26.9.2017 
tiistai, syyskuu 26, 2017, 06:21
Aurinkoinen viikko!
Toivun laparoskooppisesta sappileikkauksesta.
Aika hengätää ja miettiä yhteiskuntaa, arvoja ja johtajuutta. Esimerkiksi tärkeimmän arvojohtajamme Tasavallan Presidentin roolista. Siksi kannanotolla on merkitystä tulevaisuuden yhteiskuntaa peilattaessa.Tasavallan presidentti ‚Äď TASA-ARVOJOHTAJA 26.9.2017
Sukupuolten tasa-arvo on suomalaisen yhteiskunnan vahvuus ja keskeinen osa Suomi-kuvaa maailmalla. Alkuvuodesta 2018 käytävissä vaaleissa valitaan Suomelle paitsi presidentti myös arvojohtaja. Naisjärjestöjen Keskusliitto katsoo, että valtionjohtajana tasavallan presidentin tehtävänä on edistää sukupuolten tasa-arvon toteutumista niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Keskusliitto haastaa presidenttiehdokkaat ja median edustajat nostamaan tasa-arvokysymykset presidentinvaalien avainteemaksi.
Suomalaisen tasa-arvopolitiikan ydinteemoja ovat tasa-arvoinen työ ja perhe-elämä, kasvatus ja koulutus, hyvinvointi ja terveys sekä tasa-arvo päätöksenteossa ja julkisessa hallinnossa. Ajankohtaisina aiheina yhteiskunnallisessa tasa-arvokeskustelussa ja päätöksenteossa ovat esimerkiksi sote-uudistuksen sukupuolivaikutukset ja perhevapaauudistuksen valmistelu. Tällä hetkellä naiset käyttävät yli 90 prosenttia perhevapaista. Euroopan unionin ihmisoikeusviraston mukaan 47 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä Suomessa asuvista naisista on kohdannut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa. Myös naisiin kohdistuva vihapuhe on lisääntynyt. Naisjärjestöt kantavat lisäksi huolta koulutusalojen, työmarkkinoiden ja palkkojen jakautumisesta sukupuolen mukaan. Naisten vähäinen osuus STEM-aineiden opiskelijoista ja teknologia-alojen työntekijöistä uhkaa jättää naiset digitaalisen murroksen altavastaajiksi. Suomen kansainvälinen tasa-arvotyö on näkynyt muun muassa tyttöjen ja naisten aseman ja oikeuksien nostamisena kehityspolitiikan kärkeen.
Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan 100 tasa-arvotekoa -hankkeessa suuri joukko erilaisia organisaatioita, kuten kuntia, yliopistoja, järjestöjä ja ministeriöitä, on tehnyt moninaisia uusia tasa-arvotekoja. Naisjärjestöjen Keskusliitto odottaa konkreettisia toimia myös tulevalta presidentiltä.
Naisjärjestöjen Keskusliitto esittää seuraavia kysymyksiä tasa-arvokeskustelun lähtökohdiksi tulevissa presidentinvaaleissa:
‚ÄĘ Millainen rooli tasavallan presidentill√§ on sukupuolten tasa-arvon edist√§misess√§?
‚ÄĘ Mik√§ on sukupuolten tasa-arvon keskeisin haaste Suomessa? Ent√§ kansainv√§lisesti?
‚ÄĘ Millaisin konkreettisin keinoin tullessaan valituksi tasavallan presidentiksi ehdokas toimisi sukupuolten tasa-arvon edist√§miseksi? Mik√§ olisi ehdokkaan tasa-arvoteko?
Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitto ‚Äď Kvinnoorganisationernas Centralf√∂rbund ry
Eva Biaudet, puheenjohtaja
Elina Suonio-Peltosalo, varapuheenjohtaja
Terttu Utriainen, varapuheenjohtaja
Terhi Heinilä, pääsihteeri
terhi.heinila@naisjarjestot.fi puhelin 040 5305544
Vuonna 1911 perustettu Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö ja yhteistyöfoorumi. Naisjärjestöjen Keskusliittoon kuuluu 58 jäsenjärjestöä, joissa on yhteensä yli 400 000 jäsentä. Keskusliitto toimii naisten aseman, sukupuolten välisen tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien edistämiseksi yhdessä jäsenjärjestöjen kanssa.( 445 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | Seuraava> >>