14.10.2009 
keskiviikko, lokakuu 14, 2009, 21:22
Salo kylien kaupunki

Tätä talouden aaltoa keinuen...
Inflaatio eli kuluttajahintojen muutos pysyi syyskuussa prosentin pakkasen puolella. Hinnat siis laskivat edellisvuoden syyskuuhun verrattuna. Elokuussa inflaatio oli 0,7 prosenttia miinuksella.

Hintojen laskua kiihdytti erityisesti elintarvikkeiden hintojen nousun hiipuminen sekä korkojen lasku ja polttoaineiden halpeneminen, Tilastokeskus kertoi keskiviikkona.

Myös osakehuoneistojen ja kiinteistöjen sekä käytettyjen autojen hintojen lasku alensi inflaatiota.

Kuluttajahintoja nostivat eniten ravintola- ja kahvilahintojen, vuokrien ja alkoholin hintojen kallistuminen. Elokuusta syyskuuhun kuluttajahinnat nousivat pari prosenttiyksilön kymmenystä lähinnä vaatteiden kallistumisen vuoksi.

Rahaliitto Emuun kuuluvien maiden inflaatio oli syyskuussa -0,3 prosenttia eli prosenttiyksikön kymmenyksen elokuuta enemmän.
( 1108 views )   |  permalink   |  

13.10.2009 
tiistai, lokakuu 13, 2009, 21:43
TOTISTA TOTTA, vaikkei siitä puhuta:

Kunnissa menossa suuri ikäpolven vaihdos



– Kunnista lähtee eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana joka kolmas työntekijä, yli 160 000 ihmistä, kertoo tilastopäällikkö Tuomo Halmeenmäki Kuntien eläkevakuutuksesta.

Nuorimpia kuntien työntekijöistä ovat lastentarhanopettajat, palomiehet ja sairaanhoitajat. Nyt jo monissa kunnissa pohditaan sitä, mistä löytyy uusia työntekijöitä eläkkeelle lähtevien tilalle.



RAASEPORIN uusi veroprosentti kolkuttelee Suomen ennätystä


Riitta Vainio

Helsingin Sanomat

Kaupungin työntekijöiden palkanalennukset, lomarahoista luopuminen ja lomarahojen vaihtaminen vapaaksi eivät saa kannatusta Raaseporissa.

Kaupungin veroprosentti nousee ensi vuonna 21:een, ja ellei kierrettä pystytä säästöillä oikaisemaan, ehkä jopa 22:een. Se olisi Suomen ennätys.

"Pian Suomessa on elintaso, johon suomalaisilla ei ole varaa", Raaseporin kaupunginjohtaja Mårten Johansson sanoo.

Ay-järjestöistä ainakin Tehy on kieltänyt lomarahoista luopumisen, joten siitä ei edes neuvotella paikallisella tasolla, Tehyn raaseporilainen pääluottamusmies Janet Hellberg sanoo.

Hellberg kannattaa veroprosentin nostoa yli 21:een. Näin kaikki kaupunkilaiset joutuisivat osallistumaan taloustalkoisiin.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO:n pääluottamusmies Jan-Mikael Wikström on samoilla linjoilla. Veroprosentti voisi olla ainakin 21,25, ja kaupunki voisi ottaa lisää lainaa.

"Palkanalennuksiin ay-liike ei suostu", hän sanoo.

Rajun säästöohjelman tavoitteena on, että kaikki työntekijät vapaaehtoisesti tinkivät neljä prosenttia omista kokonaispalkkakustannuksistaan.

Näin säästettäisiin 1 870 euroa työntekijää kohti, mikä tekisi bruttopalkassa keskimäärin 1 417 euroa.

Henkilöstökustannuksiin halutaan kolmen miljoonan euron säästöt. Säästöehdotuksen mukaan henkilöstön osallistuminen säästöihin antaisi sen lojaaliudesta myönteisen kuvan.

Johansson vie budjettiesityksen kaupunginhallitukseen marraskuussa. Veroprosentiksi esitetään kaupunginhallituksen yksimielisellä päätöksellä 21:tä, mikä toisi kassaan neljä miljoonaa euroa. Lisäksi kaupunki aikoo myydä kiinteistöjä, korottaa maksuja ja taksoja sekä keskittää koulu- ja hoitopalveluita.

Säästöjä on tehtävä yhdistymistä edeltäneen talouskurimuksen vuoksi, ja ongelmia on aiheuttanut myös tämän vuoden verokato.

Kustannuksia kasvattavat erityisesti erikoissairaanhoidon keskimääräistä korkeammat menot. Lähes kolmannes Raaseporin 30 miljoonan euron erikoissairaanhoitomenoista kulutetaan Helsingin sairaaloissa.
Tässä asutaan 30 km Saloon ja 30 km Raaseporiin. Ja vaikutetaan Salossa.
( 1096 views )   |  permalink   |  

12.10.2009 
sunnuntai, lokakuu 11, 2009, 20:34
Kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus (1979)
CEDAW
Sopimuksen tavoitteena on edistää ihmisoikeuksien tasa-arvoista toteutumista naisten osalta. Sopimus sisältää säännöksiä mm. kansalaisuudesta, koulutuksesta, työelämään osallistumisesta, terveydenhuollosta sekä naisten taloudellisista oikeuksista

■Sopimus tuli Suomen osalta voimaan 4.10.1986
(SopS 67-68/1986)

Tutustumisen arvoinen asia. Monta raporttia luettavaksi sähköisessä muodossa ---> http://formin.finland.fi/Public/default ... ntid=67770



( 1132 views )   |  permalink   |  

11.10.2009 
sunnuntai, lokakuu 11, 2009, 11:18
Selviytyminen edellyttää säästöjä

Globaali kriisi merkitsee kuntien talouden kannalta pitkää toipumiskautta. Julkisen talouden kestävyyttä koettelee väestön ikääntyminen, palvelutarpeen kasvu samalla veropohjan kapeneminen.
Kuntataloudessa ei selvitä vanhoilla keinoilla. Tarvitaan säästökohteita, jotka eivät romuta kuntien palvelukykyä ja toimintamahdollisuuksia jatkossa. Julkiselta sektorilta tavoitellaan tuloksellisuutta. Palveluiden laatu, henkilöstön hyvinvointi ja palveluiden vaikuttavuus huomioiden. Henkilöstön hyvinvointi ja työkyvyn ylläpito mahdollistavat pidempikestoisen työurien jakumisen. Tavoitteet naisten ja miesten tasa-arvossa eivät saa laman varjolla unohtua.

Paras-uudistuksenkin jälkeen Suomen kuntarakenne on Euroopan hajautetuin. Terveydenhuollon tietojärjestelmien yhtenäistämisellä saavutettaisiin säästöjä ja järkevämpiä toimintoja. Mutta päätöksenteko on edelleen hajallaan eri yksiköissä.

Kunnissa tarvitaan harkittuja päätöksiä. Kuntien on huolehdittava lakisääteisesti alijäämiensä kattamisesta tietyssä ajassa. Lainanotto - Leikkaukset - Veroprosentti. Kuntien on tarkasteltava tuloja, menoja, hankintoja ja ostopalveluja. Viisas ajattelu etsii pidempiaikaisia säästöjä ja kehittämiskohteita yhteistoimintaansa kehittämällä. Työpaikkojen ilmapiirin heikkeneminen heijastuu kuntien palvelukykyyn. Myös koko henkilöstö pitää saada miettimään kestäviä säästöjä ja toimintatapoja myös rakenteita kehittämällä. Innovatiivisuudeta tulee palkita. Tulospalkkio on arvostamista.

Maan hallituksen toimista huolimatta on kuntatalous negatiivinen ja kuntien vuosikate ei tule enää riittämään edes poistojen kattamiseen. Hallitus korvaa kunnille verovähennykset sekä toteuttaa lakisääteiset valtionosuuksien indeksitarkistukset täysimääräisesti.

Kuntien velvoitetaakka on ylittänyt maksiminsa.Ja vielä tulee:
- Kuntouttavan työtoiminnan velvoitettavuuden ikärajan poisto.
- Ammatillisen koulutuksen oppilasmäärä + 1400 oppilasta.
- Vammaispalveluuudistus.
Kuntien talousarviot laadittiin vuodelle 2009 ennen taantuman läpilyöntiä. Yritysmaailman talousvaikeudet ja irtisanomisaallot alkoivat pudottaa kuntien verokertymiä vasta tämän vuoden puolella. Veronkorotuspaineet eivät ole hellittäneet. Kuntien velkaantuminen kiihtyy ja investointitaso uhkaa laskea. Kuntaliitossa on käynnistetty Kuntapalvelujen pelastusohjelma.

( 1047 views )   |  permalink   |  

10.10.2009 
perjantai, lokakuu 9, 2009, 20:12
Ystävät kävivät tervehtimässä heppoja, Leeviä ja kisuja. Kiva iltapäivätuokio hyvässä seurassa.

Kokoomusnaiset
Mahdollisuuksien Maailma 2008-2009
Johdanto

1. Naiset ja yhteiskunta
Ympäristö - omasta pihasta maailman ääriin
Kansainvälisyys mahdollisuutena
Voimaa kulttuurista
Köyhyys vieraanamme


2. Naiset ja työelämä
Raskaan työn raatajat
Koulutus kuntoon
Yrittänyttä ei laiteta, ei ainakaan pitäisi
Palkkatasa-avosta todellisuutta


3. Naiset, väkivalta ja hyväksikäyttö
Kotona ilman väkivallan uhkaa
Saako naisen ostaa?
Hipelöinti halventaa


4. Kunnat ihmisen asialla
Terveys ja sen tärkeys
Vammaiset elämän eturiviin!
Sosiaalinen turvatrampoliini
Lapsuus kunniaan
Mummoenergia käyttöön


5. Nainen, nouse ja loista!

Tutustu Kokoomuksen naisten liiton Mahdollisuuksien maailma ohjelmaan. Tämä on sisällysluettelo. Naantalissa päätämme monesta tulevaisuus hankkeesta ensi viikonloppuna. Tsekkaa www.kokoomusnaiset.fi
( 1161 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | Seuraava> >>