7.5.2013 
tiistai, toukokuu 7, 2013, 05:18
Se henkilö on rikas, jolla on
enemmän ystäviä kuin vihollisia,
ei pelkää ketään ja on niin kiireinen,
ettei hänellä ole aikaa arvostella
muita ihmisiä eikä heidän suunnitelmiaan.


Äitienpäiväviikko - Tiesithän, että Suomi on maailman paras maa äideille. Pohjoismaissa äitien asiat ovat hyvin. Taasen kymmenen heikointa asemaa menevät Saharan eteläpuoleisen Afrikan maille.
Näin viestittää Pelastakaa Lapset - järjestö. Kongon demokraattinen tasavalta on äideille rankin paikka elää.

Kuntalaiskuulemisten perään huutelen. En voi ymmärtää, että kuntalaisten ajatuksia kuullaan vasta syksyllä kun päätöksetkin tehdään. Nyt on kuntalaiskuulemisten aika. Juuri kuntalainen on se jonka mielipitellä on merkitystä. Tyytyväisyyttä tulee kartoittaa. Palvelut merkitsevät kuntalaisille paljon. Kun rankasti leikataan, tyytymättömyys lisääntyy. Minusta nyt on aika kuunnella. Syksyllä se on jo myöhäistä. Avointa viestiä vaan tulemaan, ei tässä muu auta.

( 925 views )   |  permalink   |  

29.4.2013 
sunnuntai, huhtikuu 28, 2013, 23:36
Perusterveydenhuollon resursseja on vahvistettava

Erikoissairaanhoito kärvistelee säästöpaineissa. Tehtäviä siirretään enenevässä määrin perusterveydenhuoltoon. Sote-selvitykset ja kuntarakenteet elävät omaa elämäänsä. Ratkaisuja ei näy, ei kuulu.
Lääkäripako perusterveydenhuollosta on saatava loppumaan. Ammattilaiset terveyden- ja sairaanhoidossa haluavat keskittyä olennaiseen, potilaaseen. Työkenttää on riittävästi. Henkilökunta palaa loppuun, muistetaanko heitä. Ei. Työtä vähätellään. Potilaat arvostavat hyvää hoitoa. Ammattilaiset tekevät parhaansa, annetuilla resursseilla. Logiikkaa oman työn arviointiin ja kehittämiseen on runsaasti. Mutta aika ja varat kuluvat jatkuvaan muutokseen. Sellaiseen muutokseen, josta puuttuu punainen lanka ja pitkäjänteisyys.

Kuntien talous tiukkenee, huoltosuhteen muutos on käynnistynyt.
Rahan ohella tulevaisuudessa puute tulee olemaan myös osaavasta työvoimsta. Kun säästetään, ensimmäisenä leikataan ennaltaehkäisevästä työstä ja perusterveydenhuollosta. Nämä ovat kuntien vastuulla. Siinä mennään ojasta allikkoon. Hoitoon pitäisi päästä ongelmien alkuvaiheessa. Joustavaa perusterveydenhuollon, sosiaalitoimen ja erikoissairaanhoidon palvelua tarvitan.

OECD:n tuorein raportti osoittaa, että Suomessa pihtaillaan terveydenhuollon rahoja. Suomi jää alle keskiarvon monin eri mittarein. Bruttokansantuotteesta meillä käytettiin vuonna 2010 terveyspalveluihin 8,9 prosenttia. Yhdysvaltain dollareissa Suomen terveydenhuoltopanostus asukasta kohden keskikastia.
Suomessa terveydenhuollon palkkataso kansainvälisesti verrattuna on alhainen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Markku Pekurinen toteaa. Erikoissairaanhoito on tehokasta. Kuntien terveyskeskukset painivat lääkäripulassa. Suomessa tuhatta asukasta kohden potilastyötä tekee 2,7 lääkäriä. 27 maan vertailussa Suomi on sijalla 20. Lääkäreitä on enemmän kuin koskaan Pekurisen mukaan. Nyt tarkastelaan sitä mihin lääkärit sijoittuvat. Oman työn hallinta ja työajat ratkaisevat. THL:n Pekurinen kehoittaa kuntia katsoman peiliin. Mikä lääkäreitä vieraannuttaa, palkoilla joudutaan kilpailemaan.
Itsemurhat, taudit ovat lisääntyneet tiukimpien säästövaatimusten maissa jo Euroopassakin. On pidettävä silmät auki ja tarkkaan katsottava mihin ollaan menossa.

Salossa käynnistyy tällä viikolla Turun yliopiston ja Kelan tutkimusosaston yhteinen Muuttuva Salo 2013–2023 -tutkimus. Tutkimuksessa selvitetään, millaisia vaikutuksia laajamittaisella rakennemuutoksella on yksilöiden ja alueen hyvinvointiin.
Salo on valittu tutkimuksen toteutuskunnaksi, koska työttömyys on Salossa rajussa kasvussa ja kaupungin talous suurien haasteiden edessä. Se, miten Salo selviää tilanteesta ja miten rakennemuutokseen sopeudutaan tulevaisuudessa, on keskeinen kysymys sekä Salon kaupungille että sen asukkaille.
Tutkimuksen tavoitteena on seurata yksilöiden hyvinvointiin, työttömyyteen, työllistymiseen, elinkeinorakenteeseen ja muuhun aluetalouteen liittyviä tekijöitä kymmenen vuoden ajan. Apuna seurannassa käytetään kyselyitä, tilastoja ja rekisterejä.
On tärkeää osallistua kyselyyn, mikäli se tulee omalle kohdalle. Tiedon pohjalta koottavaa materiaalia tarvitaan.

( 1130 views )   |  permalink   |  

28.4.2013 
sunnuntai, huhtikuu 28, 2013, 11:26
Lomautukset tulevat - halusimme tai emme. Nämä säästöt tarvitaan. Teknisessä lautakunnassa äänestystulos oli 7-6. Eli ei lomautuksia. Lomautusten puolesta äänestivät kokoomuksen ja keskustan sekä rkp:n edustajat. Vihreät, sdp, vasemmisto vastustavat lomautuksia. Näyttää siltä, että kaupunginhallitus tulee käyttämään otto-oikeutta, kaupunginjohtajan rolissa.
( 1158 views )   |  permalink   |  

21.4.2013 
sunnuntai, huhtikuu 21, 2013, 19:10
Alku aina hankalaa...

Kaupungintalolla oli vilskettä, kun eri ryhmät kokoontuivat keskustelemaan virkamiesten säästöesityksestä. Meillä vastattiin kylelyyn edeltävästi ennen keskustelua. Olipa jopa saatettu vastaukset graafiseen muotoon palaveria edeltävästi. Ryhmässä on opittu nyt puhumaan vilkkaasti ja perustelemaan. Kehitystä on siis tapahtunut. Keskustelua Perniön terveyskeskuksen kohtalosta halusin itse enitn. Sillä alan ammattilaisena on vaikea nähdä miten pärjäämme ilman jatkohoitopaikkaa. Yläasteen yhden koulun lopettamsen jälkeen puollan omalta osaltani sijoitusta jäljelle jääviin yksiköihin. Perniön yläasteelle toivotaan Kiskosta lisää oppilaita. Pienten lukioiden tuki, valtionapuna on Perniössä pitänyt lukion Salossa kustannusneutraalina. Päivähoito mielisi isompiin tiloihin. Lukiotilojen kuntoisuus päivähoitokäyttöön tulee selvittää. Koko kaupungin alueella on monta mietittävää asiakoknaisuutta. Lisää tietoa, lisää laskelmia...varmasti vielä kuumia tunnelmia, ennen kuin päätökset syntyvät. Ja asioita on paljon. Mutta nyt on siis päästy alkuun ja yli puoluerajojen on syytä asioita tarkastella. Kun ei ole rahaa rakentaa, on olemassa olevat tilat otettava haltuun tarkoin.( 1174 views )   |  permalink   |  

12.4.2013 
perjantai, huhtikuu 12, 2013, 05:40
Tarpeellinen kevätsade edistää kesän tuloa

Monella rintamalla on vipinää. Talouden kohtuuttomat haasteet tuottavat tuskaa omassa kaupungissamme. Ankara säästökuuri on välttämätön, mutta haavoittava. Henkilöstö on voimavara. Motivaatiota ei saa hukata. Näissä taloustalkoissa tarvitaan kaikkien panos. Yrittäjiltä odotetaan nyt konkreettisia toimia työllistämiseen. Mielestäni juuri PK-sektori on nyt avainasemassa. Keskeisemmin kuin aiemmin. Työttömyys ja erityisesti nuorisotyöttömyys lamauttaa ja syrjäyttää. Yhteiskunnan pahoinvointi synnyttää levottomuutta ja turvallisuuden vaarantumista. Tästä meidän tulee kantaa huolta ihan kaikkien. Tämä lähtee perheistä, kouluista, kaupungeista, valtion tavasta toimia. Globaali tasapainoilu maailmanrauhan puolesta - perheen hyvinvoinnin kanssa rinnastettuna, on keskeinen elementti. Lastensuojelun barometrit huolestuttavat. Ennaltaehkäisyn puolesta tehdään edelleen liian vähän töitä. Tähän ON NYT paukkuja pantava, eikä vain puhuta kauniisti.

Jännityksellä odotan Pekka Himasen tänään julkaistavaa Tulevaisuus raporttia. Sitten lähdenkin arjen töihin. Odotan jotain hyvää, vaikka huolestuneena olen vaiheita seurannutkin, tuntematta asiaa sen enempää.

Ilkka Juvan ajatuksiin on helppo yhtyä, hän kirjoittaa Salon Seudun Sanomien mielipidepalstalla tänäänkin hyvin.

Teijolainen Marine Alutech on saanut 3,8 miljoonan euron arvoisen tilauksen Itävallasta. Maihinnousuveneistä on kysyntää. Hienoa Niko Haro ja tiimi. Euroopassa itsessään on poveria kun se oikein oivalletaan.

Terveys ja naisten asema on edelleen huolenaihe kehitysmaissa. Avain naisen aseman parantamiseen on koulutuksessa. Koulun päättämisessä naisten ja miesten välillä on suuri ero. Useamat miehet valmistuvat koulusta, kuin naiset. Naisten koulu jää helposti kesken raskauden ja synnytyksen takia. Yksinhuoltajuus on kehitysmaissakin yleistä. Toimeentulo on erittäin kyseenalaista. Helsingin Sanomat esittelee asiaa tarkemmin tänään Mosmbikin osalta. Itse olen tutustunut naisen asemaan Swasimaan näkökulmista. Haasteita riittää sielläkin, talous, terveys ja pahimpana HIV.

Suomessa osotetaan kauan kestäneen asfaltti-kartellin lopputulosta. Viimeinen oikeuden istuntopäivä on tänää. Katsotaan mitä tulee.

Leppoisaa viikonvaihdetta kaikille. Nyt ei ulkoilukeleissä liene kehumista, mutta ajatuksia kannattaa koota siihen miten voimme yhdessä toimien parantaa perheen tilannetta ja terveyttä ja turvallisuutta, samalla yhteiskunnan tilaan peilaten. Tuki kanssaihmisille on pyyteetöntä mutta vaikutukseltaan merkittävämpää. Yhteisöihin kuulumalla löytyy foorumia avoimelle keskustelulle ja vuorovaikutukselle arjen haasteista ja ongelmatilanteista. Luokaamme keskustelevia arkeen luodattuja palaverifoorumeja ja -paikkoja. Tarvitsemme tilaa ajatustenvaihdolle ja parannuskeinojen harkintaan omilla alueillamme ja tarpeelliseksi koetuissa asioissa.

Tsemppiä, pistä itsesi likoon.

( 1201 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | Seuraava> >>