12.3.2010 
perjantai, maaliskuu 12, 2010, 08:12
Onnistuminen elämässä tarkoittaa sitä, että on
rohkeutta, päättäväisyyttä ja tahtoa tulla siksi
ihmiseksi, joksi uskomme olevamme tarkoitettuja.


Lääkkeitä nuorisotyöttömyyteen

Tanskan malli, jolla koulusta ja töistä syrjäytyneet ns. pudokkaat etsitään ja haetaan ohjaavien toimien piiriin.
Osa joukkoa on opiskelijana kansanopistoissa, työpajatoiminnoissa ja vastaavissa. Joka tapauksessa jokainen pudokas on liikaa. Eduskunnassa on parhaillaan käsitteillä hallituksen esitys, joka mahdollistaa Suomessakin Tanskan mallin soveltamisen.

Kun kehysneuvottelujen yhteydessä käsitellään tämän vuoden ensimmäistä lisäbudjettia, kohdistuu suurin yksittäinen määrärahakokonaisuus nuorisotyöttömyyden vähentämiseen.


( 1083 views )   |  permalink   |  

10.3.2010 
keskiviikko, maaliskuu 10, 2010, 07:17
Ole mieluummin omaa valoasi hohtava pieni lyhty
kuin auringon lainavaloa loistava suuri kuu.

-Mori Ogai


Päivän lehdet on luettu ja päiväni käynnistyi mukavasti. Tarmokas olo. Ajatusten jäsentelyä viikon aikatauluja ja kohtaamisia suunnitellen. Tekee mieli kirjoittaa.

Eilisen päivän anti: naisten syrjiminen, ihmisoikeudet ovat asioita joita ei saa jättää vähälle. Mitä oli aiemmin ja nyt. Onko paljon muuttunut? Viime vuosikymmeninä ei ole edistytty. CEDAW-sopimuksen teosta 30 vuotta. Tasa-arvo ei ole toteuunut. Dekaani Jukka Mähönen Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan edustana avasi seminaarin ja nosti esiin perheiden hyvinvoinnin tasa-arvoisen toiminnan tuotteena. Naisia johtotehtäviin.

Professori Merja Pentikäinen Turun yliopistosta kertoi CEDAW-sopimuksesta, ainutlaatuisesta ihmisoikeussopimuksesta.

Oikeusministeri Tuija Brax estyi tulemasta, hänen puheenvuoronsa käytti ansiokkasti Johanna Suurpää oikeusministeriöstä. Hänen aluenaan ihmisoikeudet ja demokratia. 16 artiklaa käytiin läpi. taloudellista yhdenvertaisuutta ei ole saavutttu. Turvakoteja ei ole tarpeeksi. Tilanteita on paljon, jolloin niitä tarvittaisiin. Väkivallan torjuntaohjelma. Institutionaalinen seurantatyöryhmä. Tilastojen mukaan joka 10. nainen kokenut väkivaltaa parisuhteessa. Perheiden lapset näkevät, kokevat väkivallan. Miten ennaltaehkäistään jatkumo. Fyysinen ja psyykkinen painostus on vielä oma lukunsa. Väkivallan kierre pitää saada katkeamaan. Kunniaväkivalta, ihmiskauppa ongelmina edelleen. Ihmisoikeusinstrumenttia tarvitaan.

Eva Biaudet, ETYJ:in ihmiskaupan vastainen erityisedustaja, aiemmin toiminut peruspalvelu ja tasa-arvoministerinä. CEDAW-sopimus velvoittaa katsoman uhrin näkökulmasta. Syrjintäelementi liittyy naiskauppaan. Seksikauppaa pyörittää valtava bisnes, josta voiton käärii organisoija. Kuntien ja kansainvälisten järjestöjen on panostettava myös näihin asioihin. Sillä lasten, nuorten, pakolaisten katoamisia tapahtuu jatkuvasti.

Kevät Nousiainen, professori Turun yliopistolta peilasi CEDAW:n kautta naisten oikeuksia tasa-arvopolitiikan osana. SYRJINNÄSTÄ puhutaan liian vähän. Suomessa täytäntöönpano liian kapea, potentialia jäänyt huomioimatta. Suomi saanut muistutuksen ja antaa erityisselvityksen.

Keskustelussa nousi esiin moniperustainen syrjintä sekä palkkasyrjintä. Tilastotietoa on. Vielä tapahtuu kevään aikana.
( 981 views )   |  permalink   |  

9.3.2010 
tiistai, maaliskuu 9, 2010, 07:24
Näet asioita ja sanot ”Miksi?” Mutta minä uneksin asioista
joita ei ole olemassakaan ja sanon ”Ja miksi ei?”

-G.B. Shaw


Turun Yliopistolle kuuntelemaan Tuija Braxia ja Eva Biaudeta, aiheena CEDAW.

Iltapäivällä Unifemin harrastajataidenäyttelyä valvomassa. terveltuloa.

Huomiseen Pilates-tuntiin valmistautuen:

Tärkeä osa Pilates-liikkeitä on oikeaoppinen hengitys. Tee siis isot liikkeet aina uloshengityksen jälkeen. Näin varmistuu, että rasitus kohdistuu selän ja vatsan syviin lihaksiin, jotka ylläpitävät kehon ryhtiä.

1. NENÄN PYÖRITYS. Makaa suorana
lattialla, hengitä rauhallisesti ja pyöritä
nenää vuoroin vasta- ja myötäpäivään.
Liike näyttää helpolta, mutta avaa erittäin
hyvin niskan ja hartioiden lihaksia.
Toista 5–10 kertaa.

2. LANTION NOSTO. Jatka selinmakuulla,
koukista polvet ja nosta lantio uloshengityksen
jälkeen ylös nikama nikamalta.
Rullaa alas nikama nikamalta. Toista 5–10
kertaa

3. TRAMPPA US LANTIO YLHÄÄLLÄ.
Nosta lantio ylös uloshengityksen jälkeen
ja nosta samalla kädet kohtisuoraan ylös.
Hengitä rauhallisesti ja kävele paikallasi
eri rytmeillä. Yritä pitää lantio koko ajan
vakaana. Tee niin pitkään kuin hallitset
asennon.

4. JOUSIAMPUJA . Jatka edelleen selinmakuulla,
polvet koukussa ja kädet ylhäällä.
Käännä uloshengityksen jälkeen jalat
ja kädet eri suuntiin. Hengitä sisään ja
ulos ja tee kierto toiseen suuntaan. Toista
molemmille puolille muutamia kertoja.

5. SA KSET. Makaa kyljelläsi, nosta
molemmat jalat suorina muutaman
sentin ilmaan ja tue asentoasi kevyesti
käsillä. Ala saksata jaloilla rytmiä vaihdellen
edestakaisin ja yritä pitää lantio täysin
paikoillaan.

6. VAA KA. Nouse nelinkontin ja nosta
uloshengityksen jälkeen vastakkainen
käsi ja jalka suorana ilmaan. Tee liike
hallitusti ja paina vatsalihaksia samalla
tiukasti kohti selkärankaa. Tee molemmat
puolet 5–10 kertaa.

7. pikajuoksija. Pysy edelleen
nelinkontin, mutta nosta polvet kevyesti
ilmaan varpaiden varassa. Muista pitää
myös hartiat ryhdikkäinä. Liike vahvistaa
myös reisilihaksia, jotka ovat selän
hyvinvoinnin kannalta tärkeitä. Toista
muutamia kertoja.

8. KEINU. Istu tukevasti lattialle polvet
koukussa, pyöristä selkäsi ja keinahda
rennosti taaksepäin ja takaisin istumaan.
Voit jatkaa keinumista selkä pyöreänä tai
venyttää selän suoraksi keinahdusten välissä.
Jos haluat tehostaa ojennusta, nosta
kädet kohtisuoraan ylös loppuvaiheessa.

( 773 views )   |  permalink   |  

8.3.2010 
maanantai, maaliskuu 8, 2010, 08:29
Hyvää naistenpäivää!

Rauha, oikeudenmukaisuus ja solidaarisuus ovat YK:n julistuksessa naistenpäivän avainsanoja. Itselleni ne ovat viisaus, hellyys, kauneus, rakkaus ja intohimo. Naisen historia uhrista yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi on ollut pitkä ja kivinen. Naisen tie miehen sydämeen on yleensä lyhyt ja suloinen


---

Kokoomusnaisten Toivakka: Rikoslakia on uudistettava väkivalta- ja raiskaustuomioiden osalta

Kokoomusnaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Toivakka vaatii rikoslain pikaista uudistamista. "Nykyiset oikeuskäytänteet eivät vastaa yleistä oikeustajua. Moni ajattelee, että rikoslakimme suojelee väkivalta- ja raiskausrikosten osalta enemmän tekijää kuin uhria. Yllättävää on myös se, että rikoslaissa raiskaus kategorisoidaan 11 eri tavalla", Toivakka toteaa.

Toivakka luovutti eduskunnan puhemiehistölle perjantaina 5.3. naisjärjestöjen Valoa - ei väkivaltaa yhteiskampanjan julistuksen. Julistuksessa vaaditaan rikoslain uudistamista naisiin kohdistuvan väkivallan osalta. Julistuksen on allekirjoittanut eduskunnan enemmistö, 122 kansanedustajaa.

Kokoomusnaiset vaativat, että oikeusministeri Tuija Brax puuttuu ongelmaan välittömästi. Muussa tapauksessa uudistus on kirjattava viimeistään tulevaan hallitusohjelmaan.

YK:n valvontaelimet ovat useaan kertaan huomauttaneet Suomen korkeista lähisuhdeväkivallan luvuista. Erään tutkimuksen mukaan nainen ottaa yhteyttä viranomaiseen keskimäärin, kun häntä on pahoinpidelty 40 kertaa.

"Moni perheväkivallan uhri kokee syyllisyyttä tilanteestaan eikä lähde väkivaltaisesta suhteesta. Meidän olisi pureuduttava enemmän väkivallan suureen määrään ja syihin. Oikeus hengittää ja elää vapaasti ilman pelkoa kuuluu meille kaikille", Toivakka muistuttaa.

Lisätietoja:

Kokoomusnaisten varapuheenjohtaja Lenita Toivakka 050 512 2928, lenita.toivakka@eduskunta.fi

Asia on tärkeä. Väkivalta kaikissa muodoissaan on turhaa ja vääristynyttä. VALOA ei väkivaltaa.


( 1009 views )   |  permalink   |  

7.3.2010 
sunnuntai, maaliskuu 7, 2010, 09:43
Säröjä lasikatossa

Suomalaisessa politiikassa nuoret naiset ja miehet äitiys- ja isyyslomineen ovat tuttu näky. Politiikka saattaakin sen korkean julkisuusarvon ja ”täytyy elää kuten opettaa” -faktorin takia olla yksi kaikkein tasa-arvoisimmista työympäristöistä. Valtiohallinnon piirissä palkkapolitiikkakin on pitkään ollut melko avointa.

Naiset ovat viime vuosikymmeninä edenneet työelämässä huomattavasti, ja yhä suurempi osuus esimiestehtävissä toimivista on naisia. Palkansaajista, joiden työhön kuuluu esimiestehtäviä, oli naisia joka kolmas vuonna 2008, kun vuonna 1984 heitä oli vain viidennes. Erityisesti politiikassa naiset ovat jo pitkään olleet vahvasti mukana, ja esimerkiksi maan hallituksessa miehet ovat jo vähemmistössä.

Valtionyhtiössä ja valtion osakkuusyhtiössä naisten osuus hallituksessa on puolet, koska maan hallitus näin on edellyttänyt tasa-arvo-ohjelmassaan. Yksityisten yritysten puolella kehitys on ollut vaatimattomampaa: vuonna 2008 hallitusten jäsenistä naisia oli 12 prosenttia, viime vuonna 14. Olen kuitenkin ollut sitä mieltä, että yritysten tulee itse hoitaa tämä epäkohta ja näin ollen olen vastustanut kiintiöitä. Toivon, ettei minun tarvitse muuttaa mieltäni.

Tavoitteena tulee olla lisätä naisten määrää myös yritysten operatiivisessa johdossa, koska sitä kautta saamme myös hallitusjäsenmateriaalia. On totta, että hyväveliverkostoissa ja nimitysvaliokunnissa pitää aktiivisesti ottaa kantaa siihen, löytyykö myös naisjäseniä. Myös omistaja voi tällaisessa asiassa olla aktiivinen.

Työelämän tasa-arvokeskustelussa on jotain kovin kaksijakoista. Omat kokemukseni ovat hyvin positiivisia, onhan minulla professori vaimonani ja työtovereissani paljon niitä, jolla on pieniä lapsia kotona. Itse koen, että naiseus ja miehuus ovat henkilön persoonalle alisteisia ominaisuuksia. Kuitenkin tilastoja lukiessa huomaa, että todellisuudessa tasa-arvo on välillä kovin haurasta.

Naisten kotonaolojaksot hidastavat palkka- ja urakehitystä, ja naisen euro on 81 senttiä. Alustavien tietojen mukaan palkkaero olisi vuodesta 2008 vuoteen 2009 kaventunut naisen euro noussut 82 senttiin, mutta luulen, että tämä tiedon takana ei ole vain naisten meno eteenpäin vaan myös miesten meno taaksepäin laman seurauksena.

Usein kuulee sanottavan, että palkkaero johtuu siitä, että niin suuri osa naisista on matalapalkka-aloilla töissä. Se ei ole mikään selitys, vaan selitys on se, että meidän yhteiskunnassamme paperimiestä ja it-suunnittelijaa on arvostettu rahallisesti enemmän kuin lastentarhanopettajaa tai sairaanhoitajaa. Ensin mainituilla aloilla on lisäksi ollut varaa tehdä palkkajärjestelyjä ainakin osittain sen takia, etteivät ne ole kantaneet yhtä suurta rahallista vastuuta tulevaisuuden veronmaksajista.


Sama palkka, sama mahdollisuus uralla etenemiseen, vanhemmuuden kulujen oikeudenmukainen jakaminen työnantajien kesken – mitä muuta vielä voisimme tehdä, jotta naisilla olisi samat mahdollisuudet työelämässä kuin miehillä? Miehet voisivat ottaa suurempaa roolia kotona.

Tiedän, että monen on vaikea jättää autotallinsa ja penkkiurheilunsa, mutta sitä saisi tehdä nalkuttamisvapaalla vyöhykkeellä, jos silloin tällöin tarjoutuisi tiskaamaan. Jos kotitöistä saa sovittua, silloin molemmat voivat hyvällä omallatunnolla erikoistua, jos se on se, mitä halutaan. Ja lastenhoito ei sitten ole kotityö, vaan molempien vanhempien etuoikeus. Tällaisia ajatuksia syntyy YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan kokouksessa New Yorkissa, jossa parhaillaan olen.

Kirjoittaja on tasa-arvoministeri.
Stefan Wallin

Kiitos Stefan hyviä ajatuksia paremman yhteistyön aikaansaamiseksi. Oli hienoa, että kirjoituksesi oli juuri Salon Seudun Sanomissa, eikä HS.ssa tai Turun sanomissa. Siis kotitöitä jakamaan joka taloudessa tasaisemmin, niin eiköhän hyväntuulisuutta ala kummuta. Nautitaan kaikki lasten kasvattamisesta, sukupuoleen katsomatta. Iloitsin myös Helsingin sanomien taloussivun " Sivuun - vähäksi aikaa". Jan- Henrik Mäkelä jätti työnsä miettiäkseen, mitä oikeasti haluaa tehdä.Aikalisä antoi mahdollisuuden lapsen kasvatukseen, opiskeluun ja tulevaisuuden pohdintaan. Perheen etu.
2010-luvulla puhutaan Työhyvinvoinnista, Joustavuuden filosofiasta, Kasvun kyseenalaistamisesta, Osa-aika eläkkeistä, vuorotteluvapaista, työn mielekkyydestä, aivotyön lähdöstä Suomesta, työurien pidentämisestä, Työelämän laadusta...

Maailma ei romahda, eikä pysähdy, vaikka työelämästä irtaantuu hetkeski.

Suosittelen tutustumaan:
Niilo Hakonen asiantuntija, EK
Tuija Oivo ylihoitaja TEM
Merja Kauhann, tutkimuskoordinaattori, Pt
Anne Hyven, työpsykologi, Mehiläinen

( 1009 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | Seuraava> >>