9.10.2017 
maanantai, lokakuu 9, 2017, 07:57
Terveiset Pietikäisen Sirpalta

Katalonian kansanäänestys: tilanne ratkaistava dialogin keinoin
Hormonihäiritsijäkemikaalit: mihin unohtui varovaisuusperiaate?
Missä markkinat, siellä kannattaa olla myös EU:n
Brexit-neuvotteluiden edistyminen Euroopan parlamentin keskustelussa
Tavattavissa Suomessa: Oulu, Turku, Forssa, Joikoinen, Helsinki, Hämeenlinna ja Tampere
Katalonian kansanäänestys: tilanne ratkaistava dialogin keinoin

Kataloniassa järjestettiin viime sunnuntaina kansanäänestys itsenäistymisestä. Itsenäistymisen puolesta äänesti ensimmäistä kertaa yli 2 miljoonaa kansalaista. Espanjan viranomaiset yrittivät estää äänestyksen tapahtumisen liioitellusti voimakeinoin ja uutisten tietojen mukaan yli 800 ihmistä sai poliisin aiheuttamien vammojen vuoksi hoitoa.

√Ą√§nestys oli Espanjan perustuslain mukaan laiton, eik√§ mink√§√§n alueen itsen√§isyydest√§ ei ole mahdollista p√§√§tt√§√§ yksipuolisesti. T√§m√§ tarkoittaa, ett√§ teoreettisen itsen√§istymisen tiell√§ on viel√§ monta vaihetta, vaikka Katalonia l√§hip√§ivin√§ julistautuisikin itsen√§iseksi.

Euroopan unionilta odotettiin Katalonian äänestyspäivän väkivaltaisuuksiin reaktiota. Euroopan komissiolla ei ole toimivaltaa puuttua jäsenmaiden sisäisiin asioihin. Euroopan parlamentti kuitenkin keskusteli asiasta keskiviikkoiltana täysistunnossa. Keskustelu käytiin Espanjan perustuslain, oikeusvaltioperiaatteen ja perusoikeuksien ympärillä.

On tärkeää muistaa, että oikeusvaltion tulee toimia kansalaisten suojana. Kansalaisten täytyy voida luottaa poliisiin ja muihin viranomaisiin. Luottamus viranomaisiin on yksi hyvän hallinnon mittari.

Poliisin voimankäyttö ei ole hyväksyttävää, ellei kyseessä ole väkivaltainen kriisi. Jos uutisten tiedot pitävät paikkansa, Espanjan poliisin voimankäyttö Kataloniassa oli liioiteltua ja tuomittavaa.

Katalonian kansanäänestys ja sen tulos olisi voitu sivuuttaa rauhanomaisesti, vain vedoten sen laittomuuteen ja ilman väkivaltaista äänestyksen estämistä. Sunnuntain tapahtumat ovat valitettava esimerkki tilanteesta, joka olisi tullut välttää neuvotteluiden avulla. Konfliktit tulisi pyrkiä ratkaisemaan dialogin keinoin, ei voimalla.

21. syyskuuta vietetään vuosittain kansainvälistä rauhanpäivää @UN
Hormonihäiritsijäkemikaalit: mihin unohtui varovaisuusperiaate?

Hormonitoimintaa häiritsevät kemikaalit ovat ainesosia, jotka muuttavat hormonien normaalia toimintaa. Niille ominaista on se, että ne voivat vaikuttaa jo pieninä annoksina ja niiden vaikutukset ovat peruuttamattomat. Erityisen herkkiä aineiden vaikutukselle ovat sikiöt ja lapset. Vaikutukset eivät välttämättä näy heti, mutta voivat näkyä sukupolvien yli.

Emme välttämättä myöskään tunnista altistuvamme hormonihäiritsijäkemikaaleille: niitä ei näy, eikä niitä ole erikseen tuoteselostuksiin merkitty. Kuitenkin olemme hormonihäiritsijöiden kanssa joka päivä kosketuksissa. Niitä löytyy palo- ja hometorjunta-aineilla käsitellyistä huonekaluista ja tekstiileistä, niitä voi olla ruoassa, kosmetiikassa ja lasten leluissa. Kaikkein vähiten tutkimusta onkin hormonihäiritsijöiden yhteisvaikutuksesta.

EU:ssa on jo pitkään vaadittu kriteereitä hormonihäiritsijäkemikaalien identifioimiseksi. Tämä auttaisi kemikaalien säätelytä ja rajoittamista.

Monen vuoden valmistelun jälkeen komissio esitti ehdotuksensa kriteereistä kasvinsuojeluaineissa tuholaismyrkyissä ja pintabiosideissä. Listan on tarkoitus toimia askeleena vastaavan kosmetiikkaa, leluja ja ruokapakkauksia koskevan sääntelyn muodostamiseksi.

Ehdotus oli pettymys, koska komissio pyrki kriteereissä sallimaan poikkeuksia eliöiden hormonitoimintaa häiritseville aineille. Parlamentti äänesti komission ehdotusta vastaan. Sen seurauksena komission tulee laatia uusi ehdotus.

Tärkeää on, että jatkossa kriteerit koskevat kaikkia kemikaaleja ja noudattavat Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmää hormonihäiritsijäkemikaaleista, jotka ovat vaarallisia eliöille, ihmisille ja ekosysteemeille.

Kriteerit tarvitaan kiireellisesti, siitä ei ole kysymystäkään. Kemikaalikuorma lisääntyy yhteiskunnassa koko ajan ja tutkimustulos niiden haittavaikutuksista lisääntyy. Tarvitsemme sääntelyä, jolla poistetaan markkinoilta haitallisimman kemikaalit. Sääntely täytyy kuitenkin toteuttaa tarkoituksenmukaisesti. Tässä tapauksessa se tarkoittaa etenemistä varovaisuusperiaate edellä, sekä terveyden että ympäristön suojelemisen kannalta.

Missä markkinat, siellä kannattaa olla myös EU:n

EU neuvottelee parhaillaan seitsemää kumppanuus- ja yhteistyösopimusta ja useampaa vapaakauppasopimusta Kaakkois-Aasian maiden liiton (ASEAN:n) jäsenmaiden kanssa.

Kumppanuuksien edistäminen on EU:lle strateginen etu. ASEAN-maat muodostavat yhdessä maailman seitsemänneksi suurimman talouden. ASEAN on EU:n kolmas kauppakumppani. Vuotuisen kahdenvälisen tavarakaupan arvo on yli 200 miljardia euroa. Alue on yksi maailman dynaamisimmista ja nopeimmin kasvavista myös teknologian ja tutkimuksen osalta. Vuoropuhelu ja yhteistyö on yhteinen etu monella alalla kyberturvallisuudesta ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Luonnollisesti strategista kumppanuutta ei tule ajaa ummistamatta silmiä esimerkiksi alueella ilmeneviin ihmisoikeusrikkomuksiin. Kumppanuuksissa tulee myös edistää YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevia suosituksia. EU:lla on mahdollisuus käyttää suhteitaan vaikuttaakseen ihmisoikeuksien toteutumiseen alueella niin kauppakumppanuuksiensa kuin avulle suuntautuvan kehitysyhteistyön avulla.
( 233 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | Seuraava> >>