26.3.2017 
sunnuntai, maaliskuu 26, 2017, 10:50
Suomi on kaukana tasa-arvosta ‚Äď ‚ÄĚRakenteellisia esteit√§ on vaikea n√§hd√§, jos niit√§ ei itse kohtaa‚ÄĚ
Suomalaisten työmarkkinoiden rakenteelliset jäykkyydet vaikeuttavat palkkaerojen supistamista, tutkijatohtori Paula Koskinen Sandberg sanoo.


Naisjärjestöt jakoivat palkkapäivämateriaalia ohikulkijoille Kolmen sepän aukiolla Helsingissä viime lokakuussa.

ONKO Suomi jo riittävän tasa-arvoinen, kuten Suomen BMW:n entinen toimitusjohtaja Mia Miettinen antoi ymmärtää Helsingin Sanomien haastattelussa lauantaina?

‚ÄĚLause ‚ÄôSuomi on jo riitt√§v√§n tasa-arvoinen‚Äô sis√§lt√§√§ ajatuksen siit√§, ett√§ tasa-arvo on toivottavaa vain tiettyyn rajaan asti. Sen sijaan t√§ysi tasa-arvoisuus ei ole erityisen toivottavaa tai tavoiteltavaa‚ÄĚ, erittelee kysymyst√§ tutkijatohtori Paula Koskinen Sandberg Helsingin yliopistosta.

Koskinen Sandbergin mukaan Miettinen esittää näkemyksen, että naiset ovat suomalaisessa yhteiskunnassa jossain määrin alisteisessa asemassa miehiin verrattuna, ja tämä on hyväksyttävä asioiden tila.

‚ÄĚVaikka kansainv√§lisess√§ vertailussa Suomi n√§ytt√§√§kin kohtuullisen tasa-arvoiselta maalta, on meill√§ edelleen tekemist√§ ja tavoiteltavaa tasa-arvoasioissa‚ÄĚ, Koskinen Sandberg sanoo.

‚ÄĚSukupuolten palkkaerot ovat varsin pysyv√§ ilmi√∂, meill√§ on eritt√§in vahvasti sukupuolen mukaan jakautuneet ty√∂markkinat, naisten urakehityksess√§ on merkitt√§vi√§ ongelmia ja hoiva jakautuu ep√§tasa-arvoisesti. Toisaalta my√∂s poikien ja nuorten miesten putoaminen koulutuksesta ja ty√∂el√§m√§st√§ on merkitt√§v√§ ongelma.‚ÄĚ

TILASTOKESKUKSEN mukaan naisten keskiansio vuonna 2016 oli 3 077 euroa, 17 prosenttia pienempi kuin miehillä.

‚ÄĚK√§rjistetysti palkkaero kertoo siit√§, ett√§ suomalaisessa yhteiskunnassa edelleen arvostetaan naisten tekem√§√§ ty√∂t√§ v√§hemm√§n, naisten korkeasta koulutustasosta ja aktiivisesta ty√∂markkinoille osallistumisesta huolimatta‚ÄĚ, Koskinen Sandberg sanoo.

Koskinen Sandberg väitteli viime syksynä sukupuolten palkkaerojen taustalla vaikuttavista tekijöistä. Suomalaisiin työehtosopimuksiin oli vielä 1960-luvulla kirjattuna eri palkat miehille ja naisille, vaikka työtehtävät olivat samat. Viimeiset kirjaukset eri palkoista naisille ja miehille poistuivat 1970-luvun alkuun mennessä.

‚ÄĚAjateltiin, ett√§ perheen el√§tt√§minen kuuluu ensisijaisesti miehille ja naisten tulot ovat l√§hinn√§ t√§ydent√§vi√§. Kun j√§rjestelm√§ erillisist√§ palkkataulukoista purettiin, j√§i j√§√§nteit√§ erilaisesta palkkauksesta tes-j√§rjestelm√§√§n ja ne ovat osittain siell√§ edelleen. T√§m√§ntyyppinen ajattelu on taustalla yh√§ olemassa, se ei
katoa muutamassa vuosikymmeness√§ totaalisesti‚ÄĚ, Koskinen Sandberg sanoo.

RAKENTEELLISELLA palkkaeriarvoisuudella on siis pitkä historia. Koskinen Sandbergin mukaan asiaan vaikutti myös hyvinvointivaltion luonti, joka työllisti merkittävän määrän naisia julkiselle sektorille.

‚ÄĚT√§m√§ on edelleen suomalaisen ty√∂markkinan rakenteellinen piirre, meill√§ on naisenemmist√∂inen julkisen sektorin ty√∂markkina ja miesenemmist√∂inen yksityisen sektorin ty√∂markkina. Ei ole mitenk√§√§n itsest√§√§n selv√§√§, ett√§ niiden v√§linen palkkaero olisi oikeudenmukainen.‚ÄĚ


Suomalaisten työmarkkinoiden ja sopimusjärjestelmän rakenteelliset piirteet ja jäykkyydet vaikeuttavat palkkaerojen supistamista, Koskinen Sandberg sanoo.

TASA-ARVON kanssa on tekemistä myös perhevapaiden jakamisessa. Kelan tilastojen mukaan vanhempainvapaata käyttävät Suomessa lähes yksinomaan äidit.

‚ÄĚPerhevapaiden tasaisempi jakaminen parantaisi naisten ty√∂markkina-asemaa ja ty√∂llisyytt√§. Lis√§ksi on kysymys hoitovapaasta, joka aiheuttaa merkitt√§vi√§ urakatkoja suomalaisille naisille. Naiset my√∂s kohtaavat ty√∂el√§m√§ss√§ syrjint√§√§, joka ilmenee esimerkiksi hitaampana urakehityksen√§‚ÄĚ, Koskinen Sandberg sanoo.

SUOMEN BMW:n entinen toimitusjohtaja Miettinen sanoi lauantaina, että jokainen suomalainen nainen, joka haluaa päästä pitkälle, voi niin myös tehdä.

‚ÄĚEi se ole sukupuolikysymys‚ÄĚ, h√§n sanoi.

Sen jälkeen Miettinen kertoi, että hän on tietoisesti päättänyt olla hankkimatta lapsia ja keskittyä uraansa.

Eikö tämä nimenomaan ole sukupuolikysymys?

‚ÄĚOn eritt√§in ristiriitaista sanoa, ett√§ esteit√§ naisten uralle ei ole, ett√§ kaikki on itsest√§ kiinni ja samalla mainita t√§m√§n suuruusluokan kompromissi uran vuoksi‚ÄĚ, Koskinen Sandberg sanoo ja jatkaa:

‚ÄĚMiettinen tuntuu sis√§ist√§neen hyvin maskuliinisen k√§sityksen urasta ja sen vaatimuksista sek√§ my√∂s ty√∂njaosta yksityisel√§m√§n puolella.‚ÄĚ

Yhteiskunta ei elä kauan, jos työelämässä eteneminen vaatii lapsettomuutta. Ura- ja perhe-elämä on käytännössä pakko yhdistää jotenkin, ja tämä on ongelma, jonka ratkaisuun pitäisi Koskinen Sandbergin mielestä keskittyä. Työelämän käytäntöjen pitää sopia paremmin ihmisten elämään.

‚ÄĚTietenk√§√§n lapset eiv√§t ole naisen uran absoluuttinen este, vaikkakin ty√∂n ja perheen yhdist√§minen tuottaa haasteita, jotka on pystytt√§v√§ ratkaisemaan. N√§m√§ haasteet koskevat eneneviss√§ m√§√§rin my√∂s miehi√§.‚ÄĚ


TOISIN sanoen uralla eteneminen on sukupuolikysymys, mutta on se my√∂s persoonakysymys. Samalla se on verkostokysymys, koulutuskysymys, luokkakysymys ‚Äď ja my√∂s kysymys onnesta.

‚ÄĚHelposti k√§y niin, ett√§ etuoikeutetussa asemassa olevat ihmiset eiv√§t kykene n√§kem√§√§n taustansa ja verkostojen merkityst√§ onnistuneessa uran rakentamisessa‚ÄĚ, Koskinen Sandberg sanoo.

‚ÄĚT√§ll√∂in he ajattelevat onnistuneensa vain oman kovan ty√∂ns√§ ansiosta, vaikka tosiasiassa verkostot ovat my√∂t√§vaikuttaneet uran etenemisess√§ merkitt√§v√§sti. Rakenteellisia esteit√§ on vaikea n√§hd√§, jos niit√§ ei itse kohtaa.‚ÄĚ

ON hyvin mahdollista, että Suomen BMW:n entinen johtaja Miettinen ei ole koskaan törmännyt lasikattoon, mutta se ei tarkoita, etteikö lasikattoa olisi olemassa.

‚ÄĚRakenteellinen eriarvoisuus ja syrjint√§ ei toimi niin, ett√§ joka ikinen henkil√∂ kohtaisi sit√§‚ÄĚ, Koskinen Sandberg muistuttaa ja huomauttaa, ett√§ my√∂s johtaja Miettinen on joutunut taipumaan yhteiskunnan valtarakenteisiin.

‚ÄĚHyv√§√§ p√§rj√§√§mist√§ pit√§√§ kompensoida osoittamalla, ett√§ on paitsi ‚Äôhyv√§ j√§tk√§‚Äô my√∂s ‚Äôkunnon nainen‚Äô, joka ei uhkaa sukupuolij√§rjestelm√§√§. T√§t√§ hyv√§ksytt√§v√§√§ naiseutta voi osoittaa esimerkiksi kertomalla silitt√§v√§ns√§ puolison paidat.‚ÄĚ
Suomi on jo riitt√§v√§n tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen ‚Äď ‚ÄĚMinulle ei ole koskaan ollut ongelma tehd√§ uraa ja samalla silitt√§√§ mieheni paidat‚ÄĚ
-------------------------------------------------------------------
Tässä tänään sunnuntain Hesarin kiinnostavin kirjoitus
Valtio olen minä HS.fi

Toki Trumpin hylkäämä vallan kolmijako-oppi kauhistuttaa ja kansainvälisen oikeuden professorin Matti Koskenniemen, entisen ulkoministeriön mirkamiehen ajatukset ovat virkistäviä. Niin tärkeää logiikkaa. Mitä tapahtuu kansainvälisille sopimuksille, ihmisoikeuksille ja kehityspolitiikalle. Jos Trump on pitkään vallassa hän voi tuhota Yhdysvallat ja sen perinnön, niin samaa mieltä. Barak Obamaa on ollut jo monasti ikävä. Trumpin toimintatavat ovat uhka maailmanrauhalle. Presidentti Trumpin politiikka kääntyy kannattajakuntaansa vastaan, ratkaisee tilanteen.
Kun käymme kuntavaaleihin Suomessa, tulee meidän muistaa pohjoismaisen hyvinvointivaltion ja demokratian malli. Meidän hyvinvointimme perusta. Jota nyt Sote-uudistuksella pyritään muokkaamaan. Minulle uusi väliportaan maakuntamalli on turha himmeli. Byrokratiaa ja veronkeruuta. Julkisen terveydenhuollon ja sosiaalipuolen heikkouksia parantamalla, avuksi yksityistä palveluntarjontaa. Mullistamatta hyvin toimivaa järjestelmää.

( 372 views )   |  permalink   |  

25.3.2017 
sunnuntai, maaliskuu 26, 2017, 06:32
Töissä eilinen päivä ja illalla 40 v syntymäpäiväjuhlissa. Nähtiin taas pienet ja suuret läheiset. Auttaa palautumaan arjessa.


Tunteemme, tekomme, ajatuksemme
ovat erilaisia.
tarvitsemme toinen toisiamme
erilaisuudesta huolimatta.
- Marja-Leena Romu -


Perniön alueen ja koko Salon talousalueen tulevaisuudella on merkitystä. Luontoarvomme ja vahva maaseutu merkitsevät ratkaisevan paljon. Elinkeinoelämän rohkeat stepit tarvitaan tuottamaan työpaikkoja. Suuret yritykset ovatkin saaneet tukea työllisyyden hoitoon. Työtä pitää löytyä tekeville. Jokaisella on annettavaa. PK-sektorin yrittäjyys onkin se joka todellisuudessa eniten luo työtä. Minusta nuorten pitää koulutuksen jälkeen saada jalansijaa. Eläkkeelle siirtyjän onkin hyvä luovuttaa seuraajilleen hiljaisen tiedon pääomaa.
Työilmapiirillä ja keskinäisillä ihmissuhteilla on tärkeä rooli työssäjaksamiselle. Tutustu teemoihini ja anna ajatuksiasi. Sivuiltani voit lukea miten asioita näen. Sairaanhoitajana tunnen arjen, kaikkine haasteineen. Perheen kautta sukupolvien ketjun.
Minulle sydämen sivistys, toisen huomioon ottaminen on merkityksellistä. Koulutus tulee tärkeänä, mutta jos ei sydämen sivistys ole hallussa ja itsekeskeisyys dominoi, ei korkeillakaan opinarvoilla ole merkitystä. Elämä on yhteistyötä.
Tehdään sitä yhdessä.
Minulla on Naisjäejestöjen Keskusliiton, Kokoomuksen Naisten Liiton, Maakuntavaltuuston, Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssitoiminnan, Sairaanhoitajaliiton, Tehyn ym. verkostoni. Tunnen ihmisiä. EU:n meppejä olimme juuri tapaamassa. - Euroopassa tarvitaan kasvua rakentavaa talouspolitiikkaa, kunnianhoimoista ympäristöosaamista, ja työtä ihmisten perusoikeuksien ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.-
Meidän tulee keskittyä kasvuun, joka perustuu yrittämiseen ja työntekoon, ympäristöystävällisyyteen, laadukkaisiin julkisiin hankintoihin ja osaamiseen, sekä parempiin palveluihin.
Vauraus syntyy yhteistyöstä - vain sillä pärjäämme globaaleilla markkinoilla, sillä vuonna 2050 osuutemme maailman väestöstä on vain seitsämän prosenttia ja osuutemme maailman bruttokansantuotteesta vain kymmenen prosenttia.
Lähivuosien päättäjät vastaavat siitä , säilyykö maapallomme elinkelpoisena lapsillemme. tarvittava tieto ekologisista haasteista on. Teknologinen tieto siitä, miten niihin vastataan, on myös olemassa.
Veroparatiisit ja verohävikki koituu meidän kaikkien kansalaisten tappioksi.
Voimme luoda parempia ja joustavampia terveyspalveluja suoraan kotiin, osana digiajattelua.
Arvostan julkista terveydenhuoltoa vastuullisena toimijana.Palataan näihin asioihin jälleen pian. Nyt lenkille.

( 236 views )   |  permalink   |  

24.3.2017 
perjantai, maaliskuu 24, 2017, 06:54
Lähden kohta käymään Perniön torille. Tavattavissa klo 10-12.
Kokoomuksen Kuntavaaliehdokkaat paikalla. Tule jutteleman.
Sieltä jatkan työhön sairaalan iltavuoroon.
Ensi viikolla tiiviisti töissä.
Mielenterveysseuran hallituksen kokous keskiviikkona iltapäivällä töiden jälkeen. Kaupungin tilinpäätös valmistuu, luettavaa arviointikertomuksen kirjoittamiseen riittää.
30.3.2017 tarkastuslautakunnan puheenjohtajisto kokoontuu. klo 17.30 NaisJärjestöjen Keskusliiton Kokous Helsingissä. ja loppuviikoksi taas töihin. Ja seuraava viikkokin töissä. Torstaina ja perjantaina syöpäkoulutuksessa Helsingissä.
Asiat mielessä. Jalat maassa arjessa. Kokemuksella.
Pian on jo vaalipäivä. Muista äänestää. Vaalimökeillä en juuri pääse käymään.
( 221 views )   |  permalink   |  

23.3.2017 
torstai, maaliskuu 23, 2017, 06:06
Salon Kokoomusnaiset viettivät kivan muoti-illan Muotiperhossa Salossa eilis-iltana. Hienosti naisia paikalla. Rennoissa merkeissä yhdessä kuntavaalien alla. Kiitos kaikille mukana olleille ja Kristiinalle ja Annelille. Tätä energiaa tarvitsemme!

Tänään piddämme Salon lukiolla Kevätkokouksemme klo 18.

Perjantaina klo 10-12 olemme Perniössä torilla, Kokoomuslaiset kuntavaaliehdokkaat.

Sairaanhoitajapäivillä Risikon Paula, Sarkomaan Sari, Jaana Laitinen - Pesola, Sari Multala, Sofia Vikman Sairaanhoitajapäivät 23-24.3.2017 Käy juttelemassa jos olet paikalla. Minä en nyt pääse.
( 253 views )   |  permalink   |  

22.3.2017 
keskiviikko, maaliskuu 22, 2017, 14:59
Eilinen ilta vierähti lautakuntien toimintakertomuksia lukiessa. Tänään Muotiperhoon tunnelmoimaan kevään muodin pariin.
Klo 18
Huomenna kevätkokoukseen Salon Lukiolleklo 18

22.3.2017 HS Merja Vaarala

ELVYTYSTAITOJA ja haavan sitomista harjoitellaan perinteisellä ensiapukurssilla, mutta miten pitäisi toimia, kun ystävä tai kadunkulkija tarvitsee mielenterveyden ensiapua?

Monikaan ei vielä tiedä, ja tähän Suomen Mielenterveysseura haluaa muutoksen. Suomalaiset pitää saada mielenterveyden ensiapukursseille, joiden tarjontaa on nyt laajennettu koko maahan.

Hallituksen kärkihankerahaa projektiinsa saanut Mielenterveysseura suunnittelee, että maksuttoman ensiapukurssin käy seuraavan kahden vuoden aikana 25 000 kansalaista. Viime vuonna koulutuksiin lähes kolmetuhatta suomalaista. Suosituin oli omaan mielenterveyteen keskittyvä kurssi.

Kun koulutetut ohjaajat pitävät koulutuksia omissa yhteisöissään, koulutusmalli saadaan juurrutettua koko maahan. Opin ansiosta suomalaiset puhuvat uupumuksen oireistaan tai auttavat ahdistunutta läheistään yhtä luontevasti kuin kuvailevat selkävaivojaan.

‚ÄĚEi haluaisi tuppautua eik√§ varsinkaan tehd√§ mit√§√§n hallaa.‚ÄĚ

‚ÄĚMITEN sinun mielenterveytesi t√§n√§√§n jaksaa?‚ÄĚ Kysymyksen esitt√§minen l√§heiselle oli Mari K√§pykankaan ensimm√§inen teht√§v√§, kun h√§n osallistui Mielenterveyden ensiapu 1 -kurssille Savonlinnassa.

‚ÄĚSe ei ollutkaan ihan helppo kysymys. Monesti sit√§ kysyy puolisolta vain, ett√§ miten ty√∂p√§iv√§ meni, mutta t√§st√§ kysymyksest√§ seurasikin lopulta tosi hyv√§ keskustelu.‚ÄĚ

Esille nousi monen kurssilaisen perheessä asioita, jotka kuormittavat ja aiheuttavat ahdistusta ja pahaa oloa. Parisuhteelle keskustelu teki hyvää.

Kolmipäiväisellä kurssilla opittiin myös, miten auttaa ihmistä kriisin keskellä. Nyt Käpykangas tietää, mitä sanoa läheiselle, jota on kohdannut vaikkapa onnettomuus, läheisen kuolema tai avioero.

‚ÄĚOlen kokenut, ett√§ ne ovat itsellekin olleet vaikeita paikkoja, kun ei haluaisi tuppautua eik√§ varsinkaan tehd√§ mit√§√§n hallaa.‚ÄĚ

Tärkein oppi oli läsnäolo. Kurssilta sai rohkeutta kohdata tilanteita ja uskoa siihen, ettei tarvitse olla mikään kriisityön ammattilainen.

Moni pelkää sanovansa kriisin keskellä jotain väärin.

‚ÄĚV√§√§ri√§ lauseita on hyvin v√§h√§n. Ehk√§ on hyv√§ muistaa, ettei ikin√§ oleta tiet√§v√§ns√§ asiaa paremmin kuin ihminen itse. Ei kannata sanoa, ett√§ kyll√§ se p√§iv√§ viel√§ paistaa risukasaankin tai muistella kuinka itse selvisi parissa viikossa miehens√§ kuolemasta.‚ÄĚ

Kannattaa tarjoutua auttamaan, K√§pykangas oppi. ‚ÄĚVoi kysy√§, voinko k√§yd√§ kaupassa tai ottaa lapset pariksi tunniksi.‚ÄĚ

Hankkeen projektipäällikkö Tiina Lumijärvi Mielenterveysseurasta korostaa, ettei vääriä lauseita kannata ylen määrin varoa. Jos toisen oireet huolestuttavat, pitää rohkaistua kysymään.

‚ÄĚHarvoin ihminen siit√§ suuttuu. Joskus voi suuttua, mutta se riski kannattaa ottaa.‚ÄĚ

SUOMEN Mielenterveysseuran laajassa kyselyssä kolme viidestä sanoi, että mielenterveyteen on vähemmän luontevaa hakea apua kuin fyysisiin vaivoihin.

Mielenterveyden ensiapukoulutuksiin on räätälöity kolme eri sisältöä. Ensiapu 1 antaa työkaluja oman ja läheisten mielenterveyden ylläpitoon ja ensiapu 2 tarjoaa tietoa mielenterveyden häiriöistä ja opastaa auttamaan sairastunutta.

Mielenterveyden ensiavun kakkoskurssi perustuu australialaiseen Mental Health First Aid -malliin. Sitä on markkinoinut myös Michelle Obama, joka on käynyt kurssin. Sillä opetellaan soveltamaan mielenterveyden ensiapua tavallisimmissa häiriöissä.

Kursseja j√§rjestet√§√§n ymp√§ri maata oppilaitoksissa ja yhdistyksiss√§. Ne kest√§v√§t yleens√§ 2‚Äď3 p√§iv√§√§. Ohjaajat ovat eri alojen ammattilaisia ja vapaaehtoisty√∂ntekij√∂it√§. Kaikki hallituksen k√§rkihankkeeseen kuuluvat kurssit ovat opiskelijoille ilmaisia.

Kolmas kurssi Nuoren mielen ensiapu vastaa suureen tarpeeseen.

‚ÄĚLasten ja nuorten kanssa ty√∂skentelev√§t kokivat tarvitsevansa konkreettisia ty√∂kaluja ripe√§√§n auttamiseen‚ÄĚ, Lumij√§rvi kuvaa.

Kurssitarjontaa on pyritty kohdentamaan erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomeen, jossa sairastavuuden perusteella on suurin tarve osaamisen kehittämiselle.

‚ÄĚRiskitekij√∂it√§, kuten ty√∂tt√∂myytt√§ ja pitki√§ matkoja palveluiden piiriin, on siell√§ enemm√§n. Lis√§ksi haluamme saada kursseille lis√§√§ miehi√§‚ÄĚ, Lumij√§rvi korostaa.

Hyvinvointiin liittyviä koulutuksia käyvät perinteisesti hyvin toimeentulevat naiset. Tämän ryhmän tavoittaminen ei riitä, vaan mukaan halutaan myös esimerkiksi työttömiä ja muita haavoittuvassa asemassa olevia sekä miehiä laajana rintamana.

‚ÄĚYhteisty√∂t√§ onkin viritelty jo esimerkiksi varuskuntien ja Sotilaskotiliiton suuntaan‚ÄĚ, Lumij√§rvi kertoo.

Stressin hallinta on osoittautunut yhdeksi tärkeimmistä opeista tähän asti pidetyillä kursseilla.

‚ÄĚMonelle on ollut ahaa-el√§mys pys√§hty√§ ja mietti√§ kerrankin itse√§. Osa huomaa, kuinka loppuja he ovat ja stressaantuneita. Sitten l√§hdet√§√§n miettim√§√§n keinoja v√§hent√§√§ kuormittavia tekij√∂it√§‚ÄĚ, Lumij√§rvi kuvaa.

K√ĄPYKANKAAN saamassa koulutuksessa k√§ytettiin ‚ÄĚmy√∂nteisen muistelun kortteja‚ÄĚ.

‚ÄĚNiiss√§ keskityttiin el√§m√§ss√§ my√∂nteisiin asioihin. Piti esimerkiksi muistella ikimuistoisimpia juhlia ja itse sai p√§√§tt√§√§, mit√§ jakaa toisille ryhm√§ss√§.‚ÄĚ

Koulukuraattorin työssään Käpykangas on nähnyt, kuinka tärkeää on tunteiden tunnistaminen.

‚ÄĚKurssin k√§yminen voisi olla ihan kansalaisvelvollisuus. Vanhemmat oppisivat, miten ohjata lastaan tunnistamaan tunteita ja puhumaan tunteista. N√§m√§ ovat isoja asioita‚ÄĚ, K√§pykangas toteaa.
Fakta
Viisi neuvoa auttajalle

Lähesty, arvioi ja auta. Jos olet huolissasi ihmisestä, joka vaikuttaa olevan kriisitilanteessa, voit kysyä häneltä suoraan, miltä hänestä tuntuu ja miten kauan hän on tuntenut näin.

Kuuntele avoimena ja tuomitsematta. Suurin osa ihmisistä, joilla on ahdistavia tunteita ja ajatuksia, toivoo myötätuntoista kuuntelua ennen neuvojen tarjoamista.

Tue ja tarjoa tietoa. Kun ihminen kokee tulleensa kuulluksi, on tuen tarjoaminen ja tiedon välittäminen helpompaa. Osoita myötätuntoa ja anna toivoa toipumisesta. Auta sellaisissa käytännön asioissa, jotka tuntuvat sillä hetkellä ylivoimaisilta.

Rohkaise huolehtimaan itsestä. Rohkaise pyytämään apua perheeltä, ystäviltä ja muilta läheisiltä. Joitakin ihmisiä kokemusten jakaminen muiden saman läpikäyneiden kanssa voi auttaa.

Ajattelemisen aihetta!
( 1059 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Seuraava> >>