8.9.2017 
perjantai, syyskuu 8, 2017, 06:31
Olisivatkohan tasa-arvokysymykset nousseet piirun verran tärkeämmiksi tänä vuonna? Jos näin on, ja haluan siihen tietysti uskoa, väitän, että naisjärjestöjen 100 tasa-arvotekoa -hanke on tempaissut ihmiset mukaansa voimakkaammin kuin olisimme saattaneet toivoa. Kysyttäessä Suomi-brändiä tasa-arvo ja naisten asema yleensä on meille jokaiselle ylpeyden aihe maailmalla. Kun World Economic Forum rankkaa parhaita maita naisille ja lapsille elää, Pohjoismaat ovat omaa luokkaansa. On siis kaikki syyt panostaa vielä vahvemmin tasa-arvotyöhön siten, että se tuntuu parempana elämänlaatuna meidän jokaisen elämässä, töissä ja kotona, julkisessa ja yksityisessä tilassa.

Ulkoministeriö on yksin luvannut tehdä yli 150 tasa-arvotekoa Suomen kunniaksi. Seuraava askel olisi ehkä arvioida, voisiko myös Suomi lähtökohtaisesti tehdä feminististä (ulko)politiikkaa kuten Ruotsi.

Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen suurin ihmisoikeusongelma. Taistelu väkivallan ehkäisemiseksi ja väkivaltaa kohdanneiden suojelemiseksi ja auttamiseksi on vielä riittämätöntä. Mielestäni pienet askeleet väkivaltaa vastaan eivät ole riittäviä. Meidän tulisi päättäväisesti toimia väkivallan lopettamiseksi ja jokaisen uhrin suojelemiseksi. Kysymys ei ole osaamattomuudesta tai rahan puutteesta vaan siitä, että poliittinen agenda ei näe asiaa riittävän tärkeänä.

Sama näkyy meidän turvapaikkapolitiikkamme kohdalla. Viime päivät ja viikot olemme huolestuneina seuranneet, miten perheet, äidit ja pienet vauvatkin halutaan pakkopalauttaa Afghanistanin erittäin vaarallisiin ja vaikeisiin olosuhteisiin. Suomen turvapaikanmyöntämiskriteerit ovat erittäin tiukat, ja on aiheellista kysyä, kiinnitetäänkö naisten asemaan ja lasten edun arviointiin riittävästi huomiota oleskelulupa-arvioinneissa.

Jos vertaa muihin pohjoismaihin, meidän käytäntömme on erittäin tiukka. Vuonna 2016 Suomessa myönnettiin vain 27,4 prosenttia myönteisiä lupia verrattuna Ruotsin 60 ja Tanskan 72 prosenttiin. Suomalaisten päättäjien selitys, jonka mukaan seuraamme samoja sääntöjä eri maissa, ei siis ainakaan käytännössä anna samaa tulosta, jos katsoo asiaa suojelua hakevien naisten ja lasten kannalta.

Kohta on taas uudet vaalit. Presidentinvaalit onnistuvat paremmin kuin mitkään muut herättämään kansalaisten mielenkiinnon poliitikkaan ja yhteiskuntaan. Onneksi meillä tällä kertaa on yksi ehdokas enemmän kuin viime kerralla, jolloin itse sain kunnian olla presidenttiehdokkaana.

Meillä on oikeus nyt odottaa myös miesehdokkailta näyttöä osaamisesta tasa-arvopolitiikasta ja naisten oikeuksista, sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Yltynyt vihapuhe naisia kohtaan on osoittanut, että myös miespoliitikkojen on aika jakaa vastuu tasa-arvon toteutumisesta maassamme. Joidenkin äänekkäiden niin kutsuttujen miesjärjestöjen taistelu tasa-arvoa vastaan ei ole enemmistön maailmankuvan mukainen mutta uhkaa monopolisoida miesten äänen, kun keskustellaan tasa-arvopolitiikasta. Nyt presidenttiehdokkailla on mahdollisuus tunnustautua feministeiksi, naisasiamiehiksi ja -naisiksi ja yhdessä meidän kanssamme taistella nopeamman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskehityksen puolesta.

Eva Biaudet

Puheenjohtaja
Naisjärjestöjen Keskusliitto

PERHEVAPAIDEN UUDISTAMISEN JA PALKKATASA-ARVON PUOLESTA

Syyskausi on pyörähtänyt toden teolla käyntiin myös naisjärjestöissä. Olimme kesän aikana järjestämässä tasa-arvoaiheisia tapahtumia SuomiAreenassa, samoin kuin monet jäsenjärjestömme. Marssimme myös yhdenvertaisuuden puolesta Pride-kulkueessa.

Perhevapaajärjestelmää ollaan vihdoin uudistamassa. Me naisjärjestöissä näemme, että naisten osallistuminen tasavertaisesti työelämään edellyttää riittäviä taloudellisia resursseja ja perhevapaajärjestelmän rakennemuutosta. Peräänkuulutamme puolueilta ja työmarkkinajärjestöiltä kunnianhimoa perhevapaauudistuksen läpiviemiseen ja sitä kautta sukupuolten tasa-arvon edistämiseen.

Vaatimus samapalkkaisuudesta on viime viikkoina ollut voimakkaasti esillä, kun Finlayson nosti nerokkaalla kampanjallaan esiin palkkatasa-arvon puuttumisen yhteiskunnassamme.

Me naisjärjestöt olemme kesäkauden kuulemisissa vaatineet Suomelta aktiivisempaa roolia ihmiskaupan vastaisessa työssä, vaikuttaneet tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien parantamiseksi ja naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi (mm. ulkoministeriön vetämät UPR-, CEDAW- ja NAPE-prosessit). On mielestämme tärkeää, että naisjärjestöjen tekemä pitkäaikainen ja asiantunteva työn em. teemoissa noteerataan sille kuuluvalla tavalla.

Naisjärjestöjen Keskusliitto toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uuden jäsenjärjestön, Monaliiku ry:n! Monaliiku edistää monikansallisten naisten hyvinvointi- ja liikuntatoimintaa. Järjestö edistää ja tukee ruohonjuuritasolla monikansallisten naisten harrastustoimintaa. Monaliiku ry:n toiminnan tavoitteena on parantaa jäsenten kokonaisvaltaista terveyttä ja niin fyysistä kuin henkistäkin hyvinvointia liikunnan avulla. Järjestössä uskotaan, että jokaisella on oikeus harrastaa liikuntaa ihonväristä, kulttuurista, uskonnosta tai kansallisuudesta huolimatta.

Viel√§ on hyvin aikaa asettua ehdolle Naisj√§rjest√∂jen Keskusliiton hallitukseen! NJKL:n s√§√§nt√∂m√§√§r√§inen vuosikokous j√§rjestet√§√§n 20.11. tiedekeskus Heurekassa. Kokous on vaalikokous, jossa valitaan nelj√§ hallituksen j√§sent√§ erovuoroisten tilalle toimikaudelle 2018‚Äď2020. Kutsu asettaa ehdokkaita Naisj√§rjest√∂jen Keskusliiton hallitukseen on l√§hetetty j√§senj√§rjest√∂jen edustajille s√§hk√∂postitse 9.6.2017. Ehdokaslomake liitteineen l√∂ytyy my√∂s Naisj√§rjest√∂jen Keskusliiton nettisivulta. Ehdokaslomake tulee palauttaa t√§ytettyn√§ ja virallisten nimenkirjoittajien allekirjoittamana pyydettyine liitteineen keskusliiton toimistoon 16.10.2017 klo 16.00 menness√§ joko skannattuna toimisto (at) naisjarjestot.fi tai kirjepostilla osoitteeseen Fredrikinkatu 39 C 22 00120 Helsinki.

Huomaathan my√∂s, ett√§ ehdit viel√§ mukaan tekem√§√§n tasa-arvotekoja! Saimme suuren joukon uusia tekoja kes√§n aikana. My√∂s Yle julkisti tekojensa kunnianhimoisen sis√§ll√∂n: ‚ÄúNaisissa ja tyt√∂iss√§ on koko urheiluliikkeen suurin kasvun mahdollisuus. Urheilu liikuttaa valtavaa m√§√§r√§√§ naisia ja tytt√∂j√§ my√∂s Suomessa. Me otamme naisten huippu-urheilun vakavasti ja haluamme olla urheilusta kiinnostuneiden naisten ykk√∂smedia nyt ja tulevaisuudessa.‚ÄĚ Tasa-arvotekoja on jo yhteens√§ reilusti yli 200. Tule mukaan juhlimaan 100 tasa-arvotekoa 10.11.2017 Helsingin yliopiston juhlasaliin ja tuo joukot mukanasi!

Laitathan kalenteriisi myös Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokouksen ja keskustelutilaisuuden 20.11.2017 Tiedekeskus Heurekassa.

Hyvää alkavaa syksyä toivottaen,

Terhi Heinilä, pääsihteeri


( 547 views )   |  permalink   |  

29.8.2017 
tiistai, elokuu 29, 2017, 08:17


Puheenjohtajan terveiset
Arvoisa kokoomusnainen,
Kokoomusnaisten syksy on täynnä mielenkiintoista aktiivista toimintaa.

Kokoomusnaiset kannustaa naisia johtotehtäviin ja etenemään työurallaan. Teemme työtä rohkaistaksemme ja auttaaksemme naisia työelämän huipulle sekä nostamme esiin naisjohtajia. Tähän liittyen järjestämme 30.9. johtajuusseminaarin. Päivän aikana kuulemme huippunaisilta erilaisia näkökulmia siihen, miten omaa osaamistaan kannattaa kehittää ja miten rakentaa nousujohteista työuraa sekä millaisia ominaisuuksia johtajalta vaaditaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan inspiroitumaan!

Kokoomusnaisten toiminta on nyt vetovoimaista. Olemme kääntäneet jäsenlukumme vahvaan kasvuun, ja olemme nostaneet asiasisällöt ja asiantuntemuksen etusijalle Kokoomuksen Naisten Liiton toiminnassa.

Perheet ja työelämä -asiakirja on konkreettinen esimerkki siitä, miten olemme toteuttaneet tavoitetta asiasisältöjen vahvistamisesta. Perheet ja työelämä -asiakirjatyömme hyväksyttiin alkuvuodesta sellaisenaan puoluehallituksessa Kokoomuksen kannoiksi. Osa tavoitteistamme on jo edennyt maan hallituksen päätöksiksi ja työ jatkuu.

Syksyn aikana ohjelmatyömme saa jatkoa liiton uuden tavoiteohjelman muodossa. Tavoiteohjelmassa määritellään Kokoomusnaisten poliittiset tavoitteet tuleville vuosille. On tärkeää, että jokaisella jäsenellä on mahdollisuus jälleen saada äänensä kuuluviin ja vaikuttaa Kokoomusnaisten tavoitteisiin. Ympäri Suomen järjestetään keskustelukiertue tavoiteohjelman sisällöstä. Oma piirisi tiedottaa alueesi tapahtumasta. Uusi tavoiteohjelma hyväksytään marraskuun edustajakokouksessa.

Maan hallitus kokoontuu tällä viikolla sopimaan valtion ensi vuoden budjettiesityksestä sekä uusista toimista talouskasvun ja työllisyyden vahvistamiseksi.

Kokoomusnaiset vaatii hallitukselta budjettiriihessä päätöstä perhevapaiden uudistamisesta. Toiseksi Kokoomusnaiset on sitä mieltä, että Kokoomuksen pitää ottaa paikkansa koulutuksen, sivistyksen ja osaamisen puolustajana. Tuemme voimakkaasti sitä, että koulutus ja osaaminen on kärjessä, jos lisäeuroja budjettiriihessä liikenee. Kolmanneksi painotamme sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden kokonaisuutta.

Turvallisuuden vahvistamiseksi uusia toimia tarvitaan edelleen. Syksyllä eduskunta saa käsiteltäväkseen tiedustelulait, jotka antavat turvallisuudesta vastaaville viranomaisille valtuudet valvoa tietoverkoissa tapahtuvaa viestintää esimerkiksi mahdollisten terrori-iskujen torjumiseksi. Lisäksi radikalisoitumiseen taipuvaisten ja vaarallisten turvapaikanhakijoiden tunnistamista ja säilöönottoa on kehitettävä ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden poistamista maasta on tehostettava. Myös turvapaikkatutkintaa on nopeutettava ja kotoutumisen onnistuminen varmistettava.

Meille kokoomusnaisille hallituksen budjettiriihessä on kyse tärkeästä paikasta. Esiin nostamamme perhevapaauudistus on kesän aikana saanut yhä laajempaa kannatusta. Viimein myös hallituskumppanimme keskusta ja sininen tulevaisuus ovat väläytelleet vihreää valoa perhevapaiden remontille. Lue lisää perhevapaauudistuksesta ja Kokoomuksen perhevapaamallista blogistani.

Perhevapaauudistuksen lisäksi myös monet muut tärkeät tavoitteemme ovat edenneet. Varhaiskasvatusmaksuja alennettiin ja turvakodit saivat lisärahoitusta jo hallituksen puolivälitarkastelussa keväällä. Keväällä astui myös voimaan työnantajalle vanhemmuudesta koituvien kustannusten tasaus, joka paransi naisten asemaa työmarkkinoilla.

Toteutuneet tavoitteemme ja noteeratut aloitteemme kertovat Kokoomusnaisten vaikuttavuuden vahvistumisesta. Tämä yhdessä jäsenmäärän vahvan kasvun kanssa tarkoittaa positiivista nostetta Kokoomuksen Naisten Liitolle. Tästä meidän on hyvä jatkaa kohti tapahtumarikasta syksyä! Tarjolla on jälleen monia osallistumisen paikkoja ja vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Tavataan syksyn tapahtumissa!

Sofia Vikman

***
Seminaarikuva 28.8.
Naiset huipulle: Kokoomusnaisten johtajuusseminaari la 30.9.
Kokoomusnaiset kannustaa naisia johtotehtäviin ja etenemään työurallaan. Teemme työtä rohkaistaksemme ja auttaaksemme naisia oman alansa huipulle sekä nostamme esiin naisjohtajia.

Miten omaa osaamistaan kannattaa kehittää? Miten rakentaa nousujohteista työuraa? Millaisia ominaisuuksia johtajalta vaaditaan? Johtajuusseminaarissa huippunaiset tuovat erilaisia näkökulmia näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Samalla he kertovat oman tarinansa siitä, mitä työelämässä menestyminen on
edellyttänyt.

Seminaari järjestetään lauantaina 30.9.2017 klo 11:30-15 Helsingin Yrittäjänaisten salissa (Uudenmaankatu 23).

Ohjelma:
11:30 Saapuminen, kahvitarjoilu
12:00 Avaussanat: Sofia Vikman, Kokoomusnaisten puheenjohtaja, kansanedustaja
12:15 Piia-Noora Kauppi, Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja
12:50 Lotta Backlund, tuottaja, pormestarin erityisavustaja
13:30 Marianne Vikkula, kasvuyritystapahtuma Slushin toimitusjohtaja
14:10 Anna Perho, yrittäjä, valmentaja
14:45 Loppukeskustelu
15:00 Seminaarin päätös

Lämpimästi tervetuloa!

Tapahtuma Facebookissa
***
Ilmoittaudu marraskuun edustajakokoukseen
Kokoomusnaisten sääntömääräisen edustajakokouksen ilmoittautuminen on nyt avattu. Kokous järjestetään Oulussa 18.-19.11.2017 klo 12.00 alkaen. Kokouspaikkanamme toimii Sokos Hotel Arina (Pakkahuoneenkatu 16).

Kokouksessa käsitellään liiton sääntömääräiset asiat. Ilmoittaudu osallistujaksi kokoukseen keskiviikkoon 18.10.2017 mennessä täyttämällä ilmoittautumislomake liiton nettisivuilla. Lomakkeeseen pääset tästä:

Ilmoittaudu tästä
***
ohjelma leikattu jasenviesti
Tavoiteohjelmakiertue jalkautuu piireihin
Marraskuun edustajakokouksessa hyväksytään Kokoomusnaisten tavoiteohjelma vuosille 2018-2019. Tavoiteohjelma on Kokoomusnaisten keskeinen asiakirja, jossa määrittelemme tavoitteemme tulevien vuosien vaikuttamistyölle.

Haluamme osallistaa jäsenistöämme laajasti asiakirjan valmisteluun, ja järjestämmekin piireihin jalkautuvan tavoiteohjelmakiertueen syksyn aikana. Lisätietoa oman alueesi tilaisuudesta saat piirisi järjestösihteeriltä.
( 851 views )   |  permalink   |  

14.8.2017 
maanantai, elokuu 14, 2017, 06:18
14.8.2017
Koulut alavat
Nuoret muuttavat
Kunnallispolitiikka käynnistyy Kaupunginhallituksen kokouksella
Leo tuo vipinää
Aurinkoa
Ilo sinunkin päivääsi


( 875 views )   |  permalink   |  

7.7.2017 
perjantai, heinškuu 7, 2017, 05:47
** 06.07.2017 PIETIK√ĄISEN SIRPALTA TERVEISI√Ą
------------------------------------------------------------
* Euroopan kansalaisen palkinto saamelaisten oikeuksia ajavalle yhdistykselle
* Monikansallisten yhtiöiden maakohtaiset tuloverotiedot julkisiksi
* EU kansalaisten oikeudet Britanniassa turvattava
* Tuotteiden tulee kestää ja niiden pitää olla myös korjattavissa
* EU:lle tiukempi linja Norjan valaanpyyntiin
* Yhteistyötä Turkin kanssa, mutta ei perusoikeuksien kustannuksella
* Tavattavissa Suomessa: Tampere, Porin SuomiAreena, Lahti, Hämeenlinna

Euroopan kansalaisen palkinto saamelaisten oikeuksia ajavalle yhdistykselle

Kaksikymmentä vuotta saamelaisten sosiaali- ja terveysalan tarpeita ja oikeuksia edistänyt SámiSoster ry saa Euroopan parlamentin myöntämän tämän vuoden Euroopan kansalaisen palkinnon. Palkinnonsaajaksi ehdottamani yhdistys valvoo ja edistää saamelaisten asemaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä ja järjestää muun muassa vertaistukea, leirejä, ryhmätoimintaa ja sukupolvien välistä kanssakäymistä. Palkintoperusteluissa nostetaan erityisesti esiin yhdistyksen Muittohallat-hanke saamelaisten muistisairaiden ja heidän perheidensä toimintakyvyn ja vireyden tukemiseksi.

Muittohallat-hankkeessa ja S√°misosterin toiminnassa ylip√§√§ns√§ yhdistyv√§t saamelaisten ja ik√§ihmisten ihmisarvon ja perusoikeuksien suojelu. Perusoikeudet kuuluvat kaikille ja kaikkialla. Ne ovat luovuttamattomia ja jakamattomia. Niit√§ ei voi kenelt√§k√§√§n ottaa pois ‚Äď ei viranomaisen p√§√§t√∂ksell√§, eik√§ henkil√∂n omalla suostumuksella. Oikeuksien pit√§√§ my√∂s toteutua samanaikaisesti. Yksi oikeus ei ole t√§rke√§mpi kuin toinen.

Tutkimusten mukaan vanhenevat ihmiset saavat suhteellisesti vähemmän ja huonompia palveluja kuin nuoremmat ikäryhmät. Vanhenevan ihmisen oikeuksia loukataan, kun hänen itsemääräämisoikeuttaan rajoitetaan. Ikäihmisillä tulee olla oikeus hyvään elämään ja oikeuteen päättää omista asioistaan. SámiSosterin toiminnan ytimessä on ihmisarvoisen vanhenemisen takaaminen ja ylläpitäminen.

Saamelaiset ovat EU:n ainoa alkuperäiskansa. Saamelaisten oikeudet tarvitsevat nykyistä parempaa suojaa, sillä niihin kohdistuu jatkuvia uhkia ja loukkauksia. On ehdottoman tärkeää, että alkuperäiskansoilla on oikeus saada palveluja ja tukea omalla kielellään. SámiSoster on toiminnallaan pitänyt huolen saamenkielisten terveyspalveluiden ja vertaistuen tarjonnasta ja saatavuudesta.

Nyt Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskaudella avautuu uusia mahdollisuuksia ottaa saamelaisten oikeudet yhä vahvemmin esiin. Myös EU:lla tulisi olla vahvempi rooli alkuperäiskansojen oikeuksien valvomisessa. Tänä keväänä valmistelemassani Euroopan parlamentin kannassa EU:n arktiseen politiikkaan huomioidaan saamelaisten oikeudet. Parlamentti ehdottaa muun muassa Brysseliin perustettavaksi saamelaisten omaa edustustoa, jossa voitaisiin puolustaa saamelaisten intressejä Unionin arktisen politiikan, koheesiopolitiikan tai vaikkapa kulttuuriperinnön säilyttämiseen tähtäävien ohjelmien osalta.
Euroopan kansalaisen palkinnonjakotilaisuudessa

Monikansallisten yhtiöiden maakohtaiset tuloverotiedot julkisiksi

Tiistaina otettiin askel eteenpäin taistelussa veronkiertoa ja epäselviä verotusjärjestelyitä vastaan. Parlamentti hyväksyi mietinnön, jossa suuret monikansalliset yhtiöt velvoitetaan ilmoittamaan julkisesti, kuinka paljon ne maksavat tuloveroa maittain. Tullessaan voimaan, uudet säännöt lisäävät avoimuutta ja kannustavat monikansallisia yhtiöitä välttämään pöytälaatikkoyritysjärjestelmiä ja maksamaan veronsa sinne minne kuuluukin.

On arvioitu, että EU-jäsenvaltioilta jää verovilpin ja veronkierron takia vuosittain jopa tuhannen miljardin euron verotulot saamatta. Luottamus yhteiskuntiimme rapistuu, ellei verojärjestelmiä saada läpinäkyviksi ja tasapuolisesti kaikkia kohteleviksi. Yhtiöveron välttelystä aiheutuvan verohukan osuuden on arvioitu olevan 50-70 miljardia euroa vuodessa. Nyt äänestetyt raportointivelvoitteet ovat uusi tehokas työkalu verovälttelyn kitkemiseen. Yhtiöt joiden liikevaihto on yli 750 miljoonaa euroa vuodessa joutuvat vastedes julkaisemaan tuloverotiedot niin kunkin EU-jäsenvaltion kuin myös unionin ulkopuolisen verotuksellisen lainkäyttöalueen osalta. Verotietojen julkaisu EU:n ulkopuolisilta alueilta on erityisen tärkeää kehitysmaiden kehityksen kannalta. Laajamittainen verovuoto kehitysmaissa on estänyt luomasta ja vahvistamasta kansalaisoikeuksia ylläpitäviä instituutioita, kun veropohja on pysynyt heikkona.

Vaikka nyt hyväksytty mietintö onkin askel oikeaan suuntaan, jäi parlamentin kannasta uupumaan kunnianhimoa. On arvioitu, että hyväksytty 750 miljoonan euron alaraja johtaa noin 6000 EU:n alueella toimivan monikansallisen yhtiön, joista 2000 eurooppalaisia ja 50-60 suomalaisia, päätymiseen raportointivelvollisuuden piiriin. Käytännössä tämä korkea alaraja tarkoittaa kuitenkin sitä, että säännöt eivät koske jopa noin 90 % maailman monikansallisista yhtiöistä. Olisikin ollut suotavaa, että alaraja olisi asetettu 40 miljoonaan euroon, ja näin ollen tuotu kaikki merkittävän kokoiset yhtiöt sääntöjen piiriin ja luotu yrityksille tasapuoliset toimintaedellytykset.

Seuraavaksi asia etenee parlamentin ja neuvoston välisiin neuvotteluihin, joista on tulossa vaikeat. EU-jäsenmaiden asenne on ollut valitettavan vastahakoinen verotuksen avoimuuteen liittyvissä kysymyksissä, ja parlamentin onkin pysyttävä tiukkana avoimuutta lisäävien vaatimuksiensa osalta.

Liput liehuvat Strasbourgissa
© European Union 2017 - European Parliament

EU-kansalaisten oikeudet Britanniassa turvattava

Pääministeri Theresa Mayn toissa viikolla Eurooppa-neuvostossa esittelemä ehdotus Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeuksien turvaamiseksi brexitin jälkeen jättää paljon toivomisen varaa. Kysymys on vihdoinkin alkaneiden brexit-neuvotteluiden asialistan ensimmäisenä. Onkin selvää, että se, kuinka asia ratkaistaan, Tämän keskustelun sävy ja tahtotila tulee antamaan suunnan koko vajaat kaksi vuotta kestäville neuvotteluille.

May lupasi, että Britanniassa asuvat EU-kansalaiset, jotka ovat rakentaneet elämänsä ja kotinsa saarivaltioon, saisivat jatkossakin jäädä sinne. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että ne EU-kansalaiset, jotka ovat asuneet maassa yhtäjaksoisesti vähintään viisi vuotta tiettyyn, vielä määrittelemättömään päivään mennessä saisivat pysyvän oleskeluluvan. Pelkona kuitenkin on, että noin 3 miljoonasta EU-kansalaisesta tulisi toisen luokan asukkeja, joilla olisi vähemmän oikeuksia kuin Britannian kansalaisilla. EU-kansalaiset menettäisivät EU:n tuomioistuimen suojelun, heidän oikeuttaan tuoda perheenjäseniä Britanniaan rajoitettaisiin, eivätkä he voisi muuttaa ulkomaille yli kahdeksi vuodeksi menettämättä oleskelulupaansa Britanniassa. Todennäköisesti he eivät myöskään olisi oikeutettuja äänestämään missään Britannian vaaleissa.

Mayn tarjous jää kauaksi EU:n ehdotukseen verrattuna. EU on tarjonnut EU:n alueella asuville briteille elinikäisen lupauksen heidän nykyisten oikeuksiensa täydellisestä säilyttämisestä. Tarjoukseen sisältyy myös oikeus vapaaseen liikkuvuuteen brexitin jälkeen.

EU-j√§senmaat ovat pysyneet yhdess√§ rintamassa brexit-neuvottelija Michel Barnierin takana. √Ą√§nenpainot Britannian tarjouksen suhteen ovat olleet pettyneit√§, mutta odottavaisia. J√§√§kin n√§ht√§v√§ksi, kuinka pian Mayn heikko hallitus joutuu joustamaan ja parantamaan ehdotustaan turvaten EU-kansalaisten oikeudet vahvemmin.
EU:lle tiukempi linja Norjan valaanpyyntiin

Parlamentti esitti torstaina täysistunnossa komissiolle suullisen kysymyksen EU-satamien käytöstä valaanlihan kaupassa Norjan ja Japanin välillä ja unionin mahdollisuuksista vaikuttaa siihen, että Norja lopettaisi kansainvälisen oikeuden vastaiset valaanpyyntikäytäntönsä. Kysymyksen esitti joukko meppejä kaikista poliittisista puolueista. Vastasin oman puolueeni osalta kysymyksen valmistelusta ja esittämisestä.

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio (IWC) asetti maailmanlaajuisen kaupallista valaanmyyntiä koskevan kiellon jo vuonna 1986. Tästä huolimatta Norja jatkoi valaanpyyntiä ja aloitti kaupallisen valaanpyynnin uudelleen vuonna 1993. Tätä ennen maa oli esittänyt IWC:n kieltoa koskevan virallisen vastalauseen sekä CITES-luetteloa koskevia varaumia, joiden vuoksi se katsoo, että se voi asettaa omat saalisrajoituksensa. Norja nosti valaanpyyntikaudella 2017 Pohjois-Atlantin lahtivalaiden pyyntikiintiön 999 valaaseen (2016 vastaava kiintiö käsitti 880 valasta). Useat kansalaisjärjestöt ovat raportoineet Norjan valaanlihan viennin kasvaneen huomattavasti viime vuosina. Osa tästä viennistä tapahtuu EU:n satamien kautta. Esimerkiksi Animal Welfare Instituten mukaan pelkästään lokakuussa 2016 norjalaisia valasperäisiä tuotteita vietiin Japaniin 2 948 kiloa, ja tuotteet kulkivat ainakin kolmen EU:n sataman kautta. Valaanlihan kuljetus EU:n satamien kautta on periaatteessa sallittua,
mikäli lähetysten mukana on voimassaolevat CITES-asiakirjat. CITES on kansainvälinen sopimus, joka säätelee ja rajoittaa uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa.

Kysymyksessään parlamentti kovistelee komissiolta tietoja EU-satamien kautta kulkevien valaanlihakuljetusten määristä ja siitä, onko kaikkiin kuljetuksiin ollut liitettynä tarvittavat asiakirjat. Tämän lisäksi komissiota pyydetään arvioimaan mahdollisuutta kieltää valaanlihan kauttakulku EU-satamien kautta täysin siinä tapauksessa, ettei Norja suostu liittymään kansainvälisiin sopimuksiin, vaan jatkaa pyyntikäytäntöjään huolimatta siitä, että pyynnin kohteena olevat valaslajit on selkeästi määritelty uhanalaisiksi.

Keskustelu jatkuu parlamentin päätöslauselman muodossa syyskuussa. EU:n tulisi toimia tässä aktiivisesti Norjan suuntaan ja aidosti siirtyä kohti valaanlihan kuljetusten kieltoa unionin satamien kautta siinä tapauksessa, ettei Norja muuta asiassa käytäntöjään.
Tuotteiden tulee kestää ja kuluttajan pitää olla mahdollista myös korjata rikki menneet tuotteet

Parlamentin täysistunto otti tiistaina kantaa kestävämpien, korjattavien ja tuunattavien tuotteiden puolesta. Tällä hetkellä tuotetiedoissa on tuotteiden eliniän ja korjattavuuden osalta vielä vakavia puutteita ja koska kuluttajat eivät usein voi yhdistää tuotteen hintaa sen laatuun, he ostavat helposti kaikkein edullisimpia tuotteita. Tämän lisäksi tuotteiden korjattavuus ontuu: Vuoden 2014 Eurobarometrin mukaan 77 prosenttia EU-kansalaisista haluaisi mieluummin korjata laitteensa kuin ostaa uusia, mutta he joutuvat kuitenkin viime kädessä ostoksille, koska vanhan tuotteen huolto ja korjaaminen tulisivat liian kalliiksi, tai koska korjaamiseen tarvittavia varaosia ei ole enää saatavilla.

Tuotesuunnittelu on aidon kiertotalouden saavuttamisessa avainasemassa. Tuotannon alkup√§√§ss√§ tehdyt p√§√§t√∂kset tuotteen ominaisuuksista, kierr√§tett√§vyydest√§, kemikaaleista, materiaaleista ja muista keskeisist√§ osa-alueista vaikuttaa siihen, kuinka pitk√§ tuotteen elinkaari on ja mit√§ sille k√§y elinkaarensa lopussa. Samaan aikaan keskeist√§ on tiedottaa kuluttajia mahdollisuuksista korjata ja p√§ivitt√§√§ tuotetta ‚Äď sek√§ tuotteen keskim√§√§r√§isest√§ elini√§st√§.

Oma-aloitemietinnössään parlamentti suosittaakin muiden muassa, että EU-alueella otettaisiin käyttöön uudet, tuoteryhmäkohtaiset kestävyyttä koskevat vähimmäisvaatimukset, jotka takaisivat kestävät, helposti korjattavat ja laadukkaat tuotteet. Lisäksi parlamentti painottaa, että keskeisten varaosien on oltava saatavilla kohtuulliseen hintaan. Tämän lisäksi parlamentti pyytää komissiota selvittämään mahdollisuutta luoda uusi, vapaaehtoinen eurooppalainen merkintä, josta selviäisi tuotteen kestävyys, ekologinen suunnittelu, mahdollisuus osien muuttamiseen ja tuotteen korjattavuus.
Yhteistyötä Turkin kanssa, mutta ei perusoikeuksien kustannuksella

Turkin jäsenneuvotteluita on käyty vuodesta 2005 lähtien, mutta laihoin tuloksin. Marraskuussa 2016 Euroopan Parlamentti ilmaisi kannattavansa Turkin liittymisprosessin jäädyttämistä. Valitettavasti kehitys on mennyt koko ajan huonompaan ja huolestuttavampaan suuntaan. Tämän seurauksena parlamentti kehotti torstaina äänestetyssä mietinnössään keskeyttämään liittymisneuvottelut Turkin kanssa, mikäli perustuslakipakettiuudistukset toteutetaan suunnitelman mukaisesti.

Demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien kunnioitus on kirjattu EU:n perussopimuksiin. Näistä ei pidä tinkiä. Perusvapauksien heikentämistä ei pidä sallia minkään haasteen tai poikkeustilan nojalla.

Tilanne Turkissa kärjistyi vuosi vallankaappausyritykseen. Epäonnistuneen yrityksen jälkeen Turkissa julistettiin poikkeustila. Sen nojalla toteutetut toimenpiteet ovat olleet suhteettoman voimakkaita. Poikkeustila rajoitti kampanjointimahdollisuuksia huhtikuussa pidetyn kansanäänestyksen yhteydessä. Vähemmistöihin kohdistuneen vihapuheen ja hyökkäysten kasvu, keskustelut kuolemanrangaistuksen uudelleenkäyttöönotosta ja merkit ilmaisuvapauden rajoittamisesta ovat niinikään huolestuttavia kehityssuuntia.

EU:n ja Turkin yhteisiä haasteita ei kuitenkaan voi olla huomioimatta. Jatkuva yhteistyö Turkin kanssa on olennaista EU:n alueellisen vakauden kannalta. Turkissa on maailman suurin pakolaisväestö, johon kuuluu YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun viraston (UNHCR) mukaan lähes kolme miljoonaa rekisteröityä pakolaista Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. Toimet ihmisten salakuljetuksen kitkemiseksi ovat kaikkien eduksi.

EU:n on hyvä ylläpitää keskusteluyhteyttä Turkin kanssa. Vuoropuhelua on mielekästä hakea ei pelkästään hallituksen tasolla, vaan opiskelija-, opettaja- ja tutkijavaihdon ja kansalaisyhteiskuntayhteistyön muodossa. Myös jäsenneuvotteluita voidaan jatkaa tulevaisuudessa tiettyjen ehtojen täyttyessä. Tämän hetkinen ongelma koskee Turkin hallitusta ja jatkuvasti huonompaan suuntaan mennyttä perusoikeuksien kunnioitusta. Huonosta hallinnosta ei voi syyttää eikä rankaista kaikkia turkkilaisia. Jäsenneuvotteluihin voidaan palata, jos ja kun Turkki toivottavasti taas palaa oikeusvaltioperiaatteiden piiriin.

Mukavaa kesää! Seuraava uutiskirje tulee syyskuussa!

Tavattavissa Suomessa:

Lauantai 8.7. Klo 11
EU-keskustelutilaisuus, Tammelan tori, Tampere

Maanantai 10.7. Klo 13.30
Mitä Suomi syö 2040- paneelikeskustelu, SuomiAreena, Yrjönkatu 22, Pori

Maanantai 10.7. Klo 11.45
Marttojen ruokaseminaari, SuomiAreena, Siltapuistokatu 14, Pori

Maanantai 10.7. Klo 15.15
Kansanvalistusseuran paneelikeskustelu, SuomiAreena, Yrjönkatu 22, Pori

Tiistai 11.7. Klo 14.30
Marttojen Torivartti, SuomiAreena, Torilava, Pori

Tiistai 11.7. Klo 15.15
Sitran ja Lääkäriliiton paneelikeskustelu, SuomiAreena, Puuvillan kauppakeskus, Pori

Tiistai 11.7. Klo 17
Muistiliiton paneelikeskustelu, SuomiAreena, Kaupungintalon piha, Pori

Keskiviikko 12.7. Klo 13.30
Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi- paneelikeskustelu, SuomiAreena, Satakunnankatu 3, Pori

Torstai 13.7. Klo 10
Finanssiala ry:n paneelikeskustelu, SuomiAreena, Antinkatu 5, Pori

Torstai 13.7. Klo 11.20
Aivojen hyvinvointi- paneelikeskustelu, SuomiAreena, Kansalaistori, Pori

Torstai 13.7. Klo 15
Vaikuttava Sote, kaikkien etu!- paneelikeskustelu, Eteläranta 10, Pori

Perjantai 14.7. Klo 10
‚ÄĚ144. L√§pileikkaus Suomi-neidon tuloskunnosta kansainv√§lisill√§ areenoilla‚ÄĚ- keskustelutilaisuus, SuomiAreena, Raatihuoneenpuisto, Pori

Lauantai 19.8. Klo 13.30
Hyvä Koiruus-tapahtuma, Jokimaan Ravikeskus, Lahti

Lauantai 26.8. Klo 12
Suomen luonnon päivä, Aulangon näkötorni, Hämeenlinna

Lauantai 26.8. Klo 13.30
Katumajärven suojeluyhdistyksen 25-vuotisjuhla, Idänpään uimaranta, Hämeenlinna

http://www.facebook.com/sharer/sharer.p ... nnt-887965 Jaa (http://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=http%3A%2F%2Fmailchi.mp%2Feuroparl%2Fkeskuun-uutiskirje-yhteiset-tavoitteet-yhteiset-pelisnnt-887965)
http://twitter.com/intent/tweet?text=He ... B6s+juhlaa: http%3A%2F%2Fmailchi.mp%2Feuroparl%2Fkeskuun-uutiskirje-yhteiset-tavoitteet-yhteiset-pelisnnt-887965 Tweet (http://twitter.com/intent/tweet?text=Hein%C3%A4kuun+uutiskirje+-+Kansalaisoikeuksista+huolta+ja+puhetta%2C+mutta+my%C3%B6s+juhlaa: http%3A%2F%2Fmailchi.mp%2Feuroparl%2Fkeskuun-uutiskirje-yhteiset-tavoitteet-yhteiset-pelisnnt-887965)
http://us3.forward-to-friend1.com/forwa ... a80722fb6e Ystävällesi uutiskirje? (http://us3.forward-to-friend1.com/forward?u=8cf26d9d2d809b1727008faa5&id=7f8d78ddc5&e=a80722fb6e)

============================================================

Sirpa Pietikäinen, Euroopan parlamentin jäsen

( 848 views )   |  permalink   |  

6.7.2017 
torstai, heinškuu 6, 2017, 05:52
Loman neljä viikkoa livahti toukokkuun lopusta juhannukseen. Kaupungin tuleaisuuden suunnittelun merkeissä ja 30 v hääpäivää juhlistaen matkalla. Nyt tehdään töitä ja nautitaan Suomen vilpoisesta suvesta.
Tänään iltatorille ja Salon Kokoomusnaisten kokoukseen.
100 v juhlat lähestyvät ja suunnittelu on käynnissä. Koska paljon on puuhaa työelämässä ja luottamustoimissa, mietimme seuraavaa hallitusporukkaa jatkon turvaamiseksi. Ihanaa kun on innokkaita tulevaisuuden tekijöitä joukoissamme.

Lämpöä tarvitaan, joka päivä ihmetellen katson lämpömittariin. Aurinkoa tarvitaan.
( 552 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Seuraava> >>