7.10.2014 
tiistai, lokakuu 7, 2014, 06:34
NAISJÄRJESTÖT VAATIVAT TULEVAN ELÄKEJÄRJESTELMÄN HUOLELLISTA SUKUPUOLIVAIKUTUSTEN ARVIOINTIA

Kannanotto. Julkaistu: 06.10.2014 klo 11:56 - Naisjärjestöjen Keskusliitto

Naisjärjestöt vaativat tulevan eläkejärjestelmän huolellista sukupuolivaikutusten arviointiaNeuvottelut vuoden 2017 eläkeuudistuksesta johtivat tulokseen 26.9.2014. Uudistuksen tavoitteena on mm. myöhentää keskimääräistä eläkkeelle siirtymisikää ja siten pidentää työuria. Tehdystä eläkeratkaisusta on Eläketurvakeskuksen laatiman selvityksen julkaisemisen yhteydessä annettu kuva, että se olisi erityisen myönteinen tasa-arvon ja naisten eläkkeiden kannalta. Erityisesti on painotettu naisten miehiä pidemmästä eliniästä johtuvaa naisten pitkää eläkeaikaa. Julkisuudessa on kiinnitetty huomiota siihen, että 1960- ja 1970-luvulla syntyneet ovat uudistuksen häviäjiä. Sen sijaan ei ole kiinnitetty huomiota naisten selvästi matalampaan palkkatasoon (83% miesten palkoista) sekä siihen, että määräaikaiset ja muut epätyypilliset työsuhteet kasaantuvat naisille heikentäen naisten urakehitystä ja palkkatasoa sekä sitä kautta eläkkeitä.

NYTKIS ja Naisjärjestöjen Keskusliitto haluavat kiinnittää huomiota seuraaviin epäsuotuisasti naisten eläkkeisiin vaikuttaviin seikkoihin:

Koulutustason vaikutus työuran pituuteen. Naisten koulutustaso on keskimäärin miehiä korkeampi. Työikäisistä naisista 44 prosenttia on saanut korkea-asteen koulutuksen, miehistä vastaavasti vain kolmasosa. Korkeamman koulutusasteen vuoksi naisten työmarkkinoille tuloikä on keskimäärin miehiä korkeampi. Myös esimerkiksi OAJ ja Lääkäriliitto ovat ilmaisseet huolensa korkeasti koulutettujen naisten eläkkeistä.
Koulutustaso ja perhevapaat. Perhevapaat leikkaavat merkittävästi naisten työuraa ja erityisesti kotihoidontuelta kertyvä eläke jää palkkatuloihin verrattuna hyvin matalaksi. On hyvin tiedossa, että kotihoidontukea käyttävät laajimmin matalasti koulutetut naiset sekä erityisesti maahanmuuttajanaiset. Työuran loppupään superkarttuman poistumisen vuoksi naiset eivät tästedes pysty kompensoimaan lastenhoidon vuoksi pieneksi jääviä eläkkeitään.
Lasten kotihoito naisten vastuulla. Miehet käyttävät Suomessa vain noin muutaman prosentin kaikista perhevapaista. Esimerkiksi kotihoidontuella lasta hoitaa lähes aina (97%) äiti (THL: Tilastotietoa perhevapaista). Uudessa eläkeratkaisussa siis varhain työelämän aloittaneet miehet voittavat, erityisesti jos he eivät osallistu tasa-arvoisesti lasten kotihoitoon. Tulevaisuuden ratkaiseva yhteiskunnallinen kysymys on, kuinka miehet ja naiset saadaan jakamaan hoivavastuu tasaisemmin.
Naisjärjestöjen Keskusliitto ja Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS vaativat pikaista eläkeuudistuksen sukupuolivaikutusten arviointia ja tasa-arvoisen eläkejärjestelmän luomista.Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry
Sirkka-Liisa Anttila, puheenjohtaja


NYTKIS – Naisjärjestöt yhteistyössä ry
Carola Sundqvist, puheenjohtajaLisätietoja:

Johanna Pakkanen, pääsihteeri, NYTKIS, johanna.pakkanen@nytkis.org puh. 050 469 6242
www.nytkis.orgTerhi Heinilä, pääsihteeri, NJKL, terhi.heinila@naisjarjestot.fi puh. 040 530 5544
www.naisjarjestot.fi

Liitteet

kannanotto-njkl-nytkis-elakejarjestelman-suvaus.pdf


( 504 views )   |  permalink   |  

26.9.2014 
perjantai, syyskuu 26, 2014, 15:51
Myrskytuuli viuhuu pihalla. Olen eläinvaksina kotona. Osa joukkueesta lähti jääkiekkomatsiin toinen puoli laivalle. Markkinat on Salossa vietetty kauniissa syyssäässä. Aamulehdestä luin kuinka kehnosti on käymässä Kiikalaan tehdyn vesijohtoverkoston, vedensaannin kanssa. Valtava työ ja rahallinen panostus, eikä vettä saadakaan pumpata. Seuraan suurella intensiteetillä prosessia. Kun pohjatyö on tehty vuosia sitten huonosti, näin voi käydä.

Vapaapäiväni sairaalatyöstä kului päivällä Sisäilmatyöryhmässä. Linjauksia toiminnasta, kohteiden läpikäyntiä ja tilannekartoitusta. Vanhojen tilojen korjausta, uusienkin tilojen tutkimuksia. Haasteita riittää. Santraan tulee kaupungin omille sivuille toimintaohjeita ja pöytäkirjoja luettavaksi.

Pakkanen ei vielä ole käynyt pihalla, ensi viikolla varmasti kukat ovat jo mennyttä. Siirsin monivuotisen Murattini sisälle. Luen ja otan kohta hevoset sisälle. Kissat torkkuvat vieressäni.

Rauhaisaa viikonloppua kaikille.
( 736 views )   |  permalink   |  

31.8.2014 
sunnuntai, elokuu 31, 2014, 15:00
Elokuu on päättymässä...

Syyskuu alkamassa. Kaunis auringonpaiste on ilonamme. Sateinen kausi on ohitettu. Huomenna suuntaamme talouden kiemuroiden pariin talousseminaariin. Aika on otettava haltuun ja viisaasti mietittävä miten menemme tästä ajasta läpi lisäämättä alijäämää. Onko priorisoimisen mahdollisuuksia. Voiko prosesseja selkiinnyttää. Virkamiehet ovat valmistelleet alustuksia joita olemme lukeneet ennen 1.9. Kohinaa on riittänyt tekstaripalstoilla. Selväksi on tullut, ketkä eivät sitoudu työhön. Tästä Sakon kaupungin synkästä vaiheesta on nyt vaan päästävä läpi. Eikä virkamiestyö ole ainoa autuaaksitekevä rutistus. Tässä tarvitaan nyt luottopelaajia mukaan. Itse olen lomani suunnitellut tähän, että varmasti olen paikalla.Eenkä lähde bilettämään vaan vaatimaan myös muiltakin kelpo ajatuksia.
Perästä kuuluu sanoi torventekijä-
( 738 views )   |  permalink   |  

14.8.2014 
torstai, elokuu 14, 2014, 07:06
Kolme viikkoa painettu töitä sairaalamaailmassa. Lämmin ja aurinkoinen, kuuma kesä takana. Ihanat Emilian ja Mikon häät siivittivät aktiiviseen syksyyn. Aikataulujen suunnittelua ja skenaarioita, mihin aikaa tulee panostaa. hyvällä mielellä ja vilkkaassa menossa mukana. Luottamustoimet käynnistyvät työn rinnalla viikosta 34 alkaen.

Iloa työhön ja yhteistyöhalua syksyyn.
( 462 views )   |  permalink   |  

18.7.2014 
keskiviikko, heinäkuu 16, 2014, 06:41
Kesälomaan 2014 mahtuu juhlaa ja leppoisaa aikataulua. Mattopyykistä rantasaunaan kaikkea siltä väliltä. Lataan akkuja, valmiudessa sitten kun työ ja luottamustoimet taas käynnistyvät. Olen lukenut ja seurannut Jalkapallon MM-kisoja, tapahtumia maailmalla.

Toivon sinullekkin antoisaa, lepuuttavaa kesää.
( 414 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | Seuraava> >>