Etusivulle

Lehtiartikkelit

Uudet

Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen 1/2017

Salon tulevaisuus 9/2012

Yhteiskunnallisessa toiminnassa 9/2012

Ennaltaehkäisevää työtä ei saa unohtaa 9/2012

Yhteistyöstä tulevien haasteiden aikakaudella 9/2012

Vaalien jälkeinen elämä

Todellisuus ja tuleva

Kylät elämään

Sodasta selviytyminen esimerkiksi tähän päivään

Perheen ja työn yhteensovittaminen

Kouluissa enemmän sijaa sydämen sivistykselle

Kuntalaisaloite 15.3.2010

Tulevaisuuden peilausta

Suomi ja sen alueet 2030

Budjetti ja taantuma -vastuu

Selviytyminen edellyttää säästöjä

Lähtisitkö päivähoitoyrittäjäksi?

Perniön lukio 14.9.2010

Säästöt

Oikea veroprosentti

Rakenteellinen välinpitämättömyys

Tasa-arvon edistämiseksi

Kotiseudullani Tuohitussa rentoudun

Tiipilä

Päätöksenteosta

Terveyden edistäminen

Tasa-arvo -puheenvuoro – Salo

Aloite kuntalaisvaikuttamisesta

Naarjärven Suojeluyhdistuksen 40-vuotisjuhlapuhe

Yleistä

Mitä arvostamme

Ihminen palveluiden keskiöön

Vuorovaikutus

Elämänkaaressa

Kun töissä on
kivaa


Kunnan palvelut

Kasvattajan tärkeät
arvot


Turvallisesti
koulutiellä


Vuoropuhelu

Yhteys toisiin
ihmisiin


Omaishoitajat
ansaitsevat tukea
ja kannustusta


Kuntalaisaloite
15.3.2010


Tupakoinnin haitoista Lasten ja nuorten tupakointi
15.3.2010

Sairaalamaailmasta

Syöpä ja syöpäkivunhoito Suomessa

Kuntaliitoksesta

Syöpäpotilaan kivunhoidon
haasteet


Terveydenhuollon työvoimapula

Päivystyksestä

Puheenvuoro hyvinvointivaltion tulevaisuudesta

Pääsiäinen ja Kipu-teema

Juhlapuhe

Suomen
itsenäisyyden 90

SUOMEN ITSENÄISYYDEN 90 - VUOTISJUHLA PERNIÖN LUKIOLLA

Tervetuloa kaikille Paimion, Halikon, Someron, Perniön ja lähialueidemme kehitysvammaisille ja teidän omaisillenne ja avustajillenne.

On sydäntä lämmittävää saada osallistua yhteiseen itsenäisyyspäivän juhlaan. Tulla tutuksi uusien ystävien kanssa ja päästä lähelle sitä arkea jota on tärkeää ymmärtää ja jossa tarvitaan voimavaroja.

Itsenäisyys merkitsee meille monia yhteisiä asioita ja jokaiselle omia erityisiä asioita. Sota -ajan kokeneet ihmiset osaavat arvostaa ja kunnioittaa itsenäisyyttä sen vaatimalla tavalla. Isovanhemmilla on erityinen rooli kertoa itsenäisyyden saavuttamisesta, sodasta ja siitä eteenpäin ponnistamisesta josta Suomessa saadaan vielä tänäkin päivänä olla ylpeitä. Muistona näille rankoille tapahtumille vietämme juhlaa liputtaen siniristilippuamme, sankarihautoja seppelöiden, juhlajumalanpalveluksin ja puolustusvoimien paraatein ja näkyvimmin Presidentin linnanjuhlia seuraten. Meillä on tänään täällä oma juhlamme ja mahdollisuutemme viettää iloista ja arvokasta yhdessäolon aikaa. Nauttien Perniön puhallinorkesterin musisoinnista, Alhon Miron harmonikan soitosta ja tanssista illan päätteeksi.

Tulevaisuudessa on uhkakuvia, jotka pelottavat. Miten selviämme muutoksesta? Palvelut tullaan omalla alueellamme säilyttämään. Linjauksia tehdään, työkulttuuria yhdenmukaistamalla. Hyviä toimintamalleja otetaan käyttöön. Hiljaista tietoa ei haaskata, työkokemukselle tullaan antamaan sijaa. Tulevaisuudesta on tärkeää puhua nyt.

Asiakkaille ja omaisille on raskasta kun työntekijät vaihtuvat. Tutustuminen ja turvallisuuden tunteen saavuttaminen vie aikansa. Myös työn organisointiin ja hyvään esimiestyöhön tarvitaan aikaa. Valitettavasti hoitoalalle ei ole tungosta. Työ on mielekästä ja arvokasta ja vaatii tekijältä erityisiä luonteenominaisuuksia. Inhimillisyyttä ja laatua tarvitaan aina.

Vammaispalvelut tullaan tuottamaan sosiaalityönä vapaehtoisen erityishuoltopiirin järjestelmässä. Erikoissairaanhoitoon tätä palvelua ei siirretä. Perniössä toimii asuntolayksikkö kerrostalon kahdessa rapussa, toimintakeskus omassa yksikössään. Henkilöstön jakautuminen on ollut syksyllä haasteellista riittävyyssyistä. Remontin viivästyminen ei ole helpottanut tilannetta.

Kehitysvammaisille kuuluvat tukipalvelut ja kuluttajien oikeudet. Selkokielisyys on asia joka on nostettava esiin. Asianmukaista tietoa on saatavilla. Vaikeaa on vertailla asumismuotojen , tukipalveluiden ja tuettujen työpaikkojen laatua. Internet-sivustot ovat käytettävissä tukipalveluita valittaessa Työelämän sosiaalinen ulottuvuus pitää huomioidaan toimintakyvyssä. Moni haluaa tehdä työtä ja ansaita omaa rahaa. Kaikille ei sama työ ole parasta.

Kehitysvammaisten tukiliitto perusti eettisen neuvoston pohtiman kehitysvammaisten ja heidän perheidensä ja yhteiskuntaan kytköksissä olevia eettisiä kysymyksiä. Sosiaali – ja terveysministeriö asetti oikeustieteiden yo Jukka Kumpuvuoren tekemään oikeudellisen esiselvityksen kehitysvamma- ja vammaispalvelulain yhteensovittamisesta.

Toisen maailmansodan jälkeen vammaisten arvostus on kehittynyt parempaan suuntaan. Koulutuksessa, työssä ja asumisessa huomioidaan yksilölliset tarpeet. Laki velvoitta kunnat järjestämään kehitysvammaisten asumisen, mutta esimerkiksi Helsingissä tuettuun asumisen jonottaa toistasataa kehitysvammaista aikuista. Paikkoja valmistuu murto-osa tarpeeseen nähden. Siellä vanhemmat perustivat Käpytikka – yhdistyksen ja hankkivat talolle rahoituksen kolmannelta sektorilta. Sen turvin asukkaaksi pääsee varallisuudesta riippumatta. Kaupunki on mukana hyvässä hengessä. Parhaillaan yhdistys selvittää yhdessä kaupungin kanssa Käpytikka – talon asumispalveluiden järjestämistä. WWW.KAPYTIKKA.FI

Itsenäinen Suomi juhlii ja tulevaisuutta suunnitellaan positiivisesti kunkin ihmisen yksilölliset ominaisuudet huomioiden. Mukavaa ja tunnelmallista iltaa kaikille!