23-4.2020 
torstai, huhtikuu 23, 2020, 12:26
Pula asianmukaisista suojavarusteista, alituinen siirtovalmiudessa oleminen ja vaillinainen perehdytys. Muun muassa nämä asiat askarruttavat sairaanhoitajia. Tiedot käyvät ilmi Sairaanhoitajaliiton koronakyselystä huhtikuun puolessa välissä. Kysely on ollut auki kuukauden ajan. Sairaanhoitajat voivat vastata kyselyyn nimettömästi ja kertoa kokemuksistaan koronaepidemian aikana. Kysely on edelleen auki.
Koronakyselyyn on tullut 740 vastausta huhtikuun puoleen väliin mennessä.

Töitä ilman taukoja tai taukotiloissa ahtaasti

Joudun olemaan koko vuoron ilman nestettä ja ravintoa

Moni sairaanhoitaja miettii, voiko kieltäytyä hoitamasta potilaita, jos työ- ja potilasturvallisuus eivät toteudu.

‚Äď Miksi minun henkeni hoitajana ei ole mink√§√§n arvoinen? Kielt√§ydyn hoitamasta ilman asianmukaista suojausta ja minua kiusataan sen vuoksi. Onko Suomella oikeasti varaa tapattaa sairaanhoitajat? Voitte heitt√§√§ minut vaikka vankilaan, mutta ilman suojia en hoida ket√§√§n.

Työvuoroissa suojavarusteiden puute on johtanut siihen, että sairaanhoitajien ruokataukoja ja wc-käyntejä rajoitetaan. Osa joutuu työskentelemään ilman ruokaa ja juomaa.

‚Äď Suojavarusteiden v√§hyyden vuoksi hoitajat eiv√§t voi pit√§√§ ruokailun lis√§ksi muita taukoja. Vessassa ei voi k√§yd√§ kuin lounastauolla, ja n√§in ollen p√§iv√§n aikana ei my√∂sk√§√§n uskalla juoda vett√§.

‚Äď Ty√∂skentelen koko ty√∂vuoroni ajan yhden hoidettavan luona, eik√§ h√§nt√§ voi j√§tt√§√§ valvomatta. En voi riisua suojaimiani juodakseni tai sy√∂d√§kseni, joten joudun olemaan koko hoitovuoron ilman nestett√§ ja ravintoa.

Suojavarustepuutteiden lisäksi työpaikoilla ei aina huolehdita turvaväleistä. Jos tauolle pääsee, on taukotiloissa usein tiivistä.

‚Äď Pieness√§ taukotilassa saattaa olla vuorojen vaihtuessa tai tauolla 20‚Äď30 ihmist√§.

‚Äď Terveeksi oletetun potilaan hoidossa on kevyet suojaustoimet, eik√§ n√§m√§ pit√§isi olla my√∂s taukotiloissa ja yhteisiss√§ toimistotiloissa k√§yt√∂ss√§? Eik√∂ ty√∂kavereiden suojaaminen ole tarpeellista?

Yksi vastaajista kertoo, että voisi hyvin tehdä työtään etänä tai nykyistä väljemmissä tiloissa työpaikalla, mutta työnantaja ei ole tähän suostunut.

‚Äď Yhten√§ p√§iv√§n√§ hajaannuimme v√§h√§n kauemmas toisistamme, mutta siit√§ seurasi huutoa johdon taholta, ja meid√§t k√§skettiin takaisin sardiinipurkkiasetelmiin. Olemme tuoneet tilanteemme esiin johdolle ja pyyt√§neet muutoksia. Turhaan.

Perehdytys on puutteellista

Olen kotona omalla ajalla kirjoittanut paperille koronan oireet

Sairaanhoitajia huolestuttaa myös perehdys. Sijaisten perehdyttäminen sitoo vakituisten työntekijöiden aikaa. Tehohoidon pikaperehdytykset hirvittävät niin perehdyttäjiä kuin perehdytettäviäkin.

‚Äď Ahdistaa ja pelottaa. Minua on pikaperehdytetty tehohoitoon. Muutaman p√§iv√§n koulutuksella pit√§isi omaksua ja osata paljon asioita ja laitteiden k√§ytt√∂√§. T√§m√§ on todella ep√§toivoinen ja stressaava yht√§l√∂!

‚Äď Huolestuttaa, ett√§ teho-osaston t√∂ihin ei ole juurikaan perehdytyst√§. Itse t√§ytyy omatoimisesti vain opiskella. Pelottaa. En tunne olevani l√§himainkaan valmis siihen ty√∂h√∂n, joka minua todenn√§k√∂isesti odottaa.

‚Äď Muutaman viikon sijaistavasta ty√∂ntekij√§st√§ ei ole parasta mahdollista hy√∂ty√§, kun perehtyminen ottaa aikansa eli vie vain vakihenkil√∂kunnan resursseja.

Perehdytys on ollut puutteellista myös koronaneuvontaan sysättyjen sairaanhoitajien kohdalla.

‚Äď Pulaa on soittajista, tietokoneista, puhelimista, kuulokkeista, ty√∂pisteist√§ sek√§ ennen kaikkea perehdytyksest√§.

‚Äď Meit√§ on kielletty k√§ytt√§m√§st√§ interneti√§ ty√∂vuoron aikana, joten emme voi menn√§ THL:n sivuille tai muille foorumeille asiakasty√∂n lomassa hoito-ohjeita etsim√§√§n. Olen kotona omalla ajalla kirjoittanut paperille koronan oireet, jotta pystyn helpommin tunnistamaan ne ja erottamaan perusflunssasta. Kannan paperia mukanani ty√∂vuoroni aikana.

‚Äď Siirryin puolen vuorokauden varoitusajalla koronaneuvontapuhelimeen t√∂ihin. En saanut juurikaan perehdytyst√§. Aiemmin tulleet ty√∂ntekij√§t yrittiv√§t perehdytt√§√§ minua parhaansa mukaan keskell√§ kaaosta.

Perehdytyksen vuoksi monia sairaanhoitajia siirrellään osastoilta toisille, mikä aiheuttaa ahdistusta.

‚Äď Henkil√∂kuntaa kaupataan kuin orjia toisille osastoille, ilman suurempaa tarvetta. Henkil√∂kuntaa siis v√§sytet√§√§n ja ahdistetaan ennen epidemian huippua. T√§st√§ ollaan enemm√§n ahdistuneita kuin koronasta.

( 527 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | Seuraava> >>