein kunnallisveroprosentti, 22,50 prosenttia, on ensi vuonna Haapajärvellä, Honkajoella, Jämijärvellä, Reisjärvellä ja Teuvalla. Alhaisin Manner-Suomen veroprosentti on Kauniaisissa, 17,00 prosenttia.

Koko maan keskimääräinen tuloveroprosentti on ensi vuonna 19,88 prosenttia, ja se nousee 0,04 prosenttiyksikköä vuodesta 2018.

Kitee onnistunut tasapainottaman
Kuntavero laskee noin 26 000 asukkaalla, kun viisi kuntaa laskee veroprosenttiaan vuodelle 2019. Nämä kunnat ovat Finström, Kitee, Kumlinge, Kustavi ja Maarianhamina.

‚Äď Kiteell√§ veroprosentti laskee per√§ti 0,5 prosenttiyksikk√∂√§. T√§m√§ on pitk√§j√§nteisen talouden tasapainottamisty√∂n tulosta. Viel√§ vuonna 2014 Kitee oli valtakunnan k√§rkiverottaja, Kuntaliiton p√§√§ekonomisti Minna Punakallio kertoo.

Suuret kaupungit ennallaan
Suurimmissa kaupungeissa eli Espoossa, Helsingissä, Oulussa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla veroprosentti ei muutu.

Ennallaan veroprosenttinsa pitää kaikkiaan 260 kuntaa.

Keskituloinen, noin 3 600 euroa kuukaudessa tienaava palkansaaja maksaa kunnallisveroa keskimäärin noin 7 500 euroa vuodessa.

Kiinteistöveroista 1,85 miljardia
Yleinen, vakituisen asuinrakennuksen tai muun kuin vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti nousee yhteensä 34 kunnassa ja laskee yhdeksässä kunnassa. Kiinteistöveron taso on edelleen kansainvälisesti vertailtuna alhainen.

‚Äď Ensi vuonna asumisesta ja kes√§m√∂keist√§ maksetaan yhteens√§ kiinteist√∂veroa keskim√§√§rin noin 190 euroa asukasta kohden, havainnollistaa Kuntaliiton kuntatalousyksik√∂n vt. johtaja Henrik Rainio.

Kiinteistöverojen yhteenlaskettu tuotto on ensi vuonna arviolta 1,85 miljardia euroa. Se muodostaa noin neljä prosenttia kuntien tuloista.

‚Äď T√§n√§ vuonna kuntien taloudellinen tilanne on heikentynyt merkitt√§v√§sti etenkin siksi, ett√§ kuntien verotulot ovat k√§√§ntyneet laskuun. Tilanteen huomioiden nostajien m√§√§r√§ on maltillinen ja kertoo siit√§, ett√§ kuntalaisten kukkarolle meneminen on viimesijainen keino talouden tasapainottamiseen, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Reina toteaa
( 435 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | Seuraava> >>