25.3.2017 
sunnuntai, maaliskuu 26, 2017, 06:32
Töissä eilinen päivä ja illalla 40 v syntymäpäiväjuhlissa. Nähtiin taas pienet ja suuret läheiset. Auttaa palautumaan arjessa.


Tunteemme, tekomme, ajatuksemme
ovat erilaisia.
tarvitsemme toinen toisiamme
erilaisuudesta huolimatta.
- Marja-Leena Romu -


Perniön alueen ja koko Salon talousalueen tulevaisuudella on merkitystä. Luontoarvomme ja vahva maaseutu merkitsevät ratkaisevan paljon. Elinkeinoelämän rohkeat stepit tarvitaan tuottamaan työpaikkoja. Suuret yritykset ovatkin saaneet tukea työllisyyden hoitoon. Työtä pitää löytyä tekeville. Jokaisella on annettavaa. PK-sektorin yrittäjyys onkin se joka todellisuudessa eniten luo työtä. Minusta nuorten pitää koulutuksen jälkeen saada jalansijaa. Eläkkeelle siirtyjän onkin hyvä luovuttaa seuraajilleen hiljaisen tiedon pääomaa.
Työilmapiirillä ja keskinäisillä ihmissuhteilla on tärkeä rooli työssäjaksamiselle. Tutustu teemoihini ja anna ajatuksiasi. Sivuiltani voit lukea miten asioita näen. Sairaanhoitajana tunnen arjen, kaikkine haasteineen. Perheen kautta sukupolvien ketjun.
Minulle sydämen sivistys, toisen huomioon ottaminen on merkityksellistä. Koulutus tulee tärkeänä, mutta jos ei sydämen sivistys ole hallussa ja itsekeskeisyys dominoi, ei korkeillakaan opinarvoilla ole merkitystä. Elämä on yhteistyötä.
Tehdään sitä yhdessä.
Minulla on Naisjäejestöjen Keskusliiton, Kokoomuksen Naisten Liiton, Maakuntavaltuuston, Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssitoiminnan, Sairaanhoitajaliiton, Tehyn ym. verkostoni. Tunnen ihmisiä. EU:n meppejä olimme juuri tapaamassa. - Euroopassa tarvitaan kasvua rakentavaa talouspolitiikkaa, kunnianhoimoista ympäristöosaamista, ja työtä ihmisten perusoikeuksien ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.-
Meidän tulee keskittyä kasvuun, joka perustuu yrittämiseen ja työntekoon, ympäristöystävällisyyteen, laadukkaisiin julkisiin hankintoihin ja osaamiseen, sekä parempiin palveluihin.
Vauraus syntyy yhteistyöstä - vain sillä pärjäämme globaaleilla markkinoilla, sillä vuonna 2050 osuutemme maailman väestöstä on vain seitsämän prosenttia ja osuutemme maailman bruttokansantuotteesta vain kymmenen prosenttia.
Lähivuosien päättäjät vastaavat siitä , säilyykö maapallomme elinkelpoisena lapsillemme. tarvittava tieto ekologisista haasteista on. Teknologinen tieto siitä, miten niihin vastataan, on myös olemassa.
Veroparatiisit ja verohävikki koituu meidän kaikkien kansalaisten tappioksi.
Voimme luoda parempia ja joustavampia terveyspalveluja suoraan kotiin, osana digiajattelua.
Arvostan julkista terveydenhuoltoa vastuullisena toimijana.Palataan näihin asioihin jälleen pian. Nyt lenkille.

( 160 views )   |  permalink   |  

24.3.2017 
perjantai, maaliskuu 24, 2017, 06:54
Lähden kohta käymään Perniön torille. Tavattavissa klo 10-12.
Kokoomuksen Kuntavaaliehdokkaat paikalla. Tule jutteleman.
Sieltä jatkan työhön sairaalan iltavuoroon.
Ensi viikolla tiiviisti töissä.
Mielenterveysseuran hallituksen kokous keskiviikkona iltapäivällä töiden jälkeen. Kaupungin tilinpäätös valmistuu, luettavaa arviointikertomuksen kirjoittamiseen riittää.
30.3.2017 tarkastuslautakunnan puheenjohtajisto kokoontuu. klo 17.30 NaisJärjestöjen Keskusliiton Kokous Helsingissä. ja loppuviikoksi taas töihin. Ja seuraava viikkokin töissä. Torstaina ja perjantaina syöpäkoulutuksessa Helsingissä.
Asiat mielessä. Jalat maassa arjessa. Kokemuksella.
Pian on jo vaalipäivä. Muista äänestää. Vaalimökeillä en juuri pääse käymään.
( 151 views )   |  permalink   |  

23.3.2017 
torstai, maaliskuu 23, 2017, 06:06
Salon Kokoomusnaiset viettivät kivan muoti-illan Muotiperhossa Salossa eilis-iltana. Hienosti naisia paikalla. Rennoissa merkeissä yhdessä kuntavaalien alla. Kiitos kaikille mukana olleille ja Kristiinalle ja Annelille. Tätä energiaa tarvitsemme!

Tänään piddämme Salon lukiolla Kevätkokouksemme klo 18.

Perjantaina klo 10-12 olemme Perniössä torilla, Kokoomuslaiset kuntavaaliehdokkaat.

Sairaanhoitajapäivillä Risikon Paula, Sarkomaan Sari, Jaana Laitinen - Pesola, Sari Multala, Sofia Vikman Sairaanhoitajapäivät 23-24.3.2017 Käy juttelemassa jos olet paikalla. Minä en nyt pääse.
( 166 views )   |  permalink   |  

22.3.2017 
keskiviikko, maaliskuu 22, 2017, 14:59
Eilinen ilta vierähti lautakuntien toimintakertomuksia lukiessa. Tänään Muotiperhoon tunnelmoimaan kevään muodin pariin.
Klo 18
Huomenna kevätkokoukseen Salon Lukiolleklo 18

22.3.2017 HS Merja Vaarala

ELVYTYSTAITOJA ja haavan sitomista harjoitellaan perinteisellä ensiapukurssilla, mutta miten pitäisi toimia, kun ystävä tai kadunkulkija tarvitsee mielenterveyden ensiapua?

Monikaan ei vielä tiedä, ja tähän Suomen Mielenterveysseura haluaa muutoksen. Suomalaiset pitää saada mielenterveyden ensiapukursseille, joiden tarjontaa on nyt laajennettu koko maahan.

Hallituksen kärkihankerahaa projektiinsa saanut Mielenterveysseura suunnittelee, että maksuttoman ensiapukurssin käy seuraavan kahden vuoden aikana 25 000 kansalaista. Viime vuonna koulutuksiin lähes kolmetuhatta suomalaista. Suosituin oli omaan mielenterveyteen keskittyvä kurssi.

Kun koulutetut ohjaajat pitävät koulutuksia omissa yhteisöissään, koulutusmalli saadaan juurrutettua koko maahan. Opin ansiosta suomalaiset puhuvat uupumuksen oireistaan tai auttavat ahdistunutta läheistään yhtä luontevasti kuin kuvailevat selkävaivojaan.

‚ÄĚEi haluaisi tuppautua eik√§ varsinkaan tehd√§ mit√§√§n hallaa.‚ÄĚ

‚ÄĚMITEN sinun mielenterveytesi t√§n√§√§n jaksaa?‚ÄĚ Kysymyksen esitt√§minen l√§heiselle oli Mari K√§pykankaan ensimm√§inen teht√§v√§, kun h√§n osallistui Mielenterveyden ensiapu 1 -kurssille Savonlinnassa.

‚ÄĚSe ei ollutkaan ihan helppo kysymys. Monesti sit√§ kysyy puolisolta vain, ett√§ miten ty√∂p√§iv√§ meni, mutta t√§st√§ kysymyksest√§ seurasikin lopulta tosi hyv√§ keskustelu.‚ÄĚ

Esille nousi monen kurssilaisen perheessä asioita, jotka kuormittavat ja aiheuttavat ahdistusta ja pahaa oloa. Parisuhteelle keskustelu teki hyvää.

Kolmipäiväisellä kurssilla opittiin myös, miten auttaa ihmistä kriisin keskellä. Nyt Käpykangas tietää, mitä sanoa läheiselle, jota on kohdannut vaikkapa onnettomuus, läheisen kuolema tai avioero.

‚ÄĚOlen kokenut, ett√§ ne ovat itsellekin olleet vaikeita paikkoja, kun ei haluaisi tuppautua eik√§ varsinkaan tehd√§ mit√§√§n hallaa.‚ÄĚ

Tärkein oppi oli läsnäolo. Kurssilta sai rohkeutta kohdata tilanteita ja uskoa siihen, ettei tarvitse olla mikään kriisityön ammattilainen.

Moni pelkää sanovansa kriisin keskellä jotain väärin.

‚ÄĚV√§√§ri√§ lauseita on hyvin v√§h√§n. Ehk√§ on hyv√§ muistaa, ettei ikin√§ oleta tiet√§v√§ns√§ asiaa paremmin kuin ihminen itse. Ei kannata sanoa, ett√§ kyll√§ se p√§iv√§ viel√§ paistaa risukasaankin tai muistella kuinka itse selvisi parissa viikossa miehens√§ kuolemasta.‚ÄĚ

Kannattaa tarjoutua auttamaan, K√§pykangas oppi. ‚ÄĚVoi kysy√§, voinko k√§yd√§ kaupassa tai ottaa lapset pariksi tunniksi.‚ÄĚ

Hankkeen projektipäällikkö Tiina Lumijärvi Mielenterveysseurasta korostaa, ettei vääriä lauseita kannata ylen määrin varoa. Jos toisen oireet huolestuttavat, pitää rohkaistua kysymään.

‚ÄĚHarvoin ihminen siit√§ suuttuu. Joskus voi suuttua, mutta se riski kannattaa ottaa.‚ÄĚ

SUOMEN Mielenterveysseuran laajassa kyselyssä kolme viidestä sanoi, että mielenterveyteen on vähemmän luontevaa hakea apua kuin fyysisiin vaivoihin.

Mielenterveyden ensiapukoulutuksiin on räätälöity kolme eri sisältöä. Ensiapu 1 antaa työkaluja oman ja läheisten mielenterveyden ylläpitoon ja ensiapu 2 tarjoaa tietoa mielenterveyden häiriöistä ja opastaa auttamaan sairastunutta.

Mielenterveyden ensiavun kakkoskurssi perustuu australialaiseen Mental Health First Aid -malliin. Sitä on markkinoinut myös Michelle Obama, joka on käynyt kurssin. Sillä opetellaan soveltamaan mielenterveyden ensiapua tavallisimmissa häiriöissä.

Kursseja j√§rjestet√§√§n ymp√§ri maata oppilaitoksissa ja yhdistyksiss√§. Ne kest√§v√§t yleens√§ 2‚Äď3 p√§iv√§√§. Ohjaajat ovat eri alojen ammattilaisia ja vapaaehtoisty√∂ntekij√∂it√§. Kaikki hallituksen k√§rkihankkeeseen kuuluvat kurssit ovat opiskelijoille ilmaisia.

Kolmas kurssi Nuoren mielen ensiapu vastaa suureen tarpeeseen.

‚ÄĚLasten ja nuorten kanssa ty√∂skentelev√§t kokivat tarvitsevansa konkreettisia ty√∂kaluja ripe√§√§n auttamiseen‚ÄĚ, Lumij√§rvi kuvaa.

Kurssitarjontaa on pyritty kohdentamaan erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomeen, jossa sairastavuuden perusteella on suurin tarve osaamisen kehittämiselle.

‚ÄĚRiskitekij√∂it√§, kuten ty√∂tt√∂myytt√§ ja pitki√§ matkoja palveluiden piiriin, on siell√§ enemm√§n. Lis√§ksi haluamme saada kursseille lis√§√§ miehi√§‚ÄĚ, Lumij√§rvi korostaa.

Hyvinvointiin liittyviä koulutuksia käyvät perinteisesti hyvin toimeentulevat naiset. Tämän ryhmän tavoittaminen ei riitä, vaan mukaan halutaan myös esimerkiksi työttömiä ja muita haavoittuvassa asemassa olevia sekä miehiä laajana rintamana.

‚ÄĚYhteisty√∂t√§ onkin viritelty jo esimerkiksi varuskuntien ja Sotilaskotiliiton suuntaan‚ÄĚ, Lumij√§rvi kertoo.

Stressin hallinta on osoittautunut yhdeksi tärkeimmistä opeista tähän asti pidetyillä kursseilla.

‚ÄĚMonelle on ollut ahaa-el√§mys pys√§hty√§ ja mietti√§ kerrankin itse√§. Osa huomaa, kuinka loppuja he ovat ja stressaantuneita. Sitten l√§hdet√§√§n miettim√§√§n keinoja v√§hent√§√§ kuormittavia tekij√∂it√§‚ÄĚ, Lumij√§rvi kuvaa.

K√ĄPYKANKAAN saamassa koulutuksessa k√§ytettiin ‚ÄĚmy√∂nteisen muistelun kortteja‚ÄĚ.

‚ÄĚNiiss√§ keskityttiin el√§m√§ss√§ my√∂nteisiin asioihin. Piti esimerkiksi muistella ikimuistoisimpia juhlia ja itse sai p√§√§tt√§√§, mit√§ jakaa toisille ryhm√§ss√§.‚ÄĚ

Koulukuraattorin työssään Käpykangas on nähnyt, kuinka tärkeää on tunteiden tunnistaminen.

‚ÄĚKurssin k√§yminen voisi olla ihan kansalaisvelvollisuus. Vanhemmat oppisivat, miten ohjata lastaan tunnistamaan tunteita ja puhumaan tunteista. N√§m√§ ovat isoja asioita‚ÄĚ, K√§pykangas toteaa.
Fakta
Viisi neuvoa auttajalle

Lähesty, arvioi ja auta. Jos olet huolissasi ihmisestä, joka vaikuttaa olevan kriisitilanteessa, voit kysyä häneltä suoraan, miltä hänestä tuntuu ja miten kauan hän on tuntenut näin.

Kuuntele avoimena ja tuomitsematta. Suurin osa ihmisistä, joilla on ahdistavia tunteita ja ajatuksia, toivoo myötätuntoista kuuntelua ennen neuvojen tarjoamista.

Tue ja tarjoa tietoa. Kun ihminen kokee tulleensa kuulluksi, on tuen tarjoaminen ja tiedon välittäminen helpompaa. Osoita myötätuntoa ja anna toivoa toipumisesta. Auta sellaisissa käytännön asioissa, jotka tuntuvat sillä hetkellä ylivoimaisilta.

Rohkaise huolehtimaan itsestä. Rohkaise pyytämään apua perheeltä, ystäviltä ja muilta läheisiltä. Joitakin ihmisiä kokemusten jakaminen muiden saman läpikäyneiden kanssa voi auttaa.

Ajattelemisen aihetta!
( 975 views )   |  permalink   |  

21.3.2017 
keskiviikko, maaliskuu 22, 2017, 14:50
Me ja maailman naiset #yhdessä


‚ÄúVain sellainen yhteiskunta voi menesty√§ taloudellisesti ja olla hyvinvoiva, jossa tasa-arvo on otettu huomioon. Aikamme keskeinen tavoite on sukupuolten tasa-arvo kaikilla tasoilla, poliittisesti, kulttuurisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti, ja sen tulee perustua naisten voimaantumiseen‚ÄĚ, vannoi sukupuolten tasa-arvon nimiin YK:n uusi p√§√§sihteeri Ant√≥nio Guterres kansalaisj√§rjest√∂ille YK:n naisten asemaa k√§sittelev√§n toimikunnan 61. istunnossa, joka jatkuu parhaillaan New Yorkissa. Kokouksen p√§√§teemana on naisten taloudellinen voimaannuttaminen muuttuvassa ty√∂el√§m√§ss√§. CSW-kokoukseen osallistuu yhteens√§ 8000 hallitusten, naisj√§rjest√∂jen ja muun kansalaisyhteiskunnan edustajia ymp√§ri maailmaa. Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitolla oli hieno mahdollisuus olla mukana ensimm√§isell√§ viikolla.
Naisten ja miesten tasa-arvoista asemaa työmarkkinoilla kannattaa todella tavoitella: sen myötä globaali bruttokansantuote voisi kasvaa 26 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Naisten hyvin puutteelliset työolot kehitysmaissa olivat ohjelmassa vahvasti esillä. Kuuntelimme hievahtamatta muun muassa kertomusta Ugandan naisten karusta arjesta työelämässä. Palkka on keskimäärin 25-30 dollaria kuukaudessa, ylityötä on päivittäin, mutta siitä ei makseta. Sairausloma ei ole usein mahdollista, äitiyslomaa voi saada kuukauden, jos äidillä on siihen varaa. Sukupuolinen häirintä ja naisten syrjintä ovat yleisiä ja työoloissa ja -turvallisuudessa olisi paljon parannettavaa.
Erityisesti esillä olivat myös naisten terveys ja hyvinvointi sekä seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet, naisiin kohdistuva väkivalta, naisten ihmiskauppa, prostituution kriminalisointi ja naisten tilanne humanitaarisissa kriiseissä. Myös lapsiavioliitot olivat vahvasti esillä. Lapsiavioliitot koskettavat tällä hetkellä 700 miljoonaa tyttöä ja naista, jotka ovat joutuneet avioitumaan lapsina. Esimerkiksi Panama taistelee systemaattisesti lapsiavioliittoja vastaan, yksi viidestä lapsesta syntyy alle 15-vuotiaalle tytölle ja yksi kolmesta tytöstä avioituu jo ennen 18 ikävuotta. Pakolaisperheiden tyttöjen koulutus jää usein vain haaveeksi, kun koulussa käynti on heille vaarallista ja tyttöjä tarvitaan kotitöissä. Lapsiavioliitot lisääntyvät erityisesti pakolaisalueilla, joissa tytöt järjestetään hyvin nuorina avioon. Esillä oli myös naisten vähäisempi osuus digitalisaatiossa. Pelkästään mobiiliteknologia voisi nostaa kehitysmaissa 5,3 miljoonaa naista lukutaidottomuudesta 2020 mennessä.
Euroopan unioni on nostanut naisiin kohdistuvan v√§kivallan yhdeksi prioriteettiteemoikseen ja osaksi YK:n Agenda2030 tavoitteiden t√§ytt√§mist√§. EU:n mukaan 76 prosenttia ihmiskaupan uhreista on naisia ja 96 prosenttia naisista ihmiskaupan uhreina kohtaa seksuaalista ja muuta v√§kivaltaa. Naisiin kohdistuvan v√§kivallan kustannuksien Euroopan unionissa arvioidaan olevan 226 miljardia euroa ja naisten ihmiskaupan kustannusten 29 miljardia euroa. ‚ÄĚTeht√§v√§n√§mme on taistella naisiin kohdistuvaa v√§kivaltaa kaikilla tasoilla, paikallistasolta l√§htien. Poliittinen sitoutuminen, tutkimus, koulutus, valtarakenteiden tarkastelu ovat keskeisi√§ toimia. My√∂s sukupuoleen perustuva seksuaalinen v√§kivalta konflikteissa on nostettava vahvemmin esiin.‚ÄĚ korosti Euroopan komission tasa-arvon erityisl√§hettil√§s Mara Marinaki.
Oli huomattavissa, että kaikkien aiemmin mukana olleiden YK-maiden naisten osallistuminen ei ollut Yhdysvaltojen matkustuskiellon vuoksi mahdollista. Pohjoismaiden rooli oli näkyvä ja Suomi aktiivinen sessioiden järjestäjä. Pohjoismaat saivat spontaanit suosionosoitukset seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien aktiivisesta puolesta puhumisesta.
Erityisesti esill√§ olivat Islannin mallit sukupuolten tasa-arvon edist√§miseksi, muun muassa tavoite palkkatasa-arvon saavuttamisesta vuoteen 2022 menness√§. Islannin tasa-arvoasioista vastaava ministeri Thorsten Thorgilsson vakuutti kuulijansa seksin oston kriminalisoinnin t√§rkeydest√§ (osto kriminalisoitu Islannissa jo vuonna 2009): ‚ÄĚSeksuaalinen hyv√§ksik√§ytt√∂ on rikos ihmisyytt√§ vastaan ja Islanti taistelee sit√§ vastaan. Poliisi, sairaalat, eri palvelut pyrit√§√§n saamaan samoihin pisteisiin ja sit√§ kautta uhreja autetuksi. Islannin hallitus tekee konkreettisia toimia naisten hyv√§ksik√§yt√∂n lopettamiseksi. Prostituutio kokonaisuudessaan on osa naisiin kohdistuvaa v√§kivaltaa. On t√§rke√§√§ kiinnitt√§√§ huomiota nuorten miesten rooliin seksin oston kielt√§misess√§. Miesten tulee ottaa asiasta vastuu.‚ÄĚ
Viikko oli mieleenpainuva ja antoi paljon ajatuksia tulevaan työhön. Esillä olleet teemat ovat useimmat globaaleja ja koskettavat meitäkin. Meidän tulee muistaa puolustaa naisten ja tyttöjen oikeuksia maailmanlaajuisesti. On tärkeää, että seuraamme kansainvälistä keskustelua tarkasti ajatellen kansallista työtä naisten aseman parantamiseksi. Meillä on paljon annettavaa, mutta myös paljon muilta opittavaa.
Eva Biaudet, puheenjohtaja
Terhi Heinilä, pääsihteeri


Alkuperäiskansojen naiset muutoksen edistäjinä
Alkuper√§iskansojen naisten voimaantuminen oli keskustelussa Suomen YK-edustustossa j√§rjestetyss√§ YK:n naisten asemaa k√§sittelev√§n istunnon rinnakkaissessiossa. ‚ÄĚNaiset tekev√§t laajaa ty√∂t√§ alkuper√§iskansojen kulttuuriperinn√∂st√§ s√§ilytt√§miseksi. My√∂s hallitusten on teht√§v√§ vastuunsa alkuper√§iskansojen naisten aseman ja koko kansojen kulttuurin yll√§pit√§miseksi. Alkuper√§iskansojen naisten oikeudet eiv√§t lis√§√§nny itsest√§√§n, niit√§ on tuettava!‚ÄĚ, muistutti keskustelua moderoinut Naisj√§rjest√∂jen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet. Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila avasi tilaisuuden: Tapahtumallamme on erityinen tavoite alkuper√§iskansojen naisten tukemiseksi. Kulttuuristen tekij√∂iden s√§ilytt√§minen on erityisen t√§rke√§√§, kun suuri osa saamelaisista on muuttanut perinteisen alueen ulkopuolelle kaupunkeihin. Heit√§ tulee tukea sek√§ julkisin ja yksityisin keinoin. Suomen ulkoministeri√∂ on tukenut saamelaista tutkimusta.


12. Helvi Sipil√§ ‚Äďseminaari naisten taloudellisesta voimaantumisesta
12. Helvi Sipilä -seminaarin teemana YK:n naisten asemaa käsittelevän 61. CSW-istunnon osana 16.3.2017 oli tänä vuonna Empowered futures - Sustainable economies. Sali oli täynnä myöhäisestä torstai-illasta huolimatta. "Oli hyvin harvinaista, että naiset Helvi Sipilän aikaan nousivat näin tärkeisiin tehtäviin. Hän on toiminut esikuvanamme", muistutti session puheenjohtajana toiminut Naisjärjestöjen Keskusliiton Eva Biaudet.
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila avasi Helvi Sipilä -rinnakkaisistunnon: "Naisten poliittinen osallistuminen ja tehdyt yhteiskunnalliset muutokset mahdollistivat naisten osallistumisen työelämään. Perhevapaat, päivähoitojärjestelmä, ilmainen kouluruoka vuodesta 1948 ovat olleet menestystekijöitä. Palkkatasa-arvo on kehittynyt pitkään, Suomen hallituksella on samapalkkaohjelma ja sukupuolisensitiivinen budjetointi on jo Pekingin konferenssin 1995 jälkeen ollut agendallamme. Hallituksen asialistalla tasa-arvo-ohjelmassa lisätään sukupuolen merkityksen tarkastelua budjetoinnissa. Meidän on huomattava naisten voimaantuminen, myös seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien ja ihmisoikeuksien kannalta. Tyttöjen ja naisten voimaantuminen meillä ja globaalisti on välttämätöntä."

Naisjärjestöjen sote-klinikka
Miten sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus vaikuttaa naisiin sote-palveluiden käyttäjinä, työntekijöinä ja palveluntarjoajina?
Sote-uudistuksen työllisyys- ja tasa-arvovaikutuksia käsittelevä "Naisjärjestöjen sote-klinikka" -seminaari järjestetään Eurooppasalissa keskiviikkona 3.5.2017 klo 15-18.30. Keskustelussa mukana mm. tohtori Karen Newbigging (University of Birmingham), kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.) sekä laaja joukko muita päättäjiä, asiantuntijoita ja naisjärjestöaktiiveja.
Seminaarin ohjelma julkaistaan huhtikuun alussa. Seminaari järjestetään Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella yhdessä 16 kumppanitahon kanssa.


Naisjärjestöjen Keskusliiton naistenpäivän 8.3. kannanotto:
Alaikäisten avioliitot lopetettava myös Suomessa
"Lapsiavioliitto ei koskaan ole lapsen edun mukaista. Miksi Suomessa edelleen sallitaan alaikäisten avioliitot? Usein syynä on alaikäisen nuoren raskaus. Meidän aikuisten tehtävä on kuitenkin tukea ja suojella nuoria kaikissa tilanteissa", sanoo Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet. "On tärkeää muuttaa Suomen lainsäädäntöä siten, että alaikäisten avioituminen ei edes erivapaudella ole jatkossa mahdollista. Tämä on tärkeää Suomessa, vaadimmehan tämän periaatteen toteuttamista myös kansainvälisesti."


Naisjärjestöjen Keskusliitto ja naisten oikeudet vahvasti esillä mediassa kansainvälisen naistenpäivän viikolla
Naisiin kohdistuvan väkivallan monet muodot
Ulkoministeri√∂, Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitto, Naisten Linja ja eduskunnan naisverkosto starttasivat kansainv√§lisen naistenp√§iv√§n viikon 7.3. naisiin kohdistuvaa v√§kivaltaa ja sen eri muotoja k√§sittelev√§ll√§ seminaarilla Kaduilla ‚Äď Kotona ‚Äď Netiss√§ ‚Äď TURVASSA! Seminaari ja teema saivat median√§kyvyytt√§, Helsingin Sanomien nostaessa seminaarin ja naisiin kohdistuvan v√§kivallan yleisyyden esille p√§√§kirjoituksessaan 9.3. Lue HS:n p√§√§kirjoitus ja seminaarin tiedote. linkeist√§. My√∂s Demokraatti tarttui aiheeseen.
Naiset aliedustettuina kuntapäätöksenteossa
Puheenjohtajamme Eva Biaudet'ta haastateltiin naistenpäivänä 8.3. MTV:n Huomenta Suomen lähetyksessä.
Tasa-arvon toteutumiseen yhä matkaa
Hallituksemme jäsen, kansanedustaja ja eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Heli Järvinen purki suomalaista tasa-arvomyyttiä naistenpäivän haastattelussa
Naisten oikeuksien toteutuminen vaatii työtä
Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä ja hallituksen varapuheenjohtaja Terttu Utriainen osallistuivat naistenpäivänä YLE Radio Suomen Ajantasa-lähetykseen. Naisjärjestöjen Keskusliiton osuus alkaa lähetyksen kohdasta 4:26.

√Ą√§nest√§ naista! Kuntavaalit 9.4.2017
Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitto j√§rjesti 28.2.2017 media-aamiaisen toimittajille. Tilaisuudessa k√§siteltiin tasa-arvon merkityst√§ kuntavaaleissa ja kunnallisessa p√§√§t√∂ksenteossa. Tilaisuudessa median edustajille esiteltiin Naisj√§rjest√∂jen Keskusliiton kuntavaalitavoitteet vuosille 2017‚Äď2021.
Naisjärjestöjen Keskusliitto ja kuntavaalitavoittemme näkyivät samana päivänä sekä verkko- että TV-uutisissa YLE:llä. Voit katsoa puheenjohtaja Eva Biaudet'n ja pääsihteeri Terhi Heinilän haastattelut YLE Uutisten (haastattelu kohdassa 9:20) ja YLE TV Nytt -lähetyksistä (haastattelu kohdassa 8:10).

Kuvakaappaus Naisjärjestöjen Keskusliiton media-aamiaiselta YLE Uutisten lähetyksestä 28.2.2017Iloiset terveiset 100 tasa-arvotekoa -hankkeesta!
Tasa-arvotekoja on julkaistu hankkeen nettisivulla jo yli 60 ja monet teot ovat saaneet huomiota myös mediassa. Suomen juhlavuoden hanke 100 tasa-arvotekoa on jo nyt suuri menestys, sanoi hankkeen kunniatoimikunnan puheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen puheessaan Upea ura -tapahtumassa helmikuussa.
Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. 100 tasa-arvotekoa esittäytyi Suuressa tasa-arvon juhlassa Tampere-talolla. Wow Finlandin yhteistyössä mm. valtioneuvoston kanslian kanssa järjestämä juhla oli suunnattu erityisesti koululaisille ja paikallaolijoiden lisäksi tilaisuutta seurasikin livestriimin kautta 10 000 9-luokkalaista nuorta. 100 tasa-arvotekoa toi mukanaan Planin lastenhallituksen edustajan, joka haastoi pääministeri Juha Sipilän osallistumaan Planin tasa-arvotekoon, Girls takeover -tempaukseen, jossa tytöt valtaavat päivän ajaksi talouden ja politiikan johtaja-asemia. Pääministeri hyväksyi haasteen omassa puheessaan. Katso koko juhla ja projektipäällikkö Liisa Ketolaisen puhe (kohdasta 11:44) tallenteena täältä.

Esimerkkejä uusista tasa-arvoteoista:
African Care ry: Meidän perheemme -hanke
African Care ry osallistuu 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen uudella Meidän perheemme -toiminnalla. Uudessa hankkeessa pohditaan naisen eri rooleihin liittyviä kysymyksiä ja hanke pyrkii voimaannuttamaan naisia itsenäiseen toimijuuteen. Hankkeessa kehitetään ryhmätoimintamallia, joka pureutuu odotuksiin ja käsityksiin naisen roolista parisuhteessa ja perheessä. Ryhmässä myös peilataan eri kulttuurien käsityksiä ja perinteitä suomalaisen yhteiskunnan käsityksiin. Ryhmä tuo kantaväestön ja maahan muuttaneet yhteen olemalla avoin kaikille naisille kulttuuritaustasta riippumatta.

Toisin kuin luullaan on vieläkin yleistä, että määräaikaista työsuhdetta ei jatketa työntekijän tullessa raskaaksi. Tehy saa vuosittain satoja yhteydenottoja jäseniltään tähän liittyen. Jotkut niistä päätyvät oikeuteen ja onneksi juttuja myös voitetaan. Tehyn tasa-arvoteko on haaste kaikille työnantajille nollatoleranssista raskaussyrjinnässä. Haaste julkistettiin naistenpäivänä 8.3.2017.

Ulkoasiainministeriö
Ulkoasiainministeriö: Seminaari naisten asemasta ja kansainvälisestä kaupasta
Ulkoasianministeriö järjesti naisten asemaa ja kansainvälistä kauppaa käsitelleen seminaarin 1.2.2017 Helsingissä. Seminaariin oli kutsuttu puhujiksi International Trade Centre (ITC) -nimisen kansainvälisen järjestön asiantuntijat Vanessa Ergobogbo ja Robert Skidmore Genevestä.YLE, Tampere-talo, valtioneuvoston kanslia, WOW Finland: Tasa-arvon historia
Tasa-arvon historia -video kertoo suomalaisesta unelmasta: lujasta uskosta siihen, että kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa ihonväristä, sukupuolesta tai varakkuudesta riippumatta. Se kertoo myös monien naisten rohkeudesta, sitkeydestä mutta myös uskosta demokratiaan ja kyvystä saavuttaa tavoitteita diplomatian keinoin ja käytännön tasolla. Haluamme oman historiamme avulla kannustaa siihen, että tasa-arvo yhteiskuntamme yhtenä menestystekijänä säilyy ja kehittyy tulevaisuudessakin. Ja että osaisimme olla ylpeitä siitä.
( 742 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | Seuraava> >>