Sunnuntai 22.2.2009 
sunnuntai, helmikuu 22, 2009, 14:57
Yle teemalla Löytöretki kävelijät matkalla Santiago de la Compostellaan.
Puhutteleva ohjelmasarja ihmisten itsensä löytämisestä, eletystä elämästä ja tulevasta. Ryhmän jäsenet antavat itsestään ja saavat pyhiinvaellusmatkalla. Kaunis henkinen sisältö, liikunnallinen teema ja upeat maisemat. Paras portti ihmisten mieliin olivat henkilökohtaiset puheenvuorot. Näin ohjelman ensimäistä kertaa 7/8 jakso-osan kohdalla. 23.2. klo 20.15 tulee viimeinen jakso. Pyrin pääsemään kotiin sen nähdäkseni kokouksen jälkeen. Anteeksiannosta ja eheytymisestä on aihetta puhua nykyihmisille. Voisin kuvitella osallistuvani tämäntyyppiseen vaellukseen. Henkisyyttä tarvitaan, itsensä ja elämänsä, lähimpiensä peilaamiseen.
( 1045 views )   |  permalink   |  

Sunnuntai 22.2.2009 
sunnuntai, helmikuu 22, 2009, 13:04
V- kirjain vaihtuu L-kirjaimeksi talousennusteissa / HS 22.2.2009
Edessä talouden kivulloinen elpyminen


"Ei yö niin pitkä, ettei päivä perässä." Esko Aho / 1993. Nousuun viime lamasta evästi markan devalvaatio. Vaikka sekin tuli monelle yrittäjälle ja takaajalle kovasti kalliiksi. Nokian ja tietoliikennealan nousu toi Suomeen työtä javaurautta. Vuosina 1994 - 2007 Suomen talous kasvoi 3,8 %, muissa kehittyneissä teollisuusmaissa vastaava luku oli 2,6 %.
Nykyinen laskusuhdanne kohtelee Suomea todennäköisesti pehmeämmin, kuin 1990 lama. Talous supistuu ja työttömyys kasvaa vähemmän kuin viime lamassa. Taantumasta toivutaan tuskallisesti, hitaasti jos toivutaan ollenkaan. Taantuma piirtää käyrälle epämuodostuneen L-kirjaimen. Taantuman yötä seuraa hämärä ja kylmä kaamosajan aamu.

Suomen talouskasvun hidastuminen johtuu työssä olevien määrän ja työn tuottavuuden kehityksestä. Työpanos pienenee Suomesa vääjäämättä, kun suuret ikäluokat sirtyvät eläkkeelle. Alati pienenevä työssäkäyvien joukko joutuu elättämään kansan jonka väkiluku kasvaa. Suomesa on menneisyydessä onnistuttu kasvattamaan työn tuottavuutta. Suomalaisten elintaso oli vuonna 2007 5,7 kertainen suhteessa vuoden 1950 elintasoon, vaikka henkeä kohden suomalaiset tekivät 20 % vähemmän töitä.

Taantuma on pieni murhe. Iso murhe on aika taantuman jälkeen.
Suomea uhkaa kestävyysvaje

Kun yhä useampi suomalainen ikääntyy, hän tarvitsee enemmän terveys - ja hoivapalveluita, jotka valtio rahoittaa. Valtion ennakoidaan ottavan lisävelkaa 30 miljardia euroa vuoteen 2012 mennessä. Veroja pitää kerätä kansalta aiempaa enemmän. Pahimmillaan verotaakann kasvu kannustaa ihmisiä vähentämään työntekoa ja kulutusta. Suomen talouskasvua voi siis rajoittaa yksi rakenteellinen tekijä lisää. Seurako talouskasvun näkymä käyrällä U-kirjaimen W-kirjaimen muotoa, sen näemme tulevaisuusessa. Ratkaisevaa on yleismaailmallinen elvytys, vaikuttaako se vientikysyntään. Jos viennin lamaannus jatkuu, Suomen taantuma syvenee. Jos viennin romahdus korjaantuu, synkät ennusteet eivät toteudu.

Kestävyysvaje tarkoittaa sitä, etä julkinen talous elää jatkuvasti yli varojensa. Vuositasolla puhutaan useiden miljardien eurojen vajeesta, joka pitää kataa velalla. Ongelmana on että työn määrän ja tuottavuuteen liittyvät rajoteet tekevät paikkaamisesta vaikeaa.
Sveitsissä, Japanissa ja Saksassa maat vaurastuivat, mutta kyky auttaa heikoimpia tulonsiirroin huononi. Työllistävät työpaikat lievittävät köyhyyttä parhaiten.

Taantuman mahdollisuudet: turha kulutus vähenee, arvojen on pakko muuttua, käytettyä tavaraa tulee myyntiin enemmän, kaupoissa on enemmän alennusmyyntejä, luovuus-ja vastuun ottaminen lisääntyy, onnellisuuteen ei tarvita lisää enemmän, matkustaminen halpenee.
( 1024 views )   |  permalink   |  

Lauantai 21.2.2009 
lauantai, helmikuu 21, 2009, 23:02
PCA:han tutustuttiin ja valmistaudutaan tulevaan käytönotton kivunhoidon käytäntönä.

Nukuskelua yövuoron jälkeen aamupäivällä. Kauppareissua tyttären kanssa. Illalla saunan lämpöä ja rentoutumista. Henrillä jäkiskaveri Juuso aloittamassa hiihtolomaa.

Vapaaehtoiset ovat maailman ainoat ihmiset, jotka kuvastavat tämän kansan myötätuntoa, epäitsekästä huolenpitoa, kärsivällisyyttä ja rakkautta.
- Elma Bomberck -


( 834 views )   |  permalink   |  

Perjantai 20.2.2009 
perjantai, helmikuu 20, 2009, 13:46
Aamusta lenkille tyttären kanssa. Kävelimme Susaa moikkaamassa.
Päivällä asioihin paneutumista, ruoanlaittoa ja siivousta. Yöksi töihin sairaalalle.

Ymmärtämällä itseäni haluan ymmärtää muita

( 1012 views )   |  permalink   |  

Keskiviikko 19.2.2009 
torstai, helmikuu 19, 2009, 16:29
Työpäivä mukavien työkavereiden kanssa. Yhdessä tekeminen ja yhteishenki on tämän päivän voimavara. Vaikeistakin jaksoista selvitään kun osataan ottaa toisemme huomioon. Henkilökunta on voimavara. Sitoutunut ryhmä saa tulosta aikaan ja miettii myös miten saadaan hyvää tulosta rajallisillakin resursseilla. Kirjaamiskäytäntöjen uudistuminen uusilla ohjelmilla tulee sitomaan kapasiteettia. Se sitoo henkilöstön aikaa. Hoitaja potee huonoa omaatuntoa, kun käytäntöjen opettelu sitoo aikaa potilailta. Hyvä hoito on jokaisen hoitajan tavoite. Ajoittain jopa kunniakysymys koko yksikölle. Hyvästä palautteesta jaksaa taas enemmän. Kivunhoito on leikkauspotilaille ja syöpäpotilaille erittäin tärkeä asia. Inhimilliseen hoitoon on pyrittävä, yksilölliseen hyvään, kullekin potilaalle.

Vanhojentanssit Melassuon liikuntakeskuksessa. Tyttäreni Eveliina mukana. Nuoret ovat pinnistelleet koeviikon läpi ja päätteeksi vielä iloiten ja riemulla antoivat meille ihanan illan ohjelmaa katsottavaksi. Kiitos teille ihan jokaiselle Perniön lukion nuorelle upeasta illasta!
( 1033 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | Seuraava> >>