26.12.2009 
lauantai, joulukuu 26, 2009, 10:00
Joulun juhla on vietetty rauhaisissa merkeissä. Kauneus on luonnossa ja ihmismielessä. Jalkautuminen arkeen lähtee tästä, iltavuoroon vapauttamaan toinen ihminen vapaalle. Tässä auttamistyössä asennoituu ihmisiin kunnioituksella ja tietynlaisella nöyryydellä. Sairaalaan tulevat vain apua todella tarvitsevat. Joulu itsessään on juhlava, omalla tavallaan sielläkin. Useana jouluna, nuorena hoitajana olen osaltani ollut pyhinä töissä. Hoitajan työ on vaativaa ihmissuhdetyötä. Vuorotyössä on omat haasteensa. Perhe-elämä vuorotyössä on myös oma juttunsa. Vapaita kunnioittaa suuresti, sillä kaikki ovat harvoin yhtä aikaa kotona. Perhe on voimavara. Mutta se ei voi hyvin, jos ei aika riitä yhdessäololle. Ensi vuosi haasteineen tarvitsee aikaa enemmän perheelle. Uskon, että monissa muissakin perheissä on sama tunnelma. Aikaa ihmiselle, aikaa lapsille.

Työpäivä takana, sauna ja paneutuminen asiaan.

Sairaanhoitopiirin tavoitteista Lindenin näkökulmasta.
Tulisi tavoitella 350 sairaansijan vähennystä Varsinais-Suomessa somaattisesta erikoissairaanhoidosta. Vähennys tapahtuisi seuraa-vasti:

1) avohoidon kehittymisen myötä sairaansijojen käyttö vähenee edelleen
2) sairaansijoja siirretään Turun kaupungissa erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon
3) sairaansijoja siirretään TYKSissä ja aluesairaaloissa erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon joko siten, että potilaiden hoito siirtyy toisiin yksiköihin tai siten, että osa sairaaloiden sairaansijoista/osastoista siirretään perusterveydenhuollon käyttöön ja hallintaan
4) sairaanhoitopiirin sairaaloiden välillä tehdään rakenteellisia muu-toksia, joissa vaativaa vuodeosastohoitoa siirretään aluesairaa-loista TYKSiin ja kevyempää hoitoa (pääosin avohoitoa) TYKSistä aluesairaaloihin
5) tavoitteena on vähentää vuosina 2009-2012 sairaanhoitopiirin sairaaloista 350 somaattisen erikoissairaanhoidon sairaansijaa, alustava arvio vähennyksestä jakaantuisi TYKSin ja aluesairaa-loiden kesken edellä kuvatuilla keinoilla toteutettuina 50 % - 50 %.
6) sairaanhoitopiirin sairaaloissa tulee toteuttaa kokonaisten vuode-osastojen vähentämisiä eikä vain kuormituksen vähentämistä osastoilla.

Edellä kuvailtu muutos ei edellytä uusia periaatelinjauksia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä, koska tällainen muutos on asetettu tavoitteeksi jo 21.11.2006 sairaanhoitopiiri sairaanhoitopiirin valtuustossa hyväksytyssä strategiassa. Alla laina-ukset asianomaisista strategian kohdista:

Strategian kohdassa Kokonaiskustannukset:

”Kokonaiskustannusten painopistettä siirretään harkituin ratkaisuin perusterveydenhuollon suuntaan vähentämällä erikoissairaanhoidon vuodeosastotoimintaa ja lisäämällä perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen hoitopaikkoja.”.

Strategian kohdassa Palveluvalikoima:

”Aluesairaaloiden ja TYKSin välinen työnjako suunnitellaan erikois-aloittain vuosittain ja mahdolliset muutokset huomioidaan talousarvi-ossa.” … ”Akuuttia yöaikaista toimintaa keskitetään selvitysten pe-rusteella.”

Strategian kohdassa Yhteistyö perusterveydenhuollon ja sosiaalitoi-men kanssa:

”Potilaiden nopea pääsy jatkohoitoon erikoissairaanhoidosta ja toi-saalta perusterveydenhuollon joustavat mahdollisuudet konsultoida erikoissairaanhoitoa toteutuvat.”

Sairaanhoitopiirin johtajan päätösehdotus

Hallitus merkitsee tiedoksi selvityksen somaattisen vuodeosastohoidon käytöstä Varsinais-Suomessa. Selvitystä ja siitä käytyä hallituksen keskustelua hyödynnetään sairaanhoitopiirin strategian uudistamisessa, vuosien 2010-2012 kehittämistoiminnassa ja vuosien 2011-2013 talousarvion ja –suunnitelman laadinnassa.

( 1244 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | Seuraava> >>