8.6.2014 
sunnuntai, kesäkuu 8, 2014, 19:28
Tohtori Risikko ja Helsingin herrat
sunnuntai 08.06.2014


Tasavalta saa pian tiedon siitä, kuka alkaa johtaa maata pääministerinä.

Ensi viikonvaihteessa Lahteen kerääntyvä kokoomus valitsee uuden puheenjohtajansa Brysseliin väistyvän Jyrki Kataisen jälkeen.

Jos kokoomuslaisten ei tarvitsisi ottaa kilpailevia puolueita valinnassa huomioon, puhdasoppinen Jan Vapaavuori voittaisi.

Elinkeinoministeri on pesunkestävä porvari, jonka ideologinen suksi ei lipsu. Kokoomuksen oman eduskuntaryhmän keskuudessa hänen kannatuksensa on vankka.

Eurovaalien kuningas, kauppa- ja teollisuusministeri Alexander Stubb näyttäisi vievän voiton, jos kokoomuspomosta äänestäisi koko Suomi.

Popparin elkein hymyilevä eurooppaministeri valloittaa maailmanmiehen rentoudellaan. Siinä eivät sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistukset paljon paina.

Kokoomuksessa on jo pitkään nuristu puolueen nykylinjasta. Konservatiivisempia äänestäjiä häiritsee kaikkitietävä liberalismi ja EU-intoilu, jota voi pitää äärimmillään jopa liittovaltiohenkisyytenä.

Kokoomuslaisia on karannut perussuomalaisiin, jotka tekevät yhteistyötä brittikonservatiivien kanssa Euroopan parlamentissa.

Vaalivoitot toisensa jälkeen ovat taanneet Jyrki Kataiselle työrauhan. Katainen on vaalikannatuksella mitattuna puolueensa kaikkien aikojen menestyksekkäin johtaja.

Puoluekokouksessa punnitaan konservatiivien ja liberaalien voimasuhteet. Konservatiivien äänet jakautuvat Vapaavuorelle ja sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolle.

Työtä painottavan Risikon tukijoissa julkkikset loistavat poissaolollaan. Se korostaa härmäläisen tohtorin arkista vetovoimaa.

Kokoomuksen ulkopuoliset liikahdukset kohentavat yllättäjä-Risikon mahdollisuuksia.

SDP:tä ja keskustaa juuri Risikon valinta nirhaisisi kipeimmin. Valtteina Risikolla ovat naiseus, joka kulkee mukana ministerin Työnainen-ohjelmassa, sekä rouhea pohjalaisuus, jota hän ei sorru peittelemään.

SDP on hajalla puheenjohtajakisansa jäljiltä. Naiset vuodattivat kyyneleitä Seinäjoen puoluekokouksesta poistuessaan. Gallupit osoittavat etelään. Naiset, nuoret ja koulutetut näyttävät saaneen SDP:stä tarpeekseen.

SDP:n tilannetta synkistäisi oleellisesti, jos pääministeriksi ja valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) vastapariksi tulisi koulutettu kokoomuslainen nainen.

Myös keskustaa pelottaa Risikon mahdollinen yllätys. Risikkoa juurevampaa pohjalaisemäntää saa hakea. Eteläpohjalaisia keskustalaisia närästää jo valmiiksi se, että lakeudelta ei löydy ehdokkaita keskustan johtajistoon.

Arvokysymyksissä Risikko lähentyy keskustaa. Puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk.) taas koukkaa talousasioissa kokoomuslaisista oikealta ohi jättäen keskialueen kylmäksi. Keskustaa uhkaa äänipako, jos Risikko valitaan.

Pohjalaisille tarjoutuu mahdollisuus saada pääministeriksi kokenut oma kasvo. Paula Risikko toisi väkisinkin uuden ulottuvuuden koko alueen tunnettuuteen.

Mahtavatko pohjalaisten kokoomuslaisten rivit olla enemmän suorassa kuin pohjalaisdemareiden Jutta Urpilaisen tappion hetkellä? Yksi kysymysmerkki on ainainen kyräily vaasalaisten ja seinäjokisten välillä.

Lahdessa puhutaan kyräilyä isommista asioista. Puntarissa on lopulta koko Suomi ja sen johtaminen läpi synkän taantuman.

TONI VILJANMAA

Kirjoittaja on Pohjalaisen päätoimittaja
( 1239 views )   |  permalink   |  

28.5.2014 
keskiviikko, toukokuu 28, 2014, 09:10
Katsaus hetkeen ja kevääseen

Kevät 2014 on ollut vaiheikas ja mielenkiintoinen. Työrintamalla sairaanhoitajana aikani jakaantuu syöpäpoliklinikalle, skopiatyöhön ja kirurgiselle vuodeosastolle. Monipuolista ja vaihtelevaa.

Luottamustoimissa Salon kaupungissa toimin edelleen valtuutettuna. Tällä kaudella teknisen lautakunnan puheenjohtajana sekä tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajana. Maakuntavaltuustossa näkee Varsinais-Suomen kuntakentän kirjon edustajineen. Ensimmäinen arviointikertomus tarkastuslautakunnassa on tältä keväältä valmistunut. Aikaa ja paneutumista tehtävään on tarvittu. Olen kerinnyt luottamushenkilökaudellani kiertämään eri rooleissa. Tämä on ollut eduksi kun tarkastuslautakunta seuraa nyt kaikkea kaupungin toimintaa.

Naisjärjestöjen Keskusliiton varapuheenjohtajana olen päässyt järjestökentän näköalapaikalle. Vierumäen kevätkokous ja järjestöpäivät kokosivat järjestökenttää keskustelemaan. Yhteistyö järjestöjen kanssa on rikkaus ja sitä tullaan vahvistamaan tulevaisuudessa. Parhaillaan teemme uuden pääsihteerin valintaa. Leena Ruusuvuori jää eläkkeelle pitkän ja ansiokkaan uransa jälkeen.

Lounaismaan Osuuspankin Edustajistossa pääsee seuraamaan pankkimaailmaa läheltä. Talouden vaatimukset ja työllisyyden haasteet tuntuvat Suomessa ja erityisesti Salossa ankarampina kuin koskaan. Oppia saimme jo 1990 lamasta. Edesmenneilta vanhemmilta ja aiemmilta sukupolvilta on kummunnut viisautta ja maalaisjärkeä.

Tuleva kesä on odotusta täynnä. Juhlaa ja lomaa. Arki kantaa ja ihmissuhteet rikastuttavat. Jokainen päivä on lahja. Ja kaikista ystävistäni olen kiitollinen ja saan energiaa vuorovaikutuksesta. Kiitos siitä, että ystävät olette olemassa. Jokainen kultaakin arvokkaampi. Yhteistyö on voimaa.


( 1211 views )   |  permalink   |  

3.5.2014 
lauantai, toukokuu 3, 2014, 10:53


PAULA RISIKON KIRJE KOKOOMUSNAISILLE

Tiedote. Julkaistu: 02.05.2014 klo 17:07 - Kokoomuksen Naisten Liitto ry

Arvoisa Kokoomusnainen,

Olen tehnyt päätöksen lähteä tavoittelemaan Kokoomuksen puheenjohtajuutta. Kiitän runsaasta kannustuksesta, jota olen saanut.

Viime viikkojen aikana olen saanut hämmästyttävän suuren määrän pyyntöjä lähteä ehdolle kokoomuksen puheenjohtajaksi. Yhteydenottoja on tullut eri puolilta maata, kokoomuksen jäseniltä, kannattajilta ja myös ihmisiltä, jotka eivät vielä ole kokoomusta äänestäneet.

Harkintani on vienyt aikaa, sillä päätös on iso. Puheenjohtajakisaan on jo ilmoittautunut kaksi erinomaista ehdokasta, Alex ja Jan. Olen miettinyt, onko minulla tuoda puheenjohtajakisaan jotain uutta osaamista ja näkökulmaa.

Mielestäni on. Olen päättänyt lähteä tavoittelemaan kokoomuksen puheenjohtajuutta Lahden puoluekokouksessa.

Haluan uudistaa Suomea niin, että jokainen suomalainen saisi mahdollisuuden rakentaa omaa tulevaisuuttaan optimistisin ja turvallisin mielin. Kaikille on annettava mahdollisuus. Erityistä huolta on kannettava niistä, jotka eivät tässä syystä taikka toisesta onnistu.

Lähes sata vuotta sitten kirjoitetussa Kokoomuksen perustamisjulistuksessa kehotetaan ryhtymään päättäväiseen, rakentavaan uudistustyöhön: ”Uskollinen työ siinä kutsumuksessa, joka kunkin osalle on tullut, on nostettava maassamme kunniaan. Kansallinen varallisuutemme on saatava kasvamaan, jotta me kykenemme uupumatta täyttämään itsenäisen valtakunnan monet tarpeet ja jotta vähäväkisten asema voi kohota ja heidän tyytyväisyytensä isänmaassa tulla suuremmaksi.”

Sanoma on ajankohtainen, vaikka noista ajoista Suomi on kasvanut hyvinvointivaltioksi, jonka perusarvot jaetaan laajasti. Olisi vaarallista tuudittautua siihen, että kaikki on valmista ja valmiissa järjestelmässä voitaisiin keskittyä etujen jakamiseen. Uudistumisen on oltava jatkuvaa, siihen meitä pakottaa esimerkiksi omien ikääntymiseen liittyvien ongelmien lisäksi ilmastomuutos ja globaali talous. Paikalleen pysähtyminen merkitsee jollain aikavälillä järjestelmän rappeutumista.

Pelkkä pakon asia uudistuminen ei kuitenkaan saa olla. Tämä seikka koskee niin kokoomusta kuin koko maatakin. Poliitikoilla pitää olla rohkeutta ja vahvuutta katsoa yhteiskuntaa yli hetkittäisten intressien. Maan uudistaminen on mahdollisuus, johon pitää tarttua.

Olen toiminut ministerinä seitsemän vuotta ja kansanedustajana 11 vuotta. Puheenjohtajuuden kannalta oleellisempaa on kuitenkin politiikkaa edeltävä työhistoriani. Olen tehnyt työtä sairaanhoitajana, opettajana ja johtajana. Siihen liittyvä kokemus tuo poliittiseen työhön aivan omanlaisensa näkemyksen ja perustan.

Kuluneiden viikkojen aikana olen tavannut paljon tulevaisuudesta huolestuneita ihmisiä. Huoli työpaikan säilymisestä tai yrityksen menestyksestä on synkentänyt heidän näköalaansa tulevaisuuteen. Myös vammaiset ja sairaat ihmiset ovat kertoneet epävarmuudesta ja toivottomuudesta.

Meidän on maana ja kansana löydettävä uudelleen tekemisen into ja tulevaisuuden toivo. Meidän suomalaisten on tehtävä se yhdessä. Vastuu alkaa siitä että välittää.

Olen tänään lähdössä Kiinaan edistämään suomalaisten yritysten vientiä. Palaan tiistai-iltana ja olen tiedotusvälineiden tavattavissa keskiviikkona aamupäivällä. Tarkempi aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Tervetuloa mukaan!

Ystävällisin terveisin,

Paula Risikko
( 1125 views )   |  permalink   |  

27.4.2014 
sunnuntai, huhtikuu 27, 2014, 18:29
Naisjärjestöjen Keskusliiton kevätkokous 26.4.2014:

Suomen tulee asettaa sekä nais- että miesehdokas EU-komissaariksi

Naisia on Euroopan unionin väestöstä yli puolet. Vaikka naisten ja miesten tasa-arvo on yksi Euroopan yhdentymisen johtoajatuksia, ovat naiset aliedustettuja Euroopan unionin päätöksenteossa: esimerkiksi Euroopan komission 28 jäsenestä vain kolmasosa on naisia.

Naisten aliedustus päätöksenteossa ja EU:n toimielimissä heikentää vakavasti Euroopan unionin demokraattista legitimiteettiä. Nyt on aika toimia! Naisjärjestöjen Keskusliiton kevätkokous vetoaa vakavasti, erityisesti Suomen hallitukseen, ja kaikkiin EU:n jäsenmaihin niiden valitessa edustajiaan EU:n komissioon. EU:n jäsenmaiden tulee täyttää demokratian ja sukupuolten tasa-arvoa koskevat sitoumuksensa varmistamalla naisten tasapuolinen edustus EU:n huippuviroissa, jotka täytetään 2014. Suomella ei ole koko 19-vuotisen jäsenyytensä aikana ollut yhtään naista EU:n huippuvirassa, saati komissaarina. Päteviä suomalaisia naisehdokkaita löytyy varmasti.

Tasapuolinen edustus tulee saattaa EU:ssa lain tasolle, sillä moderni demokratia edellyttää sukupuolten tasa-arvoa, naisten ja miesten tasapuolista osallistumista kaikkien heidän elämäänsä vaikuttavien päätösten tekemiseen. Jäsenmaiden tulee jatkossa asettaa komissioon ehdolle sekä nainen että mies, jotta myös naisten riittävä edustus voidaan taata.

( 1020 views )   |  permalink   |  

11.4.2014 
perjantai, huhtikuu 11, 2014, 18:31
Lapsen silmissä
piirtyvät yhdessä eletyt hetket
sanoina
vanhemman oppia lukemaan
karttaa kiveltä kannolle
yli hyllyvän hetteikön

( 1247 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Seuraava> >>