24.4.2019 
keskiviikko, huhtikuu 24, 2019, 10:02
Timo Reina 18.4.2019:
Kuntataloudessa odottaa miljardin tasapainottamisurakka
Timo Reina Linjoilla
Kuntataloudesta ei eduskuntavaalien alla juuri puhuttu. Se onkin monimutkaisine valtionosuusjärjestelmineen turuilla ja toreilla vaikeasti avautuva, abstrakti aihe.

Mutta sitäkin enemmän vaalikeskusteluissa luvattiin palveluiden parannuksia, kuten oppivelvollisuuden pidentämistä, kaksivuotista esiopetusta, tuhatta lääkäriä lisää ja panostuksia vanhustenhuoltoon. Laski miten päin tahansa, jo pelkästään näistä muodostuisi toteutuessaan kunnille yli puolen miljardin euron lisäkustannukset. Valtio on sitoutunut korvaamaan kunnille tällaisten uusien ja laajenevien tehtävien aiheuttamat kustannukset.

Vanhat rästit hoidettava
Kuntatalouden lähtötilanne on kuitenkin heikko. Tähän on keskeisesti vaikuttanut kuntien tehtäväkentän ja tulopohjan pidemmän aikavälin mylläys. Kun mukaan lasketaan tulojen ja menojen lisäksi myös investoinnit, viime vuonna kuntatalous kellotti toiseksi heikoimmat luvut sitten vuoden 1975 kansantalouden tilinpidon mukaisella nettoluotonannolla tarkasteltuna. Tämä kuvaa tilivuoden kokonaistulojen ja kokonaismenojen erotusta investoinnit mukaan lukien. Kunnallisessa kirjanpidossa investoinnit jaksotetaan, mutta tässäkin tarkastelussa tilanne on todella heikko, peräti kaksi kolmasosaa kunnista teki alijäämäisen tuloksen.

Tilannetta ei helpota, ett√§ uusi hallitus saa perint√∂n√§ l√§hes miljardin euron ‚ÄĚkuntatalousvelan‚ÄĚ edelt√§j√§lt√§√§n. T√§m√§ koostuu muun muassa m√§√§r√§aikaisten kiky-sopimukseen liittyv√§n valtionosuusleikkauksen ja valtionosuuksiin tehtyjen indeksij√§√§dytysten p√§√§ttymisest√§. N√§ihin onkin jo varauduttu valtioneuvostossa 4.4.2019 p√§√§tetyss√§ - luonteeltaan teknisess√§ - julkisen talouden suunnitelmassa ja kuntatalousohjelmassa.

Mutta vaikka mahdollisten uusien ja laajenevien tehtävien rahoitus hoidettaisiin ja määräaikaiset leikkaukset lopetettaisiin kuten voimassa oleva lainsäädäntö ja tehdyt päätökset edellyttävät, eivät nämä toimet vielä kuntataloutta vahvista. Ainoastaan heikentäminen päättyy.

Kuntatalouteen tarvitaan ‚ÄĚtasapainottamismiljardi‚ÄĚ
Samaisen 4.4.2019 p√§√§tetyn julkisen talouden suunnitelmanexternal link mukaan kuntatalouden toiminnan- ja investointien rahavirta pysyy painelaskelman mukaan 1,2‚ÄĒ1,7 mrd. euroa negatiivisena koko kehyskauden 2020‚ÄĒ2023.

Myös kuntatalouden lainakanta jatkaa ripeää kasvuaan. Nythän myös kasvavat sote-menot on sisällytetty kuntatalouden kehitysarvioon. Pelkästään väestön ikärakenteen muutos kasvattaa palvelutarvetta noin 0,5 prosenttia vuosittain. Painelaskelma on tekninen, eikä se ennakoi sopeutustoimia.

Jotta kuntien vastuulla olevien hyvinvointipalvelujen ja muiden tehtävien rahoituksesta sekä kasvavista investointi- ja korjausvelkapaineista selviydytään, tätä tulojen ja menojen ammottavaa aukkoa on kurottava suunnitelmallisesti umpeen. Investointeja on kyettävä tekemään myös tulevaisuuteen, kuten digitalisaation tai tekoälyn täysimääräiseen hyödyntämiseen.

Tämä tarkoittaa, että jo hallitusneuvotteluissa valtion on osaltaan varauduttava tähän toisen miljardin vaativaan kuntatalouden tasapainottamisurakkaan. Se edellyttää tasapainottamistoimia sekä valtiolta että kunnilta - sekä menojen hillinnän että tulopohjan vahvistamisen osalta.

Keinoja on rajallinen määrä; valtionosuusrahoituksen lisäys, kustannuksia aidosti alentavat muutokset tehtäviin ja verotulopohjan vahvistaminen esimerkiksi pääomaverotuloja kunnille kanavoimalla. Luultavasti kannattaa käyttää kaikkia näitä.

Kuntien oltava tasapainottamistalkoissa vahvasti mukana
Tarvittavia kuntataloutta tasapainottavia toimenpiteitä on niiden vaikuttavuuden varmistamiseksi valmisteltava yhdessä kuntakentän kanssa. Kuntien on tehtävä myös oma osuutensa muun muassa menoja ja investointeja priorisoimalla. Kuntaverojen korotuksiltakaan ei voida välttyä.

Kuntatalouden kestävyys lähes unohtui vaalikeskusteluista. Niin ei saa käydä hallitusneuvotteluissa
( 354 views )   |  permalink   |  

20.4.2019 
lauantai, huhtikuu 20, 2019, 06:06
Taas ollaan vuotta vanhempia. -> Jokainen päivä on lahja!


Sofia Vikman
Puheenjohtajan tervehdys

Hyvät kokoomusnaiset,

Lämpimät onnittelut eduskuntaan valituille ja suuret kiitokset kaikille ehdokkaillemme, kampanjatiimeille ja Kokoomuksen vaalityötä tehneille! Kiitos kuuluu myös jokaiselle Kokoomuksen äänestäjälle.

Kokoomuksen naisehdokkaat keräsivät upean yli 225 000 äänen yhteispotin. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä työskentelee jatkossa 16 osaavaa naista. Valtakunnallisesti eduskuntavaalit olivat naisten esiinmarssi, ja uuteen eduskuntaan valittiin ennätykselliset 94 naista. Tämä on erinomaista!

Sunnuntain historiallisen tasainen vaalitulos merkitsee, että selkeän voittajan sijaan on useampi tasavahva ja keskisuuri puolue. SDP oli täpärästi suurin 40 paikalla, perussuomalaiset toinen 39 paikalla ja Kokoomus kolmas 38 paikalla ja 17,0 %:n kannatuksella.

Kokoomuksen tulosta voi pitää hyvänä suhteessa vaalia edeltäneisiin mielipidemittauksiin ja muiden hallitusvastuuta kantaneiden puolueiden tuloksiin. Edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna paikkamäärämme nousi yhdellä ja palasimme koko Suomen puolueeksi.

Näissä eduskuntavaaleissa ensimmäistä kertaa yksikään puolue ei yltänyt 20 % kannatukseen. Perinteisten kolmen suurimman puoleen Kokoomuksen, Keskustan ja SDP:n yhteenlaskettu kannatus jäi alle 50 %:n.

Harvinaislaatuista oli myös se, että kolme suurinta puoluetta mahtuivat kannatuksessa yhden prosenttiyksikön sisään. SDP ei oppositioasemastaan ja hurjista vaalilupauksistaan huolimatta saanut kuin 17,7 % kannatuksen. Perussuomalaiset sai 17,5 %:n kannatuksen.

Hallitusneuvottelut alkavat virallisesti ensi viikon perjantaina, kun eduskuntaryhmät nimittävät SDP:n Antti Rinteen hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjäksi. Hallitusneuvotteluista ennakoidaan vaikeita. Hankaluutta lisää eurovaalien läheisyys, mikä asettaa paineita erityisesti hurjia vaalilupauksia tehneille puolueille, jotka eivät haluaisi vaalien alla kohdata taloudellista realismia.

Toivottavaa kuitenkin on, että hallitus saataisiin muodostettua kesäkuun alkuun mennessä. Tällöin uusi hallitus ehtii tarttua heinäkuussa alkavaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen.

Kokoomus on valmis hallitusohjelmaneuvotteluihin. Puoluehallituksessa linjasimme tiistaina, että painotamme seuraavia asioita ylitse muiden:
* Katse pitää olla tulevaisuudessa ja kyvyssä uudistaa Suomea hyvinvoinnin turvaamiseksi.

‚Ė™ Taloudessa, ty√∂llisyydess√§ ja verotuksessa on oltava vastuullinen linja.
‚Ė™ Koulutukseen ja osaamiseen on panostettava.
‚Ė™ Suomi on osa l√§ntt√§ sek√§ aktiivinen EU:ssa.
Muitakin tärkeitä asioita toki on, mutta muissa asioissa varmasti löydetään ratkaisut, jos näistä edellä mainituista linjoista löytyy yhteinen näkemys ja jaettu tilannekuva. Kokoomuksella ei kuitenkaan ole ehdotonta "hinkua hallitukseen", vaan hallitusohjelman täytyy olla sellainen, minkä takana voimme aidosti seistä. Myös turvallisuudesta, perheistä ja ympäristöstä on onnistuttava huolehtimaan sekä mahdollisuuksien tasa-arvoa edistämään. Työ siis jatkuu neuvottelujen parissa.

Uusi eduskuntaryhmämme kokoontui ensimmäistä kertaa tänään torstaina. Kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan eduskunnassa ensi viikon tiistaina, ja saman viikon keskiviikkona pidetään uuden eduskunnan ensimmäinen täysistunto.

Hallitusneuvottelujen lisäksi suuntaamme seuraavaksi katseet eurovaaleihin, joissa Kokoomuksen tavoitteena on jatkaa suurimpana puolueena. Kampanja-aika on erityisen tiivis ja intensiivinen. Vain vajaan kuuden viikon päästä jännitämme taas vaalitulosta. Kaikki Kokoomuksen eurovaalien naisehdokkaat löydät uusituilta nettisivuiltamme. Käy kurkkaamassa ja lähde mukaan kampanjatiimeihin!

Vaalien aika on paras hetki hankkia uusia jäseniä. Kutsuthan tuttaviasi ja myös eduskuntavaaliehdokkaiden tiimeissä mukana olleita uusia toimijoita rohkeasti mukaan Kokoomusnaisten toimintaan ja jäseniksi!

Kokoomusnaiset täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Puheenjohtajana kierrän loppuvuoden aikana aktiivisesti paikallisissa tapahtumissa. Laita viestiä ja kutsu kylään!

Vielä kerran lämmin kiitos kaikille Kokoomuksen äänestäjille ja vaalityöhön osallistuneille!

Hyvää pääsiäistä!

Sofia Vikman
Kokoomusnaisten puheenjohtaja
kansanedustaja
040 568 3777
sofia.vikman@eduskunta.fi

Seuraa Sofiaa Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Kokoomusnaiset mediassa
Viimeisimmät Kokoomusnaisten kannanotot mediassa ovat luettavissa alla olevista linkeistä.

Kokoomusnaiset: Vanhemmuuden kustannukset tasattava viipymättä
Kokoomusnaiset: Seksuaali- ja väkivaltarikosten rangaistuksia kiristettävä
Kokoomusnaiset: Tyttöjä suojeltava silpomiselta
Kokoomusnaiset blogi logo
Sofia Vikman: Suomesta paras maa lapsille ja perheille
Anne-Mari Virolainen: Tytöt ja koulutus kehitysyhteistyön kärkinä
Sofia Vikman: Nuoret koulutuksen kautta kiinni työelämään
Mari-Leena Talvitie: Ympäristö ei ole lahja menneiltä sukupolvilta vaan lainaa tulevilta
Yhteystiedot ja lisätiedot:

Jutta Wirén
Kokoomusnaisten pääsihteeri
p. 040 7763640
jutta.wiren@kokoomusnaiset.fi


( 361 views )   |  permalink   |  

14.2.2019 
torstai, helmikuu 14, 2019, 17:23
Hyvää Ystävänpäivää kaikille
Naisten hyvinvointi on tasa-arvokysymys
Naisten sosiaali- ja terveyspalveluille on turvattava riittävät resurssit. Ikääntyvät naiset tarvitsevat inhimillistä kohtelua ja hyvää hoivaa. Hoitohenkilöstö tarvitsee riittävät resurssit, tukipalvelut ja koulutusta. Viime päivien aikana meille viimeistään on valjennut koko karuudessaan maamme vanhustenhoidon tila. Näistä hoidossa olevista vanhuksista valtaosa on ikääntyneitä naisia. Hoitajista, jotka ovat joutuneet kohtuuttoman työtaakan alle ja kantamaan mahdottomalta tuntuvan vastuun valtaosa on naisia. Nyt tietoon tulleet laiminlyönnit, riittämätön henkilöstön määrä, haamuhoitajat, varautumiset tarkastuksiin ovat pysäyttäneet meidät kaikki. Olemme ilmi tulleista vanhusten hoivan laiminlyönneistä pettyneitä ja vihaisia. Tilanteen on muututtava ja lain ja hyvän hoidon vaatimuksia noudatettava.

Naisiin kohdistuvan väkivallan ja lähisuhdeväkivallan sovittelusta on luovuttava. Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla toiminut lähisuhdeväkivallan sovittelun selvitystyöryhmä esittää, että sovittelua lähisuhdeväkivaltatapauksissa voidaan jatkaa. Tätä emme voi hyväksyä. Naisten väkivallan uhreina on saatava oikeutta. Sovitteluprosessit jatkavat usein väkivallan kierrettä. Toivomme laajaa poliittista yhteistyötä lähisuhdeväkivaltarikoksien sovittelusta luopumiseksi.

Edessä on vaikuttamisen supervuosi. Naisjärjestöjen Keskusliitto yhdessä 59 jäsenjärjestön kanssa on hyväksynyt yhteisesti ja yksimielisesti hallitusohjelmatavoitteet vuosiksi 2019-2023 Naiset vapaiksi - Tasa-arvo vaatii tekoja. Meneillään on Suomen Euroopan neuvoston puheenjohtajuus, tulossa eduskuntavaalit, Euroopan parlamentin vaalit ja Suomen EU-puheenjohtajuus. Haluamme vaikuttaa tulevaan hallitusohjelmaan #naisetvapaiksi-tavoitteiden mukaisesti ja pidämme tärkeänä, että tuleva hallitus laatii viipymättä kunnianhimoisen tasa-arvo-ohjelman. Olemme keskustelleet meille naisjärjestöille keskeisistä tavoitteista helmikuun alussa mm. Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöjen johdon ja eduskunnan naisverkoston kanssa ja tavanneet päättäjiä. Jatkamme tätä työtä.

Seksuaaliselle häirinnälle työpaikoilla on saatava nollatoleranssi. Tällä viikolla julkistetun selvityksen mukaan joka neljäs nuori korkeakoulutettu nainen on kokenut seksuaalista häirintää töissä. Tulokset eivät yllätä. On kuitenkin myönteistä, että meillä viime kuukausina eri työpaikoilla niin eduskunnasta ja ministeriöistä kuin sairaaloista, kulttuurin ja urheilun työpaikoilla on nostettu seksuaalista häirintää keskusteluun, selvitetty ja puututtu tilanteeseen.

Kokoonnumme kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2019 ja keskustelemme siitä, miten jatkossa tasa-arvoteoilla estämme seksuaalista häirintää työpaikoilla. Mukana on upea joukko vaikuttajia, tasa-arvotekojen tekijöitä ja meitä työhömme innoittavia tasa-arvon pitkäaikaisia toimijoita ja esikuvia. Vaikutetaan yhdessä!

Yhteistyöterveisin,

Eva Biaudet, puheenjohtaja Terhi Heinilä, pääsihteeri

Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitto ‚Äď Kvinnoorganisationernas Centralf√∂rbund ry
( 482 views )   |  permalink   |  

31.1.2019 
torstai, tammikuu 31, 2019, 16:31
Naisjärjestöjen Keskusliiton terveiset


Sukupuolten tasa-arvo keskeiseksi osaksi Suomen EU-puheenjohtajakauden tavoitteita
Sukupuolten tasa-arvon tulee olla merkittävä osa Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaa, vaatii Naisjärjestöjen Keskusliitto. Erityisesti sukupuolten tasa-arvo tulee liittää osaksi talouden ja turvallisuuden tavoitteita sekä valtavirtaistaa kaikkiin EU-puheenjohtajakauden keskeisiin sisältöihin.

"Suomi on tunnettu sukupuolten tasa-arvosta ja naisten oikeuksista. Odotukset meitä kohtaan Suomen EU-puheenjohtajakaudella niin Euroopan unionissa kuin EU-jäsenvaltioissa ovat valtavat. Meidän on saatava sukupuolten tasa-arvo näkyvästi Suomen koko EU-puheenjohtajakauden ohjelmaan ja tehtävä konkreettisia aloitteita sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi. Tasa-arvoministerit odottavat Suomelta ministeritason kokousta", korostaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet. "Suomen on toimittava EU:ssa naisten oikeuksien puolustamiseksi taantumuksellisia arvoja ja populismia vastaan. On hyvin huolestuttavaa, että naisten ihmisoikeudet, erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet, on kyseenalaistettu monissa EU-jäsenvaltioissa."

Euroopan komissio tarvitsee vahvan sukupuolten tasa-arvon strategian. Sukupuolten tasa-arvo on valtavirtaistettava Euroopan unionin tuleviin linjauksiin, ja tasa-arvoa poikkileikkaavana periaatteena on vahvistettava EU:n päätöksenteossa. Suomen puheenjohtajakausi ajoittuu vuoden 2019 heinäkuusta joulukuuhun, jolloin vasta valittu Euroopan parlamentti aloittaa toimintansa, Euroopan komission jäsenet valitaan ja unionissa tehdään politiikan ja talouden strategisia linjauksia.

Suomi on joulukuussa 2018 julkistetun Maailman talousjärjestön (WEF) tasa-arvoindeksin sijoituksissa pudonnut mitalisijoilta neljänneksi Islannin, Norjan ja Ruotsin taakse. Euroopan tasa-arvoinstituutti EIGE:n mukaan Suomi on yksi harvoista EU-maista, joissa taloudellisen ja yhteiskunnallisen vallan tasa-arvo on taantunut.

Suomi on yksi EU:n väkivaltaisimmista maista naisille. Noin puolet EU:n alueella asuvista naisista on kokenut sanallista, fyysistä tai internetissä tapahtuvaa seksuaalista häirintää. Fyysistä ja/tai seksuaalista parisuhdeväkivaltaa on kokenut 22 prosenttia 15-vuotiaista tai sitä vanhemmista naisista. Suomalaisnaisista lähes puolet on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa 15 vuotta täytettyään ja miltei kolmannes on altistunut puolisonsa tai entisen puolisonsa väkivallalle.
( 417 views )   |  permalink   |  

25.1.2019 
perjantai, tammikuu 25, 2019, 05:37
Salon Seudun Sanomissa ikävää luettavaa

SSS uutiset
Apulaisoikeusasiamieheltä huomautus Salon johdolle
Tekijä Asko Lehtonen -24.1.2019 | 15:3012
Eduskunnan apulaisoikeusmies on antanut Salon apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelälle huomautuksen lainvastaisista menettelyistä. Huomautuksen sai myös Salon kaupunginhallitus.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin toteaa, ett√§ ‚ÄĚSalon kaupunginhallituksen ja virkamiesten osoittama piittaamattomuus huolehtia selvitt√§misvelvollisuudestaan ja kaupungin asukkaiden oikeusturvan asianmukaisesta toteutumisesta on eritt√§in poikkeuksellista‚ÄĚ.

Huomautusten taustalla on kaksi eri tapausta. Kumpikin sai alkunsa, kun Niemelä oli kaupunginlakimies. Toisessa on kyse siitä, että kaupunki ei ole vastannut asianmukaisesti kantelijan tiedusteluihin ja tietopyyntöihin. Toisessa tapauksessa kesti melkein kolme vuotta ennen kuin apulaiskaupunginjohtaja teki päätöksen vahingonkorvauksen maksamisesta.

Kummastakin tapauksesta kanneltiin apulaisoikeusasiamiehelle. Kaupunki vastasi apulaisoikeusasiamiehen selvityspyyntöihin vasta muistutusten jälkeen. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan tällainen hidastelu vaarantaa perustuslaissa asetettua laillisuusvalvontatehtävää.

‚Äď My√∂nn√§n virheeni ja olen ottanut opikseni. Pahoittelen, ett√§ kaupunginhallituskin sai huomautuksen, vaikka sill√§ ei ole roolia asiassa, sanoo Niemel√§ Salon Seudun Sanomille.

Kaupunginjohtaja Lauri Inna kertoi apulaisoikeusmiehen päätöksestä kaupunginhallitukselle viime maanantaina. Sitä ennen hallituksella ei ole ollut tietoa tilanteesta.

Kokonaisuus tulee puitavaksi perusteellisesti
( 950 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | Seuraava> >>