30.5.2017 
tiistai, toukokuu 30, 2017, 08:09
Kesälomani alkumetreillä ollaan. Valtuuston koulutuksia uuteen kokonaisuuteen sisältyy ensimmäiseen viikkoon. Ja muikä hauskinta, uusi perheenjäsenemme pikkuinen kettuterrierripoika Leo on saapunut. Vilinää ja vilskettä riittää.
( 504 views )   |  permalink   |  

28.5.2017 
sunnuntai, toukokuu 28, 2017, 05:52
Ilo aloittaa työt yhdessä uuden kaupunginjohtajan aikakaudella
tervetuloa Saloon Lauri Inna

Varsinais-Suomen positiivinen rakennemuutos pitää saada ulottumaan myös Saloon, sanoo työnsä aloittava Salon uusi kaupunginjohtaja Lauri Inna
– Se haetaan tänne vaikka väkisin, ja tiedän, että se myös saadaan.

Hattulan kunnanjohtaja Lauri Inna valittiin Salon kaupunginjohtajaksi helmikuussa. Kevään mittaan hän on vieraillut taajaan Salossa ja sanoo kaupungista puhuessaan luontevasti ”me” ja ”meillä Salossa”. Hän tietää, että Salossa on oltu tiukilla, mutta ”menestyäksemme meidän pitää tehdä koko ajan enemmän ja paremmin”.

Uuden kaupunginjohtajan ensimmäiset sata päivää tulevat täyteen ensi syyskuussa. Joko Salossa silloin näkyy Lauri Innan käden jälki?

– Uusi valtuustokausi alkaa kesäkuun alussa, ja päättäjien pitää antaa ryhmittyä rauhassa. Tavoitteeni on, että syksyn alussa pystymme määrittelemään kaupungin suuntaa uuden valtuuston kanssa. En uskalla luvata, missä muodossa sovittavien asioiden kirjo silloin on. Ensimmäisen sadan päivän aikana teen myös itseäni tutuksi kaupunkilaisille ja kaupungin henkilöstölle.

Lauri Inna asuu perheineen Turussa. Hän aikoo hankkia Salosta asunnon ja muuttaa kirjansa kaupunkiin vielä tämän vuoden aikana.
( 487 views )   |  permalink   |  

13.5.2017 
lauantai, toukokuu 13, 2017, 07:22
Joka kerran on äidiksi syntynyt,
hän äiti on kaikkien lasten ja
kaikkia maailman lapsia on painanut rintaansa vasten.
Ja maailman lasten itkua
hän on korvissa alkanut kuulla,
sillä maailman lapset puhuvat
hänen omien lastensa suulla.

Onnellista äitienpäivää
Anne-Mari Kaskisen sanoin

( 466 views )   |  permalink   |  

11.5.2017 
torstai, toukokuu 11, 2017, 11:03






Naiset kantavat suhteettoman suuren osan sote-uudistuksen kustannuksista






Naisjärjestöjen Keskusliitto vaatii, että sote-uudistusta koskevassa lainsäädännössä ja sen toimeenpanossa huomioidaan uudistusten merkittävät naisiin kohdistuvat vaikutukset. Uudistuksen sukupuolivaikutuksia on arvioitava jatkuvasti uudistuksen edetessä, ja arvioinnissa tulee ottaa huomioon naisnäkökulma ja naisten terveyden erityispiirteet. Sukupuolten tasa-arvosta ja naisten asemasta sote-uudistuksessa keskusteltiin 3. toukokuuta Naisjärjestöjen sote-klinikassa Eurooppasalissa.






Hallituksen esittämä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus vaikuttaa naisiin sote-palvelujen käyttäjinä, työntekijöinä ja palveluntuottajina. ”Edellytämme, että sote-palvelujen saatavuudessa ja saavutettavuudessa kiinnitetään erityistä huomiota haavoittuvassa asemassa oleviin ryhmiin. Olemme huolissamme siitä, että muun muassa monimutkainen monituottajamalli ja palvelujen digitalisaatio voivat vaikeuttaa esimerkiksi ikääntyvien, vammaisten tai maahanmuuttajanaisten palveluihin pääsyä”, kiteyttää Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet. ”Uudistuksen riskinä on myös naisvaltaisen sote-alan palkkauksen ja muiden työehtojen huonontuminen, joilla on pitkän aikavälin kielteiset vaikutukset palkkatasa-arvoon ja naisten eläkkeisiin. Sote-alalla toimivien naisyrittäjien ja järjestöjen kohdalla sote-uudistus tarkoittaa mittavaa toimintakentän muutosta, jonka huolena on, että varsinkin pienet toimijat jäävät ulkomaisomisteisten suuryritysten jalkoihin.”
Naiset sote-palvelujen käyttäjinä
Naisjärjestöjen Keskusliitto muistuttaa, että uudistuksella on merkittäviä vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdenvertaiseen saatavuuteen ja saavutettavuuteen. Kätilöliiton puheenjohtaja ja Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksen jäsen Millariikka Rytkönen näkee uudistuksen myös mahdollisuutena kehittää saumattomia hoito- ja hoivaketjuja ja sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatiota esimerkiksi seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluissa. Monika-Naiset liiton huolena on, osataanko sote-uudistuksessa ottaa huomioon maahanmuuttajataustaisten naisten tarpeet. Liiton toiminnanjohtaja Jenni Tuominen kysyy: ”Parantaako sote-uudistus palveluiden saatavuutta, laatua ja yhdenvertaisuutta vai vahvistaako se eriarvoisuutta ja ulkopuolisuutta tuottavia rakenteita?” Varatuomari Tuulikki Petäjäniemi Zonta International Piiri 20:sta puolestaan muistuttaa ikäihmisten olevan sekä sosiaali- että terveyspalveluiden suuri käyttäjäryhmä. Mitä vanhempiin ikäluokkiin siirrytään, sitä suuremmaksi kasvaa naisten osuus väestöstä ja siten myös palveluiden käyttäjistä. ”Lähipalvelut ovat ikääntyneille tärkeitä, sillä etäällä olevat palvelut eristävät ja heikentävät osallisuutta. Myös jatkuvuus ja pysyvyys ovat ikäihmisille tärkeitä ja ne tulisi ottaa huomioon palveluiden laatukriteereissä hinnan ohella.” Invalidiliiton sosiaalipoliittinen asiantuntija ja vammaisjärjestöjen naisverkoston edustaja Tiina Lappalainen on huolissaan vammaisten naisten valinnanvapaudesta ja sote-palvelujen esteettömyydestä. Valinnanvapauden toteutumisesta on huolehdittava esimerkiksi kuljetuspalveluista riippuvaisten kohdalla. Vammaisille naisille on tarjottava pääsy laadukkaisiin terveyspalveluihin, kuten joukkoseulontoihin, joissa käytettävien kuvantamis-, laboratorio ja muiden hoitovälineiden sekä tilojen on oltava esteettömiä. Tämä on edellytys seulontojen yhdenvertaiseen saavutettavuuteen. Esteettömyyden vaatimuksen on koskettava myös sähköisiä palveluja: ”Digitalisaatiosta halutaan ratkaisuja moneenkin palveluun. Toisia ihmisiä se auttaa, mutta toisille se tuo lisää kynnyksiä palvelun toteutumiseen. Miten tieto, tekstin selkeys ja välineet saadaan saavutettaviksi?”
Naiset sote-alan työntekijöinä
Erityisen suurten muutosten kohteena ovat naisvaltaiset sote-alojen työpaikat ja pienet sote-yritykset. Suomen sairaanhoitajaliitto kantaa huolta henkilöstön asemasta uudistuksessa. Uudistuksen myötä 220 000 sote-alan työntekijää, joista noin 90 prosenttia on naisia, siirtyy maakuntien palvelukseen. Osa henkilöstöstä vaihtanee maakuntien ohella myös yksityiselle työnantajalle. ”Enemmistö sairaanhoitajista pelkää uudistuksen vähentävän sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikkoja ja lisäävän epätyypillisten työsuhteiden määrää. Tällaiset muutokset heikentävät naisten työsuhteiden ehtoja entisestään”, huomauttaa liiton puheenjohtaja Nina Hahtela. ”Hoivasta aiheutuu aina kustannuksia. On huolehdittava siitä, etteivät sote-menoja rajoitettaessa kärsijöinä ole hoivatyötä tekevät naiset”, muistuttaa lastenlääkäri ja Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n hallituksen jäsen Tiina Tuomela. ”Kustannukset eivät saa siirtyä hoivatyötä tekeville naisille huononevien palkkojen, työn kuormittavuuden ja palkattoman hoivatyön kasvun muodossa.”
Naiset sote-palvelujen tuottajina
Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat naisyrittäjien toiseksi suurin toimiala. Naisten osuus sote-alan yrittäjistä on yli 70 prosenttia ja valtaosa sote-alan yrityksistä on pieniä, alle 10 hengen mikroyrityksiä. Fysioterapeutti Kirsi Miss peräänkuuluttaa pienyrittäjien toimintaedellytysten turvaamista: ”Tuleeko pienyrittäjistä suurten sote-keskusten kiireapulaisia? Vai pitääkö alkaa ketjuuntumaan ja myydä yrityksemme isommille toimijoille, jotta pysyisimme mukana?” Toinen uhka on asiakassetelin hinnan asettaminen niin alhaiseksi, ettei pienillä toimijoilla ole varaa tuottaa palvelua. Uuden sote-mallin ja maakunnan palveluntuottajille osoittamien kriteerien tulee mahdollistaa myös pienten toimijoiden pääsy markkinoille.
Naisjärjestöjen Keskusliitto edellyttää, että sote-uudistusta koskevassa päätöksenteossa hyödynnetään asiantuntijatiedon lisäksi työntekijä- ja käyttäjäryhmien kokemustietoa. Erilaisilla palvelunkäyttäjäryhmillä on myös oltava yhdenvertainen mahdollisuus saada tietoa saatavilla olevista palveluista ja niiden laadusta.
Sote-uudistuksen tasa-arvovaikutuksia tarkasteleva Naisjärjestöjen sote-klinikka kokosi naisjärjestöjen edustajia, naisyrittäjiä sekä poliittisia päätöksentekijöitä keskusteluun naisista sote-palveluiden käyttäjinä, työntekijöinä ja palveluntuottajina. Tilaisuuden järjesti Naisjärjestöjen Keskusliitto yhteistyökumppaneinaan Eurooppanaiset ry, Lastentarhanopettajaliitto ry, Monika-Naiset liitto ry, Naistoimittajat ry, Suomen Akateemisten Naisten Liitto ry, Suomen Naisyhdistys ry, Suomen sairaanhoitajaliitto ry, Suomen Kätilöliitto ry, Suomen Yrittäjänaiset ry, Tunne rintasi ry, Zonta International Piiri 20 ry, Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry, Suomen Kuntaliitto, Suomen YK-liitto, Vammaisfoorumi ja Vammaisjärjestöjen naisverkosto.
Tilaisuuden tallenne on katsottavissa täältä. Lue myös Naisjärjestöjen Keskusliiton lausunto hallituksen esityksestä valinnanvapauslaiksi.

Lisätietoja
Terhi Heinilä, pääsihteeri terhi.heinila@naisjarjestot.fi puh. 040 530 5544Anniina Vainio, järjestösihteeri anniina.vainio@naisjarjestot.fi puh. 050 388 8868Anni Hyvärinen, projektikoordinaattori anni.hyvarinen@naisjarjestot.fi puh. 050 3763020
( 518 views )   |  permalink   |  

3.5.2017 
keskiviikko, toukokuu 3, 2017, 18:31
Työpäivän jälkeen paistoi aurinko kirkkaalta taivaalta.
Olen ollut mukana valmistelemassa Naisjärjestöjen Keskusliiton Sote-klinikkaa.
En kuitenkaan lähtenyt Helsinkiin, vaan kuuntelin ohjelman kotona.
Auringon paisteessa ulkona.

NAISJÄRJESTÖJEN SOTE-KLINIKKA – TARKASTELUSSA SOTE-UUDISTUKSEN TYÖLLISYYS- JA TASA-ARVOVAIKUTUKSET


Tule mukaan Naisjärjestöjen Keskusliiton kevättapahtumaan!
Miten toteutuu sukupuolten tasa-arvo sote-uudistuksessa?

NAISJÄRJESTÖJEN SOTE-KLINIKKA

Tarkastelussa sote-uudistuksen työllisyys- ja tasa-arvovaikutukset

Keskiviikkona 3.5.2017 klo 15–18.20 Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki)

Ohjelma

15.00–15.30 Ilmoittautuminen ja kahvit, 100 tasa-arvotekoa -hankkeen ja tasa-arvotekojen esittelyä

15.30–15.40 Avaus: Naisjärjestöjen tavoitteet sote-uudistuksessa
Puheenjohtaja Eva Biaudet, Naisjärjestöjen Keskusliitto

15.40–16.10 Effects of social and healthcare reforms on women in Great Britain
Senior lecturer Karen Newbigging, University of Birmingham

16.10–16.20 Seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -palvelut uudessa sote-mallissa
Puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, Suomen Kätilöliitto; hallituksen jäsen, Naisjärjestöjen Keskusliitto

16.20–16.30 Sote-uudistus naisten näkökulmasta
Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila

- - -

16.40–18.10 Naisjärjestöjen sote-klinikka: naiset sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjinä ja sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöinä sekä palveluiden tuottajina

Moderaattorina puheenjohtaja Eva Biaudet, Naisjärjestöjen Keskusliitto

Toiminnanjohtaja Jenni Tuominen, Monika-Naiset liitto ry

Yrittäjä Kirsi Miss, Salpakankaan Lääkintävoimistelu oy

Puheenjohtaja Nina Hahtela, Suomen sairaanhoitajaliitto ry

Lastenlääkäri, hallituksen jäsen Tiina Tuomela, Naisjärjestöt Yhteistyössä – Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry

Sosiaalipoliittinen asiantuntija Tiina Lappalainen, Invalidiliitto, Vammaisjärjestöjen naisverkosto

Varatuomari Tuulikki Petäjäniemi, Zonta International Piiri 20 ry

Kansanedustajat Li Andersson, Tuula Haatainen, Heli Järvinen (hallituksen jäsen, Naisjärjestöjen Keskusliitto), Arja Juvonen ja Sari Sarkomaa (puheenjohtaja, Tunne rintasi-pj)

Seminaarin järjestää Naisjärjestöjen Keskusliitto yhteistyössä Eurooppanaiset ry:n, Lastentarhanopettajaliitto ry:n, Monika-Naiset liitto ry:n, Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry:n, Naistoimittajat ry:n, Suomen Akateemiset Naiset ry:n, Suomen Kuntaliiton, Suomen Kätilöliitto ry:n, Suomen Naisyhdistys ry:n, Suomen sairaanhoitajaliitto ry:n, Suomen YK-liiton, Suomen Yrittäjänaiset ry:n, Tunne rintasi ry:n, Vammaisfoorumin, Vammaisjärjestöjen naisverkoston ja Zonta International Piiri 20 ry:n kanssa.


( 470 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Seuraava> >>