Juhannusviikko ja loma 17.6.-19 
maanantai, kesškuu 17, 2019, 11:10
Lumpeiden kukintaa

Lomani on edennyt toukokuussa yhdellä viikolla, juhannusviikko on toinen ja heinäkuussa vielä kaksi viikkoa. Ja se tarkoittaa lomaa hoitotyöstä syöpätautien poliklinikalla ja kirurgian vuodeosastolla.

Tänään meillä on Salon kaupungin soten ja sivistyksen sekä kaupunginhallituksen iltakoulu: Nuorten hyvinvoinnin haasteet
Kaarlo Simojoki puhuu päihdetilanteesta
Katja Marjanen peilaa Salon tilannetta
Lastensuojelun näkökulmaa avaa Katja Viippo
Nuorten syrjäytymisen ehkäisystä Marita Päivärinne
Ankkuritoiminta esittäytyy
Opetuspäällikkö Inkeri Lahti ja nuorisopalvelujen päällikkö Johanna Paanannen Mitä kuuluu

Keskustelua varmasti luvassa! Ja olihan sitä. Saimme hyvää tietoa ja ymmärrystä siitä että kulurakenne on edelleen rankka. Päätöksentekijöillä pitää olla tiedossa mikä on minkäkin kortin voima ja vaikutus. Mitattavuus. Simojoen luennosta heräsi ajatus alkoholihaittojen erikoissairaanhoitoon tuottama kustannus. Kaikkine lieveilmiöineen.
Nuorten ongelmiin chat-palvelua. Matalan kynnyksen kuulluksi tulemista. Syrjäytymisen ehkäisy on huomioitu hallitusohjelmassa. Onko kustannusrakenteeseen keinoja? Kunnille tärkeä asia. Mm. sosiaalityöntekijöiden vajaus on suuri ongelma monissa kunnissa. Ongelmien kanssa ei ole aikaa hukattavaksi.


- - - - - - - - - asiasta toiseen - - - - - - - - - - - -


Salon Seudun Sanomissa KH pj Karnisto-Toivonen ja KV pj Nummentalo peräänkuuluttavat avoimempaa valmistelua
Otsikkoon on helppo yhtyä

Itse näen niin, että liikaa keskitytään siihen mitä itse halutaan, eikä kuunnella muita. Asioita avattaessaa on mentävä suoraan ytimeen, keskiössä pitää olla tarpeet, ei vaatimukset!

Virkamiesten ja luottamushenkilöiden yhteistyö sujuu paremmin kun kuunnellaan ensin asianosaisia. Hyvä neuvottelija on aidosti kiinnostunut, miten toinen ajattelee, kokee asian. Haluten tietää lisää ratkaisun löytymiseksi. Vuorovaikutustaidot ovat tärkeät.

Kuuntele, kysy, älä oleta! Kuunteleminen osoittaa arvostusta toista kohtaan. Neuvotteluissa ihminen on valmis hyväksymään vaikeatkin asiat, jos hän tuntee että häntä arvostetaan.

Ennakoinnilla ja yhteydenotoilla päästäisiin ajoissa asiaan, eikä vasta solmuihin mukaan, tulipaloja sammuttamaan.

Näin toimimalla syntyy luottamus, jota paikoin joutuu peräänkuuluttamaan.

Avoimuus on kaikkien toimijoiden kesken tärkeää. Ei ole kenenkään kannalta hyväksi pantata tietoja.

Tasa-arvotyötä tehneenä ja tarkastuslautakunnassa viime kauden toimineena tiedän vaikuttavuudesta paljon. Se on kunta-alalla keskeistä, kuntalaislähtöistä. Vaikutusten arviointia tehdään valitettavasti vasta kun päätökset ollaan jo tehty. Tarkoituksellisinta olisi ennakkovalmistelutyössä tehdä vaikutusten arviointia. YRVA, yritysvaikutukset, ympäristövaikutukset, lapsivaikutukset...näitä riittää.

Salon kannalta olennaista on luottamus toinen toisiinsa. virkamiesten, luottamushenkilöiden ja kuntalaisten kesken. Pitää hakea vaikuttavia säästöjä. Henkilöstömenot ja erikoissairaanhoidon menot ovat aiheuttaneet rankan ylityksen. Lisätalousarvio tulee eteen elokuussa. Syömävelka on huono juttu. Talousjohtajamme puhuu asiaa luottamushenkilöille. Kaikkien on ymmärrettävä tasapainotustoimien tarve. Sopeuttamiselta emme välty.
Taloustyöryhmän työ on käynnistetty. Taksat ja maksut, lakisääteiset tehtävät huomioitu, henkilöstön säästöideat on otettu vastaan. Nostettu esiin jatkotehtäviä jalostukseen.
Luottamushenkilöiltä, kuntalaisilta, säästöideoita kuunnellaan herkällä korvalla, henkilöstöltäkin odotetaan lisää ideoita mikäli niitä löytyy.

Salossa väki ikääntyy, syntyvyys vähenee, valtionosuudet pienenevät. Syhksy tulee olemaan raskas. Mutta keinoja on käytettävissä. Anna vinkki jos sinulla on hyvä ajatus.

Samassa veneessä


( 309 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | Seuraava> >>