Etusivulle

Lehtiartikkelit

Uudet

Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen 1/2017

Salon tulevaisuus 9/2012

Yhteiskunnallisessa toiminnassa 9/2012

Ennaltaehkäisevää työtä ei saa unohtaa 9/2012

Yhteistyöstä tulevien haasteiden aikakaudella 9/2012

Vaalien jälkeinen elämä

Todellisuus ja tuleva

Kylät elämään

Sodasta selviytyminen esimerkiksi tähän päivään

Perheen ja työn yhteensovittaminen

Kouluissa enemmän sijaa sydämen sivistykselle

Kuntalaisaloite 15.3.2010

Tulevaisuuden peilausta

Suomi ja sen alueet 2030

Budjetti ja taantuma -vastuu

Selviytyminen edellyttää säästöjä

Lähtisitkö päivähoitoyrittäjäksi?

Perniön lukio 14.9.2010

Säästöt

Oikea veroprosentti

Rakenteellinen välinpitämättömyys

Tasa-arvon edistämiseksi

Kotiseudullani Tuohitussa rentoudun

Tiipilä

Päätöksenteosta

Terveyden edistäminen

Tasa-arvo -puheenvuoro – Salo

Aloite kuntalaisvaikuttamisesta

Naarjärven Suojeluyhdistuksen 40-vuotisjuhlapuhe

Yleistä

Mitä arvostamme

Ihminen palveluiden keskiöön

Vuorovaikutus

Elämänkaaressa

Kun töissä on
kivaa


Kunnan palvelut

Kasvattajan tärkeät
arvot


Turvallisesti
koulutiellä


Vuoropuhelu

Yhteys toisiin
ihmisiin


Omaishoitajat
ansaitsevat tukea
ja kannustusta


Kuntalaisaloite
15.3.2010


Tupakoinnin haitoista Lasten ja nuorten tupakointi
15.3.2010

Sairaalamaailmasta

Syöpä ja syöpäkivunhoito Suomessa

Kuntaliitoksesta

Syöpäpotilaan kivunhoidon
haasteet


Terveydenhuollon työvoimapula

Päivystyksestä

Puheenvuoro hyvinvointivaltion tulevaisuudesta

Pääsiäinen ja Kipu-teema

Juhlapuhe

Suomen
itsenäisyyden 90

Sodasta selviytyminen esimerkiksi tähän päivään

Moskovan rauhan ehdot olivat raskaat. Vaikka Suomi oli taistellut urhoollisesti ja menestyksellisesti ylivoimaista vihollista vastaan, oli sen tyydyttävä suuremman sanelemiin rauhanehtoihin. Karjala menetettiin, Hankoniemi jouduttiin vuokraamaan ja yli 400 000 suomalaista joutui evakkotielle. Suomen siniristiliput laskettiin sodan päättymispäivänä puolitankoon. Ne ilmaisivat surua menetetyn Karjalan ja muiden luovutettujen alueiden johdosta. Samalla ne kunnioittivat 23 000 kaatunutta ja 45 000 haavoittunutta suomalaista sotilasta. Talvisodan veteraanien, siis nuorten varusmiesten, reserviläisten ja jopa koulupoikien taistelema torjuntavoitto on Suomen itsenäisyyden suurin saavutus. Suomen talvisotaa voidaan pitää ihmiskunnan historiassa hyvin ainutlaatuisena. Kaikkialle maailmaan kiiri tieto suomalaisten uroteoista. Yli 300 ulkomaista lehtimiestä kertoi päivittäin kotimaihinsa pohjoisen sankarikansan taistelusta. Oli tapahtunut “Talvisodan ihme”. Sen perusta oli luotu sotaa edeltäneellä kehityksellä “Talvisodan hengellä”. Talvisodan veteraanit ylittivät taisteluissa inhimillisen kestokyvyn rajat ja kotirintama osallistui taisteluun täydestä sydämestä.

Vaikeuksista eteenpäin – erilaisin vaikeuskertoimin
Minulla oli mahdollisuus osallistua Pohjoisen ja Etelän Kuntien Kehitysyhteistyön merkeissä Swasimaan matkaan. Salon ja Mbabanen kaupunkien edustajien kohtaaminen oli tietoisuutta lisäävä. Yhteistyö on alkanut jo 2002. Talouden ja hallinnon edustajina olivat kaupungin virkamiehet. Meille luottamushenkilönaisille avautui suunnitellusti mahdollisuus puhua paikallisille Suomen kyvystä nousta ylös raskaan sodan ja sotakorvausten jälkeen. Kansan yhteishenki ja halu panostaa tulevaisuuteen oli sanoinkuvaamattoman voimakas. Naiset ja miehet tekivät köyhästä, haavoittuneesta Suomesta vahvan. Siinä tarvittiin kansan yhteishenki sukupuoleen katsomatta. Vastuuta saatiin ja toisiinsa luotettiin. Valtavat sotakorvaukset maksettiin. Nykyinen Suomi loi kivijalkansa. Talous ja haavoittuneisuus ovat Swasimaassa tätä päivää. Köyhä maa ja AIDS -tilastot kertovat karua kieltään. Työikäinen väestö sairastuu ja kuolee.

Vanhus elättää viittä orvoksi jäänyttä lapsenlastaan. Sisarusten vanhemmat kuolivat aidsiin. Neljällä pojalla ja yhdellä tytöllä on hädin tuskin kouluvaatteet. Kaksi pojista käyttää samaa kenkäparia, muut kulkevat avojaloin. Kouluruokailua ei ole. Swazimaan vuoristoisessa kuningaskunnasson noin miljoona asukasta ja maailman korkein hiv-positiivisten määrä, 19 prosenttia. Elinajanodote on laskenut 60:stä 31 vuoteen, mikä on alhaisin maailmassa. Joka kolmas lapsi jää aidsin vuoksi orvoksi tai muuten hädänalaiseen asemaan. Aids vaikuttaa elintarvikepulaan. Perheet menettävät työkuntoiset miehet ja naiset. Usein itsekin hoivaa tarvitsevat isovanhemmat jäävät vastuuseen lapsista. He ovat liian iäkkäitä viljelemään peltoja, ja lapset ovat liian pieniä siihen. Jotkut päälliköt ovat karkottaneet lapset ja vanhukset sen jälkeen, kun keskimmäinen polvi on kuollut aidsiin. Kodittomuus uhkaa, jos he eivät pääse muiden sukulaistensa hoiviin.

"Orvot ovat vaarassa jäädä heitteille, koska heitä on niin paljon. Muutaman vuoden päästä yksi viidestä swazimaalaisesta on alle 15-vuotias aidsin vuoksi orvoksi jäänyt. Mikään maa ei selviä aidskriisistä, kun sillä on myös elintarvikekriisi ja muutenkin huono tilanne. Melkein puolet raskaana olevista naisista on hiv-positiivisia". Nyt talous on kuitenkin alamäessä ja kuolleiden määrä ylittää jo järjestöjen hätäavun aloittamiselle asettamat kynnykset. Noin miljoonan asukkaan vuoristoinen Swasimaa on ykköstilalla maailman hiv/aids-tilastoissa: yli 15-vuotiaista swasimaalaisista 26 prosenttia on hiv-positiivisia. Aidsin levinnäisyys alueella on suuri. Viesti kertoo Swazimaan sairaanhoitajien tuskasta. Monet ovat lähteneet maasta tarjotakseen palvelujaan muualla. AIDS -lasten klinikalla käydessämme näimme äitejä pikkulapsineen, vain harvat hakeutuvat hoitoon.

Ammatillinen keskusjärjestö vaatii maata hallitsevan kuninkaan vallan rajoittamista perustuslaissa. Ay-liike kritisoi myös hovin ylellistä elämäntapaa, joka on räikeä vastakohta köyhyydessä elävän enemmistön tilanteelle. Kuningas on 41-vuotias ja hänellä on 13 vaimoa.

Naisten aktivoituminen, vahvistuminen on jalansija johon kannustamme ihmisiä tarttumaan paremman huomisen luomisessa. Naisten osallistumista päätöksentekoon tarvitaan.