Etusivulle

Lehtiartikkelit

Uudet

Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen 1/2017

Salon tulevaisuus 9/2012

Yhteiskunnallisessa toiminnassa 9/2012

Ennaltaehkäisevää työtä ei saa unohtaa 9/2012

Yhteistyöstä tulevien haasteiden aikakaudella 9/2012

Vaalien jälkeinen elämä

Todellisuus ja tuleva

Kylät elämään

Sodasta selviytyminen esimerkiksi tähän päivään

Perheen ja työn yhteensovittaminen

Kouluissa enemmän sijaa sydämen sivistykselle

Kuntalaisaloite 15.3.2010

Tulevaisuuden peilausta

Suomi ja sen alueet 2030

Budjetti ja taantuma -vastuu

Selviytyminen edellyttää säästöjä

Lähtisitkö päivähoitoyrittäjäksi?

Perniön lukio 14.9.2010

Säästöt

Oikea veroprosentti

Rakenteellinen välinpitämättömyys

Tasa-arvon edistämiseksi

Kotiseudullani Tuohitussa rentoudun

Tiipilä

Päätöksenteosta

Terveyden edistäminen

Tasa-arvo -puheenvuoro – Salo

Aloite kuntalaisvaikuttamisesta

Naarjärven Suojeluyhdistuksen 40-vuotisjuhlapuhe

Yleistä

Mitä arvostamme

Ihminen palveluiden keskiöön

Vuorovaikutus

Elämänkaaressa

Kun töissä on
kivaa


Kunnan palvelut

Kasvattajan tärkeät
arvot


Turvallisesti
koulutiellä


Vuoropuhelu

Yhteys toisiin
ihmisiin


Omaishoitajat
ansaitsevat tukea
ja kannustusta


Kuntalaisaloite
15.3.2010


Tupakoinnin haitoista Lasten ja nuorten tupakointi
15.3.2010

Sairaalamaailmasta

Syöpä ja syöpäkivunhoito Suomessa

Kuntaliitoksesta

Syöpäpotilaan kivunhoidon
haasteet


Terveydenhuollon työvoimapula

Päivystyksestä

Puheenvuoro hyvinvointivaltion tulevaisuudesta

Pääsiäinen ja Kipu-teema

Juhlapuhe

Suomen
itsenäisyyden 90

TERVEYDENHUOLTOA UHKAA TYÖVOIMAPULA

Ikääntyvän väestön huolto- ja hoivamenot rasittavat yhä enemmän julkista taloutta. Nyt niihin käytetään 6 - 9 prosenttia bruttokansantuotteesta. Vuosisadan puoliväliin mennessä osuuden arvioidaan kasvavan 2 – 3,5 prosenttiyksikköä.

SDP lupasi vaalien alla hyvinvointipalveluihin 2,4 miljardia euroa, keskusta 1,5 miljardia euroa ja kokoomus miljardin. Nykyinen hallitus on vaikeuksissa vähemmänkin luvanneena. Suomen pankin johtaja Seppo Lindblom kommentoi Suomen Kuvalehden haastattelussa.

Pääkaupunkiseudulta on Helsingin sanomissa tiedotettu, että kaupungin väkiluku on lisääntynyt 100 000:lla, mutta sairaalapaikkojen määrä on pysynyt ennallaan. Marian ja Malmin päivystyksistä on raportoitu, että poliklinikat ovat täyttyneet ääriään myöten niin että on jouduttu laittamaan lappu luukulle useaan kertaan. Henkilökuntapula on tullut. Lehdissä vaaditaan kaupungin valtuutettuja käyttämään itse julkisen terveydenhuollon palveluja.

Sairastaminen on aaltomaista, kun syksy saapuu, sairastutaan enemmän. Kommentoi HYKS:n sairaanhoitoalueen johtaja Seppo Kivinen

Suomessa on halpa, tehokas, laadukas julkinen terveydenhuolto. Kehujen kääntöpuoli on halvan hinnan selittävä hoitohenkilöstön alhainen palkkataso, joka on OECD:n raportissakin todettu.

Terveys- ja sosiaalipuolelta loppuvat koulutetut työntekijät. Hoitoalan ammatit ovat kansainvälisiä, palkkojen on oltava kilpailukykyisiä. Palkkataso on korjattava tai julkinen terveydenhuolto räjähtää käsiin.

Terveys- ja sosiaalipalveluiden järjestämisvastuu on erillisellä lainsäädännöllä ja rahoitusjärjestelyin delegoitu kunnille. Kun kunnat eivät enää selviä tehtävistään, vastuu palautuu valtiolle. Eikä sitä voi paeta työmarkkinajärjestelmän tai löysien vaalipuheiden taakse. Käydyn liittokierroksen merkitys työmarkkinapolitiikan tulevaisuudelle voi olla suurempi, kuin arvataankaan.

Hoitoalalla ei ole olemassa omaa työehtosopimusta kuten mm. lääkäreillä ja opettajilla, vaan hoitoalan työehdoista sovitaan melko monimutkaisessa kunta-alan yleisessä sopimuksessa. Hoitoalaa repii sirpaleinen ja sekava neuvottelujärjestelmä.

Terveys- ja sosiaalipalveluiden tulevaisuus ja osaavan hoitohenkilöstön riittävyys turvataan parhaiten kilpailukykyisellä palkalla, kunnollisilla työoloilla ja vakituisilla työsuhteilla. Työolojen korjaaminen edellyttää riittävän määrän tekijöitä, eikä tekijöitä enää saa, ellei koulutetun hoitohenkilöstön palkkatasoa korjata. Tarvitaan pitkäjänteinen ja koordinoitu ratkaisu.

Terveydenhoidon rakenteiden uudistustyö tulee tarpeeseen. Kansanterveyslailta ja erikoissairaanhoitolailta odotetaan nykyistä joustavampaa, kustannustehokkaampaa järjestelmää, jossa asiakkaalla on mahdollisuus valita hoitopaikkansa. Tulevaisuuden hyvinvoinnista tulee ottaa vastuuta. Työntekijän tulee voida tehdä työnsä hyvin. Asiakkaan pitää saada turvallisuudentunnetta ja hyvää hoitoa.