5.9,2016 
maanantai, syyskuu 5, 2016, 19:40
NJKL 9/2016
Rakennamme tasa-arvoisempaa elämää
Meillä on paljon juhlimisen aiheita
‚Äď naisten √§√§nioikeuden ja vaalikelpoisuuden sata vuotta, Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitto 105 vuotta ja kohta Suomen sata itsen√§isyyden vuotta. Haastamme 400.000 j√§senj√§rjest√∂mme naisen voimilla teid√§t kaikki mukaan tekem√§√§n tasa-arvotekoja. Toivomme n√§kev√§mme j√§rjest√∂j√§, yrityksi√§, yksityisi√§ ja julkisia organisaatioita muuttamassa arkemme tasa-arvoisempaan suuntaan.

Syrjiv√§t esteet voi olla helpompi raivata tielt√§ kun ne on tunnistettu. Esteiden tunnistaminen voi alkaa laskemalla naisten ja miesten osuuksia eri tilanteissa. Tasa-arvo ei loppujen lopuksi ole pelkk√§√§ matematiikkaa, mutta laskeminen voi auttaa meit√§ p√§√§sem√§√§n ep√§kohtien j√§ljille. Koska meit√§ naisia on puolet, niin olisi luonnollista ett√§ meit√§ olisi noin puolet johtamassa, ett√§ ansaitsisimme puolet tuloista ja el√§kkeist√§ sek√§ jakaisimme perhehoivan puoliksi, olkoon kyseess√§ lasten tai muiden l√§himm√§isten hoiva. Kun luvut eiv√§t t√§sm√§√§, on sitten otettava sukupuoliherk√§t silm√§lasit esille ja tarkasteltava mist√§ erot johtuvat ja mitk√§ ovat ne toimenpiteet jotka parhaiten poistaisivat tasa-arvoesteen edest√§mme. Pala palalta rakennamme el√§m√§√§, jossa naisena oleminen ei sellaisenaan vaikeuta ty√∂llistymist√§ tai urakehityst√§. Ja mik√§ parhainta ‚Äď kaikki voittavat.
Parasta on huomata, että tasa-arvohaasteet eivät johdu minusta yksilönä vaan että jaan kokemukset muiden naisten kanssa. Kesän uutiset ovat nostaneet seksuaalisen häirinnän työpaikalla taas julkiseen keskusteluun. On tärkeää, että häirintään puututaan ja että tekijä kantaa vastuun teoistaan. Häirinnän kohde ei ole vastuussa tapahtuneesta eikä hänen tarvitse kantaa omantunnontuskia siitä, että paljastuminen tuo ikäviä seurauksia tekijälle. Vain tekijä olisi voinut estää tapahtumat ja seuraukset. Myös seksuaalisen väkivallan uhri tuntee syyllisyyttä ilmoittaessaan teosta viranomaisille, varsinkin kun kyse on omasta kumppanista, ehkä jopa omasta rakkaasta kumppanista. Siksi meidän on kaikin tavoin tuettava seksuaalisen väkivallan uhreja hakemaan apua ja turvaa. Vuosittain turvakotien ulkopuolelle jää satoja naisia, koska turvakoteja on täysin riittämättömästi. Ei ole liikaa odottaa, että turvakotipaikkojen puute korjataan mitä pikimmiten.

Tasa-arvo ei ole rakettitiedettä. Me naisjärjestöissä tiedämme miten pahimmat tasa-arvon epäkohdat voidaan korjata. Meidän ääntämme on vihdoin kuunneltava. Meillä on sata vuotta osallistumisoikeutta takanamme ja haluamme sen myös näkyvän.
Eva Biaudet, puheenjohtaja
Naisjärjestöjen Keskusliitto
NJKL:n hallituksen jäseniä ja toimiston henkilökuntaa tasa-arvon suurlähettiläs Anne Lammilan kanssa hallituksen elokuisessa kokouksessa Villa Dalbyssa
Mikä on sinun tasa-arvotekosi?
TANE:n, NJKL:n ja Helsingin kaupungin edustajat tapaamassa presidentti Tarja Halosta
Täysi salillinen oli paikalla kanssamme aamukahvilla ideoimassa tasa-arvotekoja, verkottumassa ja inspiroitumassa, kun lyhyellä varoajalla kutsuimme Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöväkeä kanssamme elokuiselle aamukahville. Olemme olleet hyvin iloisia siitä, että Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan yhteisessä 100 tasa-arvotekoa -hankkeessa on yhteensä 38 kumppanitahoa ja hanke on kerännyt kiinnostusta laajasti yhteiskunnassa myös jäsenjärjestöjemme ulkopuolella. Mikä on sinun tekosi? Minkä tahon sinä voisit haastaa mukaan tasa-arvotekoja tekemään? #tasaarvo100

Kun Suomi vuonna 2017 täyttää 100 vuotta, on aika muistaa sitä kaikkea yhteiskunnallista menestystä, jota naiset ovat olleet rakentamassa näinä vuosina. Samalla on tärkeää muistaa, että tarvitsemme näitä tasa-arvoa eteenpäin ajavia tekoja jatkuvasti. Meidän on vaalittava ja turvattava niitä tasavertaisia järjestelmiä, joita olemme luoneet ja tartuttava rohkeasti vallitseviin epäkohtiin.

Meillä on ollut suuri ilo ja kunnia saada presidentti Tarja Halonen hankkeen kunniatoimikunnan puheenjohtajaksi. Toivomme, että tämä toimikunta omalla arvovallallaan myös sitouttaa yhteiskunnallisia tahoja tasa-arvon tekemiseen ja naisten oikeuksien parantamiseen. Samoin olemme ylpeitä, että yhteistyökumppanimme Helsingin kaupunki on vahvasti mukana tapahtumissa. Olemme saaneet sitoutumisen osallistumisesta tekojen tekemiseen mm. Puolustusvoimilta, joka on sitoutunut parantamaan naisten asemaa varusmiespalveluksessa Turun yliopiston tekemällä tutkimuksella ja sitä seuraavalla toimintaohjelmalla. Olemme tavanneet lukuisia eri tahoja ja miettineet tarvittavia tekoja.

On tärkeää saada koko Suomi mukaan. Myös yritykset ja media ovat lämpimästi tervetulleita tasa-arvotekojen tekemiseen! Kiitos, jos voitte tässä työssä auttaa. Ilmoita teot www.tasaarvo100.fi -sivuille.

Meitä naisjärjestöjä on suuresti huolettanut oikeusministeriön yllätyksellisesti esiin nostama teema: tasa-arvovaltuutetun tehtävän ja toimiston itsenäisen roolin mahdollinen lakkauttaminen ja yhdistäminen yhdenvertaisuusvaltuutetun kanssa. Otimme kesäkuun lausuntokierroksella jyrkän kielteisen kannan yhdistämiseen, samoin kuin useimmat lausuntokierrokselle osallistuneet. Tästä huolimatta valmistelua jatketaan ja perusteilla on työryhmä. Vaikutetaan yhdessä tämän keskeisen ja meille erittäin tärkeän tehtävän jatkumisen puolesta!

Varaathan kalenteriisi 17.11. järjestettävän Naisjärjestöjen Keskusliiton syyskokouksen ja Naiset globaalissa taloudessa -keskustelutilaisuuden sekä 16.12. 100 tasa-arvotekoa -starttitapahtuman.

Vaikuttavaa alkavaa syksyä toivottaen,
Terhi Heinilä, pääsihteeri
Naisjärjestöjen Keskusliitto
100 tasa-arvotekoa on tasa-arvoasiain neuvottelukunnan ja Naisjärjestöjen Keskusliiton johtama, Suomen satavuotisjuhlaohjelmaan kuuluva hanke, joka haastaa erilaiset yhteisöt tekemään konkreettisia tekoja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi. Hankkeella on 38 kumppanitahoa ja hankkeen kunniatoimikuntaa johtaa presidentti Tarja Halonen.
100 tasa-arvotekoa -hanke on jo k√§ynniss√§, mutta sen virallinen aloitustilaisuus j√§rjestet√§√§n 16.12.2016 klo 14‚Äď16. Tilaisuus j√§rjestet√§√§n yhteisty√∂ss√§ Helsingin kaupungin ja apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen kanssa Helsingin kaupungin juhlasalissa. Lis√§tietoa luvassa l√§hemp√§n√§ ajankohtaa!

Pohjois-Pohjanmaan Suomi 100 -yst√§v√§messut j√§rjestet√§√§n 23.9.2016 klo 12‚Äď16 Oulussa. Messuilla keskustellaan 100 tasa-arvotekoa -hankkeesta, verkostoidutaan ja rakennetaan Pohjois-Pohjanmaan Suomi 100 -ohjelmaa. Tarjolla on inspiraatiota hankkeiden suunnitteluun, kumppaneita toteutukseen, mahdollisuuksia liitty√§ valtakunnallisiin hankkeisiin, vertaistukea ja tietoa hankkeiden toteuttamiseen. Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitto toivoo paikalle paljon naisj√§rjest√∂jen edustajia! Ilmoittautuminen (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=8c553e35f3&e=d6b7c9a3f3) 20.9. meness√§. Lis√§tietoja ja koko ohjelma luettavissa t√§√§ll√§ (http://naisjarjestot.us9.list-manage1.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=3937f9f9d6&e=d6b7c9a3f3) . Facebook-tapahtuma t√§√§ll√§ (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=48e088db04&e=d6b7c9a3f3) .

100 tasa-arvotekoa esitt√§ytyy my√∂s Suomi 100 Espoon toimijailtap√§iv√§ss√§ keskiviikkona 28.9. klo 14‚Äď17. Tilaisuus j√§rjestet√§√§n Sellon kirjaston lavalla ja aulassa osoitteessa Lepp√§vaarankatu 9. Suomi 100 Espoo tarjoaa mahdollisuuden syventy√§ juhlavuoden teemoihin sek√§ hankkeisiin. Vapaa p√§√§sy. Tervetuloa mukaan!


100 TASA-ARVOTEKOA -NETTISIVUT ON AVATTU!
Tutustu hankkeeseen osoitteessa
www.tasaarvo100.fi
Miten l√§hden mukaan? Tarvitset aluksi vain idean tavasta, jolla yhteis√∂si voisi konkreettisesti edist√§√§ tasa-arvoa. Voit hakea inspiraatiota ideointiprosessiin hankkeen nettisivuilta (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=8c91d3b982&e=d6b7c9a3f3) tutustumalla sinne jo ilmoitettuihin tekoihin. Teko voi olla suuri tai pieni, valtakunnallinen tai paikallinen ‚Äď olennaista on, ett√§ se jollain tavalla edist√§√§ sukupuolten tasa-arvoa tai naisten oikeuksien toteutumista. Kun olet keksinyt idean, sovi siit√§ yhteis√∂si kanssa.

Voit ilmoittaa tekosi mukaan täyttämällä lomakkeen 100 tasa-arvotekoa -hankkeen nettisivuilla tai ottamalla yhteyttä projektipäällikkö Liisa Ketolaiseen / syksyn 2016 aikana projektikoordinaattori Hanna Kemppaiseen, puh. 044 237 8069, liisa.ketolainen@naisjarjestot.fi / hanna.kemppainen@naisjarjestot.fi. Toivomme, että välität viestiä myös omissa tiedotuskanavissasi, tehdään yhdessä ensi vuodesta tasa-arvotäyteinen vuosi!

Lis√§tietoja ja neuvoja saat ottamalla yhteytt√§ 100 tasa-arvotekoa -hanketiimiin. Voit ottaa yhteytt√§ my√∂s mik√§li idea tasa-arvoteosta on vasta alkutekij√∂iss√§√§n ‚Äď voimme kehitell√§ tekoja yhdess√§. Yhteist√§ ideointia j√§senj√§rjest√∂jen kanssa on luvassa my√∂s loppuvuodesta!

www.tasaarvo100.fi #tasaarvo100

Naisjärjestöjen Keskusliiton syyskokous ja Naiset globaalissa taloudessa -keskustelutilaisuus järjestetään torstaina 17.11. Nordean Vanhassa pankkisalissa osoitteessa Aleksanterinkatu 36 B, Helsinki. Keskustelutilaisuus alkaa kello 15.00, syyskokous järjestetään kello 17.00 alkaen. Syyskokouksen esityslistalla on muun muassa hallituksen jäsenten vaali ja sääntöuudistus. Juhlistamme samalla myös 105-vuotiasta Naisjärjestöjen Keskusliittoa.
Haluatko vaikuttaa Naisjärjestöjen Keskusliitossa? Nyt tarjolla vaikuttamisen paikkoja osaaville naisille!

Naisj√§rjest√∂jen Keskusliiton asioista p√§√§tt√§√§ ja liittoa edustaa hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja 12 muuta j√§sent√§. J√§senj√§rjest√∂ill√§mme on nyt mahdollisuus asettaa ehdokkaita liiton hallitukseen syyskokouksessa 17.11.2016 toimitettavaa erovuorossa olevien hallituksen j√§senten vaalia varten. Kokouksessa erovuoroisten tilalle valitaan nelj√§ hallituksen j√§sent√§ kolmivuotiskaudeksi 2017‚Äď2019.

Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitusjäsenyys tarjoaa näköalapaikan tasa-arvotyöhön ja mahdollisuuden ohjata Suomen suurinta, 58 jäsenjärjestön ja niiden 400 000 jäsenen verkostoa. Hallitus kokoontuu noin kahdeksan kertaa vuodessa. Toivomme runsaasti ehdokkaita eri-ikäisistä ja -taustaisista naisista koko jäsenjärjestöjemme kirjosta. Välitättehän siis tietoa vaaleista järjestöissänne!

Vaalivaliokunnan kirje sekä ehdokaslomake liitteineen on toimitettu jäsenjärjestöille kirje- ja sähköpostitse. Kirje ja ehdokaslomake liitteineen löytyy myös NJKL:n internetsivuilta (http://naisjarjestot.us9.list-manage2.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=8938218f85&e=d6b7c9a3f3) . Ehdokaslomake tulee palauttaa täytettynä ja virallisten nimenkirjoittajien allekirjoittamana pyydettyine liitteineen keskusliiton toimistoon 14.10.2016 klo 16.00 mennessä joko skannattuna (toimisto@naisjarjestot.fi) tai kirjepostilla osoitteeseen Naisjärjestöjen Keskusliitto, Fredrikinkatu 39 C 22, 00120 Helsinki.

Naisjärjestöjen Keskusliiton arvot: Sukupuolten välinen tasa-arvo * Avoimuus ja yhdenvertaisuus * Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton * Moniäänisesti yhteistyössä toimiva * Rohkeasti kantaa ottava
Kuntien naisvaikuttajafoorumi 29.9.2016
Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitto j√§rjest√§√§ yhdess√§ Kuntaliiton, Naisj√§rjest√∂t Yhteisty√∂ss√§ NYTKIS:n, tasa-arvoasiain neuvottelukunnan ja Monika-Naiset liiton kanssa Kuntien naisvaikuttajafoorumin Helsingiss√§ Kuntatalolla 29.9. klo 9.30‚Äď15.30. Foorumissa laaditaan yhdess√§ sukupuolten tasa-arvon teemoja kev√§√§n 2017 kuntavaaleihin ja jaetaan kokemuksia onnistumisista tasa-arvon edist√§misess√§ kuntapolitiikassa. Naisj√§rjest√∂jen Keskusliittoa foorumissa edustavat hallituksen j√§sen Heli J√§rvinen ja p√§√§sihteeri Terhi Heinil√§. My√∂s j√§senj√§rjest√∂mme Monika-Naiset liitto ry pit√§√§ foorumissa puheenvuoron. Mukana keskustelussa on maan johtavia poliitikkoja.

Kuntien valtuutetuista 36 prosenttia ja kunnanvaltuustojen ja kunnanhallitusten puheenjohtajista alle 30 prosenttia on naisia. Tasa-arvo alkaa kuntapolitiikasta.

Seminaari on suunnattu kuntavaaliehdokkaille, kuntien ja kuntayhtymien luottamushenkilöille ja tasa-arvotyötä tekeville viranhaltijoille kunnissa sekä yhteistyökumppaneille. Seminaari on maksuton.

Lisätietoja tapahtumasta antaa sinikka.mikola@kuntaliitto.fi. Ilmoittautuminen foorumiin tästä (http://naisjarjestot.us9.list-manage1.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=926727c8db&e=d6b7c9a3f3) . Ohjelma julkaistaan pian järjestäjätahojen internetsivuilla.
Tasa-arvop√§iv√§t 12.‚Äď13.10.2016
Tasa-arvotiedon keskus Minna (THL) j√§rjest√§√§ yhteisty√∂ss√§ sosiaali- ja terveysministeri√∂n ja laajan tasa-arvotoimijoiden verkoston kanssa Tasa-arvoasioiden neuvottelup√§iv√§t Helsingiss√§ THL:ss√§ 12.‚Äď13.10.2016. Teemoina ovat moninaisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sek√§ tasa-arvoty√∂ uudistuvissa rakenteissa.

Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitto j√§rjest√§√§ keskiviikkona 12.10. osana p√§ivien ohjelmaa paneelikeskustelun sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta otsikolla Nakertaako sote naisten ty√∂paikkoja? ‚Äď Sukupuolten tasa-arvo sote-uudistuksen henkil√∂st√∂muutoksissa. Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus vaikuttaa satojen tuhansien sote-sektorin ty√∂ntekij√∂iden ty√∂h√∂n julkisella ja yksityisell√§ sektorilla. Sote-palvelujen henkil√∂st√∂st√§ valtaosa on naisia. Uudistus vaikuttaa laajasti naisten ty√∂paikkoihin koskettaen useita sukupuolten tasa-arvon kannalta olennaisia kysymyksi√§. Tasa-arvon toteutuminen uudistuksessa ja henkil√∂st√∂n aseman muutoksissa edellytt√§√§ sen sukupuolivaikutusten arviointia. Onko palvelujen yhti√∂itt√§misell√§ vaikutusta ty√∂suhteiden vakauteen ja ehtoihin? Kuuluuko ty√∂ntekij√∂iden √§√§ni uudistuksessa? Miten turvataan naisten urakehitys ja ik√§√§ntyvien naisty√∂ntekij√∂iden asema? Mit√§ tapahtuu yksil√∂n ja h√§nen perheens√§ toimeentulolle, jos valinnanvapauden lis√§√§minen joh
taa työpaikan katoamiseen?

Keskustelijoina sote-uudistuksen muutosjohtaja Sinikka Salo, STM, puheenjohtaja Eva Biaudet, NJKL, puheenjohtaja Antti Palola, STTK, puheenjohtaja Silja Paavola, SuPer ry, ja puheenjohtaja Rauno Vesivalo, Tehy ry. Tutustu tasa-arvop√§ivien koko ohjelmaan t√§√§ll√§ (http://naisjarjestot.us9.list-manage1.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=b51a895964&e=d6b7c9a3f3) . Ilmoittautuminen T√ĄYNN√Ą.
Malja Suomen naisten yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 110 vuodelle
Yleisen ja yht√§l√§isen √§√§ni- ja vaalioikeuden 110-vuotisjuhlaa vietettiin kes√§kuun alussa. √Ą√§nioikeuden laajentaminen naisiin oli ollut naisliikkeen pitk√§aikainen vaatimus. Kun vuoden 1907 ensimm√§inen yksikamarinen eduskunta aloitti ty√∂ns√§, oli 200 kansanedustajan joukossa my√∂s 19 naista, mm. silloinen Naisyhdistyksen puheenjohtaja ja tuleva Naisj√§rjest√∂jen Keskusliiton puheenjohtaja Alexandra Gripenberg. Kansanedustajaehdokkaista ja valituista edustajista naisia on ollut koko 2000-luvun ajan noin 40 prosenttia. Edellisiss√§, vuoden 2015 vaaleissa valittiin kansanedustajiksi yhteens√§ 83 naista, mik√§ on 41,5 prosenttia kaikista edustajista. P√§√§ministeri Juha Sipil√§n hallituksen nykyisess√§ kokoonpanossa naisministereiden osuus on noin 36 prosenttia.

Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitto oli mukana nostamassa maljan suomalaisten naisten poliittisille oikeuksille eduskunnan Pikkuparlamentissa eduskunnan puhemies Maria Lohelan johdolla. Puheenjohtajamme Eva Biaudet korosti √§√§nioikeuden 110-vuotisjuhlaistunnossa pit√§m√§ss√§√§n puheessa tasa-arvon yhteiskunnallista merkityst√§ Suomelle ja suomalaisten identiteetille. Puheessaan Biaudet nosti esiin naisia ‚Äď muun muassa Naisj√§rjest√∂jen Keskusliiton kunniaj√§senet Elisabeth Rehnin ja Sirkka-Liisa Anttilan sek√§ maamme ensimm√§isen naispresidentin Tarja Halosen ‚Äď jotka ovat omalla toiminnallaan ja saavutuksillaan inspiroineet ja tukeneet naisia poliittiseen aktiivisuuteen ja vaikuttamiseen. Biaudet korosti, ett√§ tasa-arvo on ollut sellainen poliittinen agenda, joka on yhdist√§nyt naisia yli puoluerajojen. H√§n nosti esiin my√∂s vallitsevia haasteita ja ep√§kohtia tuoden esiin, ett√§ esimerkiksi eduskunnan valiokunnissa vallitsee yh√§ sukupuolenmukainen jako, varsinkin kun kyse on taloudesta.
‚ÄĚTasa-arvo ole viel√§ valmis. Ty√∂h√∂n tasa-arvoisemman Suomen puolesta tarvitaan kaikkia.‚ÄĚ
Tasa-arvokeskusteluja SuomiAreenassa

Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitto osallistui kes√§ll√§ Porissa j√§rjestettyyn SuomiAreena -keskustelutapahtumaan. Zonta International Piiri 20 (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=ea6ac07b28&e=d6b7c9a3f3) j√§rjesti paneelikeskustelun aiheella Naisen ura ‚Äď onko sit√§? Keskustelemassa olivat mm. NJKL:n puheenjohtaja Eva Biaudet ja sis√§ministeri Paula Risikko. Keskustelutilaisuuden avasi Zontan Tuija Kirveskari-T√§htinen mainitsemalla sukupuolin√§k√∂kulman t√§rkeyden p√§√§t√∂ksenteossa. ‚ÄĚYhteis√∂, jossa el√§√§ on t√§rke√§. Sattumalla on nuoren el√§m√§ss√§ suuri merkitys. Sain omalta is√§lt√§ni tukea rasavilliyteen, riskinottoon ja mielipiteiden ilmaisuun. Se, ett√§ tasa-arvo ei toteudu, johtuu ymp√§rist√∂st√§ ja siit√§ millaisia vastuita saamme el√§m√§ss√§. Kaikki ei ole siit√§ kiinni, miten hyvi√§ me olemme. Se, ett√§ naisia ei ole mukana politiikassa ja johtoteht√§viss√§ ei ole sattumaa. T√§h√§n tulee kiinnitt√§√§ huomiota‚ÄĚ, Biaudet korosti paneelissa.

My√∂s tasa-arvoasiain neuvottelukunta TANE j√§rjesti paneelikeskustelun aiheella Naisrauha ‚Äď Mik√§ maksaa, Suomi? Keskustelun avasi presidentti Tarja Halonen puheenvuorollaan naisten ja lasten seksuaalisesta koskemattomuudesta, naisten itsen√§isest√§ toiminnasta ja sukupuolisesta syrjim√§tt√∂myydest√§. Keskusteluun osallistuivat my√∂s tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Sari Raassina, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maija Henriksson ja tutkija Saara S√§rm√§. Naisrauha-paneelikeskustelu on katsottavissa t√§√§ll√§ (http://naisjarjestot.us9.list-manage2.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=c11ec5aa3b&e=d6b7c9a3f3) .
Kuva: Voimisteluliitto / Kari Pajunen

Ekaterina ‚ÄĚKatja‚ÄĚ Volkova teki historiaa rytmisess√§ voimistelussa Rion olympiakisoissa. Volkova sijoittui Suomen kaikkien aikojen parhaalla olympiatuloksella yksil√∂iden neliottelussa sijalle 21. Onnea Katja Volkova, valmentaja Larisa Gryadunova ja Suomen Voimisteluliitto!
Kuva Marttaliiton sivuilta
Marttaliitto on palkittu Aller Median vuosittaisessa Muoto2016-gaalassa Ruokateko2016-palkinnolla. Palkinto on tärkeä tunnustus Marttojen pitkäjänteisestä työstä suomalaisen ruokakulttuurin ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Lämpimät onnittelumme!
NJKL vastustaa tasa-arvovaltuutetun tehtävän lakkauttamista
Naisjärjestöjen Keskusliitto vastustaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaltuutettujen yhdistämistä. Tasa-arvovaltuutettu on instituutio, jonka merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle ja naisten oikeuksille on 30 vuoden ajan ollut merkittävä. Yhteiskunnallinen tilanne ei anna aihetta vähentää rakenteita sukupuoleen liittyvän syrjinnän poistamiseksi tai naisten aseman edistämiseksi, päinvastoin olisi tarvetta vahvistaa ja lisätä voimavaroja kaikille tasa-arvotoimijoille. Valtuutetun viran esitetty lakkauttaminen veisi suomalaista tasa-arvoa taaksepäin ja sillä olisi suuri symbolinen merkitys 100-vuotista itsenäisyyttä ja 110-vuotista yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta juhlivalle Suomelle.

Naisjärjestöjen Keskusliitto ei voi hyväksyä ehdotusta, jonka mukaan sukupuolten tasa-arvon edistäminen ja sukupuolisyrjinnän vastustaminen ei enää edellyttäisi erityisrakenteita eikä poliittisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden asettamista. Vaikka sukupuoleen perustuva syrjintä voi muistuttaa muita syrjintätilanteita, se läpileikkaa samalla kaikki muut syrjintäperusteet. Erityishaasteena muihin syrjintäperusteisiin verrattuna on sukupuoleen perustuvan syrjinnän syvä juurtuminen yhteiskunnan rakenteisiin naisten suuresta lukumäärästä huolimatta.
Lue koko tiedote täältä (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=8569bb6caf&e=d6b7c9a3f3)
Lausunto nimilain uudistamisesta

Naisjärjestöjen Keskusliitto kannattaa nimilain uudistamista ja ajanmukaistamista vastaamaan yhteiskunnassa, väestössä ja perherakenteissa tapahtuneita muutoksia. NJKL kannattaa arviomuistion lähtökohtaa, jonka mukaan se, että aviopuolisot säilyttävät avioituessaan oman nimensä, on edelleen perusteltu. Arviomuistion mukaan avioparin yhteiseksi sukunimeksi valitaan useimmiten miehen sukunimi ja myös henkilökohtaisen sukunimen yhteisen nimen eteen ottaneista valtaosa on naisia. Sukupuolten tasa-arvon kannalta on tärkeää, että naisella on avioituessaan oikeus säilyttää oma sukunimensä ja että lapsille on mahdollista antaa heidän äitinsä sukunimi.
Lue koko lausunto täältä (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=9c68125789&e=d6b7c9a3f3)
Tytt√∂jen ja naisten ihmisoikeuksien puolesta ‚Äď ihmiskauppaa, prostituutiota ja seksuaalista hyv√§ksik√§ytt√∂√§ vastaan
Amnesty International julkaisi 26.5.2016 kannanoton ‚ÄĚAmnesty Internationalin politiikka valtion velvollisuuksista kunnioittaa, suojella ja edist√§√§ seksity√∂ntekij√∂iden ihmisoikeuksia‚ÄĚ. Amnesty on my√∂s p√§√§t√∂ksell√§√§n 2015 ottanut kantaa prostituution laillistamisen puolesta.

‚ÄĚOn t√§rke√§√§, ett√§ prostituutiossa mukana olevia naisia ja tytt√∂j√§ pyrit√§√§n suojelemaan, mutta olemme Amnesty Internationalin kanssa t√§ysin eri mielt√§ suojelun keinoista. Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitto vastustaa Amnestyn kantaa prostituution normalisoimisesta ammatiksi ja painottaa, ett√§ ihmiskauppa ja prostituutio eiv√§t ole eroteltavissa toisistaan. Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitto pit√§√§ prostituutiota v√§kivallan muotona, joka loukkaa erityisesti tytt√∂jen ja naisten ihmisoikeuksia. Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitto puolustaa seksin oston muuttamista rangaistavaksi teoksi ja kantaa huolta siit√§ ett√§ Suomessa tunnistetaan erityisen heikosti seksuaalisesti hyv√§ksik√§ytettyj√§ ihmiskaupan uhreja. On huomattava, ett√§ Euroopan parlamentti, Euroopan komissio ja Euroopan neuvosto n√§kev√§t selv√§sti ihmiskaupan, prostituution ja seksuaalisen hyv√§ksik√§yt√∂n v√§lisen vahvan yhteyden. Naisj√§rjest√∂jen Keskusliitto on vahva ihmisoikeustoimija, joka ajaa my√∂s heikoimmassa asemassa olevien naisten ja
tytt√∂jen aseman parantamista‚ÄĚ, sanoo puheenjohtaja Eva Biaudet.
Lue koko kannanotto täältä (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=10275caf09&e=d6b7c9a3f3)
Kampanjatarjous Naisj√§rjest√∂jen Keskusliiton j√§senille ja yst√§ville! Helsinki International Porsche Horse Show‚Äôn Kansainv√§linen Iltan√§yt√∂s lauantaina 22.10.2016 vain 49,50 ‚ā¨ (norm. 69,50 ‚ā¨). Ohjelma ja lis√§tiedot l√∂ytyv√§t osoitteesta www.helsinkihorseshow.fi. Tarjous voimassa 9.9. asti. Lipunmyynti t√§√§ll√§ (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=be106079f5&e=d6b7c9a3f3 ) .
Jäsenjärjestöissä tapahtuu
ProMama ry:n uusi OMAKUU-sovellus muistuttaa rintojen tutkimisesta 15.10. lähtien! Kalenteri on ensimmäinen suomalainen mobiilisovellus, joka muistuttaa rintojen omatarkkailusta. Se laskee käyttäjälleen kuukautiskierron perusteella parhaan päivän rintojen tutkimiseen. Sovelluksen voi 15.10. alkaen ladata ilmaiseksi Apple Storesta ja Google Play Kaupasta. Saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi.
Naistoimittajat ry:n 70 vuotta -juhlaseminaari 13.9.2016 klo 9.30‚Äď13 Helsingin Sanomatalossa

Naistoimittajat ry:ll√§ on ilo kutsua sinut Naistoimittajat ry 70 vuotta -juhlaseminaariin 13.9.2016 kello 9.30‚Äď13 Helsingin Sanomataloon. Tilaisuuden teema on jykev√§√§ journalismia, jota t√§ll√§ porukalla on tehty jo vuosikymmeni√§. Paljon teht√§v√§√§ tasa-arvon ja naisten mediatilan eteen on j√§ljell√§. Puhujina toimittajat Reetta R√§ty ja P√§ivi Arvonen sek√§ mediaprofessori Anu Koivunen. Puhetta journalismin lis√§ksi yhteiskunnasta, vihapuheesta ja kriisialueista. Ilmoittautuminen 6.9. menness√§ t√§√§ll√§ (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=52dd3762b2&e=d6b7c9a3f3) . Lis√§tiedot: sihteeri@naistoimittajat.fi.

Samana iltana 13.9. kello 17.30 järjestetään Afganistan naisten silmin -valokuvanäyttelyn avajaiset Sanomatalon käytävägalleriassa. Naistoimittajat ry on vuodesta 2009 kouluttanut Afganistanissa paikallisia naistoimittajia ulkoministeriön rahoittamassa järjestöjen kehityshankkeessa. Valokuvat esittelevät suomalaisille katsojille vähemmän tunnettua puolta Afganistanista: sodan sijasta keskiössä ovat tavallisten ihmisten elämä ja ponnistelut paremman elämän puolesta. Avaajana Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi. Vapaa pääsy, avajaisissa tarjoilua. Näyttely esillä 23.9. asti.
Kalevalaisten Naisten Liitto ry:n Naiskuva meillä ja muualla
-seminaari 15.10.2016 klo 13‚Äď16 Suomen kansallismuseossa

Sukukansapäivien seminaarissa keskustellaan naisen asemasta meillä ja muualla, työssä ja kotona. Millaiset roolimallit on sukukansojemme naisilla, entä maahanmuuttajanaisilla? Millaista on työskennellä naisena miesvaltaisella alalla? Hakeutuvatko naiset johtaviin asemiin? Miten onnistuu työn ja perheen yhdistäminen? Miten kasvatamme tyttöjä työelämään? Mitä maailman naiset tarvitsevat eniten? Lue lisää täältä (http://naisjarjestot.us9.list-manage1.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=552b4c90c7&e=d6b7c9a3f3) !

Suomen NNKY-liitto ry j√§rjest√§√§ Voimasiskot-seminaarin lauantaina 22.10.2016 klo 11‚Äď16 Hotelli Helkassa. Voimasiskot-keskusteluryhmien tarkoituksena on antaa naisille ty√∂kaluja omien tunteiden ja voimavarojen tunnistamiseen.

Voimasiskot-toiminnan tueksi on julkaistu TT, perhepsykoterapeutti Heli Pruukin kirjoittama Voimasiskot ‚ąí naisen tunnetaitojen ja voimavarojen kirja. My√∂s vertaisryhmien ohjaajille on julkaistu oma opas. Suomen NNKY-liiton j√§rjest√§m√§n seminaarin ohjelma on maksuton 7.10.2016 menness√§ ilmoittautuneille osanottajille. Ohjelmaan sis√§ltyy lounas. Ilmoittautua voit t√§√§ll√§ (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=8713ee5535&e=d6b7c9a3f3) .

Suomen NNKY-liitto ry:n koordinoima ja Raha-automaattiyhdistyksen tukema Kamalat äidit -projekti tarjoaa keskusteluryhmiä murrosikäisten lasten äideille eri paikkakunnilla
‚ÄĚMurrosi√§n kynnyksell√§ tunteet myllert√§v√§t sek√§ nuorella ett√§ vanhemmalla. Toisinaan el√§m√§ murrosik√§isen kanssa voi muistuttaa vuoristoradassa olemista. Joskus √§iti on omasta mielest√§√§n kamala, joskus taas murkun mielest√§ aivan kamala. Muiden samassa el√§m√§ntilanteessa olevien vanhempien tapaaminen ja asioiden ja kokemusten jakaminen on hyv√§ksi havaittu keino saada voimia ja jaksamista arkeen.‚ÄĚ My√∂s ensimm√§iseen englanninkieliseen keskusteluryhm√§√§n on viel√§ tilaa. Lis√§tietoa saat t√§√§lt√§ (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=ab005b99fb&e=d6b7c9a3f3) tai ottamalla yhteytt√§ projektisihteeri Minna Miettiseen, minna.miettinen@ywca.fi, p. 046 9235 757.
Monika-Naiset liitto ry:n Osaavat naiset -projektin (2011‚Äď2016) loppuseminaari 30.11.2016 klo 9‚Äď13 Eurooppasalissa

Osaavat naiset -projekti (2011‚Äď2016) auttaa p√§√§kaupunkiseudulla asuvia maahanmuuttajataustaisia naisia, jotka ovat Uudenmaan TE-palvelujen asiakkaita. Projekti tarjoaa muun muassa ty√∂pajoja, verkostoja, mentorointiohjelman, apua CV:n ja ty√∂hakemusten tekemiseen sek√§ henkil√∂kohtaista ohjausta ja neuvontaa. Apua on saatavilla useilla eri kielill√§, mm. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ven√§j√§ksi, viroksi ja somaliaksi. Projektin loppuseminaari j√§rjestet√§√§n 30.11.2016 klo 9‚Äď13 Eurooppasalissa. Tervetuloa mukaan! Lis√§tietoja projektista t√§√§ll√§ (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=594b3a570a&e=d6b7c9a3f3) .

Naistenkartano ry:n syksyn 2016 luentosarjassa pohditaan naisten kokemaa yksin√§isyytt√§ eri n√§k√∂kulmista -‚Äď yksin√§isyyteen liittyvi√§ haasteita ja

epävarmuutta, lähisuhteiden merkitystä yksinäisyyden kokemuksissa sekä itsekseen olemisen positiivisia puolia. Yksinäisyys koskettaa monia naisia ja voi vaikuttaa elämänlaatuun ja hyvinvointiin. Se saattaa tuntua pelottavalta ja nostaa pintaan epävarmuuden ja riittämättömyyden tunteita. Yksin ollessa myös monet käsittelemättömät asiat ja negatiiviset tunteet voivat nousta pintaan. Yksinolo ei aina kuitenkaan tarkoita yksinäisyyttä, vaan se voi olla myös rakentavaa itsekseen olemista, jolloin on mahdollisuus tutustua omiin tunteisiin, tarpeisiin ja toiveisiin. Seuraava luentokerta järjestetään ma 5.9.2016 klo 18.00-19.30 aiheella Yksin olemisen haasteet (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=c1c19e9078&e=d6b7c9a3f3)
Miina Sillanpään syntymästä 150 vuotta
Sirkka-Liisa Anttila. Kuva: Tanja Härmä/Forssan museo
Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlallisuudet ovat jatkuneet. Kesäkuussa juhlittiin Miina Sillanpään patsaalla ja kansalaispäivällisillä ja elokuussa Miina Sillanpään Säätiön järjestämässä juhlatilaisuudessa Siuntion Lepopirtillä. Elokuussa vietettiin myös Miina Sillanpää -juhlanäyttelyn avajaisia Forssan kaupunginkirjastossa, jossa juhlapuheen ja Naisjärjestöjen Keskusliiton tervehdyksen esitti kunniajäsenemme ja pitkäaikainen puheenjohtajamme Sirkka-Liisa Anttila. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään vielä syksyn aikana. Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi liputetaan 1.10.2016.

Miina Sillanp√§√§ syntyi 4.6.1866. H√§n toimi kansanedustajana 38 vuotta ja oli Suomen ensimm√§inen naisministeri. H√§n ajoi heikompien v√§est√∂ryhmien, kuten naisten, palvelijoiden, vanhusten ja yksinhuoltaja√§itien, aseman parantamista. Miina Sillanp√§√§ perusti Suomeen ensikodit. Miinan el√§m√§nty√∂st√§ kertovan ‚ÄĚTahtoa, uskoa, uskallusta‚ÄĚ -lyhytdokumentin voit katsoa t√§√§lt√§ (http://naisjarjestot.us9.list-manage1.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=761cc4bff6&e=d6b7c9a3f3) .
Joka kolmas työssäkäyvä huolehtii läheisistään
Kaisa Kauppinen ja Mia Silfver-Kuhalampi ovat tehneet yhteisty√∂ss√§ Suomen Omaishoidon verkoston j√§senj√§rjest√∂jen kanssa arvokkaan tutkimuksen aiheesta Ty√∂ss√§k√§ynti ja l√§heis- ja omaishoiva ‚ąí Ty√∂ss√§ jaksamisen ja jatkamisen tukeminen. Tutkimuksessa on kartoitettu ty√∂ss√§k√§ynnin ja omaishoivan yhteensovittamista ty√∂hyvinvoinnin kannalta. Suomessa l√§hipiiriin kuuluvasta henkil√∂st√§ huolehtii l√§hes kolmannes ty√∂ss√§k√§yvist√§. Hoivaa tarvitaan korkean i√§n, sairauksien tai muiden arjen selviytymist√§ rajoittavien tekij√∂iden vuoksi. L√§heis- ja omaishoivan valintaan vaikuttavat tunnesyyt ja saatavilla olevien hoitopalveluiden niukkuus. Tutkimukseen osallistui 800 erilaisissa hoivatilanteissa olevaa henkil√∂√§. Heist√§ 28 prosenttia hoiti omia tai puolison vanhempia. N√§m√§ hoidettavat olivat yli 80-vuotiaita ja yli puolella syyksi hoivan tarpeeseen mainittiin erilaiset muistisairaudet, kuten Alzheimerin tauti.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että hoivaajien tehtävät koostuivat pääasiassa arkisista koti- ja taloustöistä sekä hoidettaviensa henkilökohtaisten asioiden järjestelemisestä. Hoitokäynnit veivät paljon aikaa ja lisäsivät hoitajien kustannuksia. Omaishoitajien suurimmiksi huolenaiheiksi nousivat vanhusten yksinäisyys ja yksinasuminen.
Lue koko tutkimus täältä (http://naisjarjestot.us9.list-manage1.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=41c78e3ca4&e=d6b7c9a3f3)
Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu 2016

Oletko sinä Kulttuuriympäristön tekijä 2016? Esittele porukallesi tärkeä paikka ja kerro koko Euroopalle, mikä paikassanne on hienoa. Voittanut ryhmä palkitaan 500 eurolla!
Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu 2016 innostaa lapsia ja nuoria esittelemään heille tärkeitä ympäristöjä tehtävällä Meidän paikka. Kilpailuun voivat osallistua alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret vähintään kahden hengen ryhmissä. Omaa tärkeää paikkaa voi esitellä vapaasti eri ilmaisukeinoja käyttäen. Kilpailuaika päättyy 14.10.2016. Kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.
Lue lisää kilpailusta täältä (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=be5075d5a2&e=d6b7c9a3f3)
Toimiston kuulumiset
Jeeee

Heips vain täältä Naisjärjestöjen Keskusliiton toimistolta!

Olen Yrjänheikin Anni, NJKL:n tuore korkeakouluharjoittelija ja viittä vaille valmis filosofian maisteri. Pääaineeni on alue- ja kulttuurintutkimus ja opinnoissani olen erikoistunut tasa-arvokysymyksiin, väkivaltakulttuuriin ja Euroopan alueisiin.

Koska n√§m√§ asiat ovat l√§hell√§ syd√§nt√§ni, olen mielett√∂m√§n kiitollinen voidessani tutustua ty√∂el√§m√§√§n juuri t√§ll√§ kent√§ll√§ ‚Äď samaan aikaan olen innoissani kaikesta siit√§, mit√§ syksy tuo tullessaan, olenhan jo nyt saanut ensikosketuksen t√§m√§n kent√§n upeisiin ihmisiin ja tapahtumiin. Toivottavasti t√∂rm√§√§mme pian my√∂s teid√§n kanssanne! Valoa alati pimeneviin iltoihin!
Anni Yrjänheikki, korkeakouluharjoittelija

Hei! Olen Hanna Kemppainen ja työskentelen NJKL:n toimistolla 100 tasa-arvotekoa -hankkeen projektikoordinaattorina syksyn 2016 aikana. Olen koulutukseltani valtiotieteiden maisteri ja erikoistunut tasa-arvo-, ihmisoikeus- ja kehityskysymyksiin. Työkokemusta minulla on YK:lta, ulkoministeriöstä, yrityksistä ja kansalaisjärjestökentältä sekä runsaasti vapaaehtoiskokemusta tasa-arvotoiminnasta. Viimeisimpänä työskentelin UN Womenilla Mosambikissa naisten taloudellisen voimaannuttamisen parissa.
Minulle on ilo päästä työskentelemään tasa-arvon puolesta osana Suomi 100 -hanketta koko Suomen laajuisessa tasa-arvohankkeessa, joka yhdistää useita toimijoita eri toimialoilta. Nähdään yhteistyön merkeissä!

Hanna Kemppainen, projektikoordinaattori, 100 tasa-arvotekoa
Lisäksi
Etyjin tasa-arvoneuvonantajan virka avoinna (Senior Adviser on Gender Issues) (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=c113ce6473&e=d6b7c9a3f3)
---
Ihmisoikeusliitto ry järjestää yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa kansainvälisen tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisen konferenssin Helsingissä torstaina 13.10.2016. Konferenssin teemana on tyttöjen sukuelinten silpominen ihmisoikeus- ja tasa-arvokysymyksenä. Lisätietoja saatavissa täältä (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=7ab41898fa&e=d6b7c9a3f3) .
---
Jordanian kansallinen koalitio vieraili ulkoministeriössä 23.8.2016. Jordanian kansallisen naisten komission pääsihteeri Salma Nims esitteli maassa perusteilla olevaa Naiset, rauha ja turvallisuus 1325 -verkostoa, joka pyrkii vahvistamaan naisten kansalaisyhteiskuntaa. Keskustelua johti Suomen UN Womenin (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=91cf3edf50&e=d6b7c9a3f3) toiminnanjohtaja Elina Multanen. Suomen 1325-verkostoon voit tutustua täällä (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=0e1e096104&e=d6b7c9a3f3) .
---
Euroopan unionin ihmiskaupan vastaisen kansalaisyhteiskunnan forum j√§rjestettiin 9.‚Äď10.6.2016 Brysseliss√§. Tapaamisen aiheena oli ihmiskaupan torjuntaa koskevan strategian laadinta. Tapaaminen alkoi t√§ysistunnolla, jossa esiteltiin komission raportti EU-maiden toimista ihmiskaupan torjumiseksi. Lue lis√§√§ raportista t√§√§lt√§ (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=b98a3057ec&e=d6b7c9a3f3) .
---
Istanbulin sopimuksen velvoitteita ja naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen ohjelman (2011-2015) arviointia koskeva selvitys julkaistu (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=72a19e5ff6&e=d6b7c9a3f3)
Kalevalaisten Naisten Liitto ry vuokraa toimitilaa! (http://naisjarjestot.us9.list-manage2.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=4569979c84&e=d6b7c9a3f3)

‚ÄĘ yhteens√§ 67,5 m¬≤ hyv√§kuntoista toimisto- tai pienteollisuustilaa
‚ÄĘ sijainti: Pit√§j√§nm√§ki, Str√∂mbergintie 4 B, 00380 Helsinki
‚ÄĘ vuokra 10 ‚ā¨ / m¬≤ / kk (alv 0 %), sis√§lt√§en l√§mm√∂n, veden ja s√§hk√∂n normaalissa toimistok√§yt√∂ss√§ sek√§ kiinteist√∂n ulkohuollon
‚ÄĘ mahdollisuus vuokrata my√∂s yksitt√§isi√§ ty√∂pisteit√§: 120 ‚ā¨/ kk (alv 0 %)
Lisätiedot: Kalevalaisten Naisten Liitto, Leena Asp-Rinne, leena.asp-rinne@kalevalaistennaistenliitto.fi, p. 050 4122 021

Kalenteri
29.9.2016 Kuntien naisvaikuttajafoorumi (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=8413cd6599&e=d6b7c9a3f3)
12.‚Äď13.10.2016 Tasa-arvop√§iv√§t Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (http://naisjarjestot.us9.list-manage.com/track/click?u=893041777890e80e0d02ee830&id=23674538fc&e=d6b7c9a3f3)
17.11.2016 Naisjärjestöjen Keskusliiton syyskokous ja Naiset globaalissa taloudessa -keskustelutilaisuus
30.11.2016 Osaavat naiset -projektin (2011‚Äď2016) loppuseminaari
16.12.2016 100 tasa-arvotekoa starttitilaisuus
NJKL:n uutiskirje

Uutiskirje ilmestyy 8 kertaa vuodessa. Tuleva aikataulu:

julkaistaan aineistot
6. 6.10. 20.9.
7. 9.11. 24.10.
8. 2.12. 14.11.

Jäsenjärjestöt ja yhteistyökumppanit, lähettäkää uutisia, artikkeleita tai ilmoituksia osoitteella toimisto@naisjarjestot.fi (mailto:toimisto@naisjarjestot.fi) !
( 2468 views )   |  permalink   |  

2.9.2016 
perjantai, syyskuu 2, 2016, 06:02
Huikea viikko takana. Maanantai Kokoomuksen Puolue Hallituksen kokouksessa. Iltapäivällä Kokoomuksen Naisten Liiton kokouksessa. Asiaa, tärkeää asiaa työttömyyden hoidosta, varhaiskasvatuksesta, kuntavaaleist...Ei siirretä velkaa tuleville sukupolville, toimia on oltava. Inhimillisyyttä muistaen ja vaalien. Itse näen työssäni kaikki vaikutukset suoraan. Meillä pitää olla selkeä käsitys tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Erityisesti nyt kun syrjäytymisriskitilanne on tiedossa. Maahanmuuttajaprosessi vielä kesken. Naisjärjestöjen Keskusliiton Kokouksesssa Villa Dalbyssä Espoossa puhuttiin tasa-arvosta, Risikon Paulan, arvostetun ministerimme, kanssa tapasimme ennen kokousta ja hän myös näkee tasa-arvoisten ja yhdenvertaisten vastuutoimijoiden paikan tärkeäksi ajassamme.
Viikkooni kuuluu myös aina oma työni sairaalassa. Rajapintaa riittää näkemään mikä on tärkeää. Kiirettä ja vastuuta ihmisistä.
Teknisessä lautakunnassa linjasimme taloutta, toimia, ennaltaehkäisyä kiinteistöjenhoidossa, liittyen terveyteen ja työympäristöön, kouluihin, päiväkoteihin, hoitopaikkoihin yleisesti.
Avoimuutta ja hankalia asioita käsiteltiin. Hyvää yhteiskeskustelua ja päätöksiä.


Naisten Liiton puheenjohtajan tervehdys

Kokoomusnaisten jäsenkirje syyskuu 2016

Kesä on kääntynyt kohti syksyä ja Kokoomuksen Naisten Liiton toiminta on täydessä vauhdissa. Kevään ja kesän aikana kävin kuuntelemassa ja keskustelemassa jokaisessa kokoomuspiirissä. Kiitos tapaamisista ja hyvistä keskusteluista, joille toivon jatkoa. Vierailen mielelläni yhdistystemme tilaisuuksissa myös syksyllä.

Kokoomusnaiset vaikuttaa jatkossa entistä vahvemmin
hallitustyöskentelyyn. Olen iloinen siitä, että pu-heenjohtaja Petteri Orpon toivomuksesta voin jatkossa osallistua Kokoomusnaisten puheenjohtajana ministeriryhmämme viikoittaisiin kokouksiin. Se on hieno mahdollisuus ja aitiopaikka vaikuttaa hallituksen työhön ja viedä Kokoomusnaisten tavoitteita eteenpäin. Lisäksi puoluehallitus päätti maanantaina, että Kokoomusnaiset saa vetovastuun Kokoomuksen perhepoliittisen ohjelman valmistelusta. Tästä tiedotamme lisää lähiaikoina.

Hallituksen eilen alkaneet budjettineuvottelut käynnistävät kunnolla politiikan syksyn. Budjettiriihen tärkein asia on luonollisesti hallituksen työllisyyspaketti. Kokoomus on valmis harkitsemaan kaikkia keinoja, joilla kyetään luomaan Suomeen uusia yksityisen sektorin työpaikkoja.Tänään kuulemme lisää budjettiriihestä ja siitä, miten Kokoomusnaisten ajamien asioiden ja tavoitteiden käy.

Budjettiriihen alla Kokoomusnaiset on kannustanut hallitusta tekoihin työelämän mahdollisuuksien tasa-arvon edistämiseksi. On selvää, että hallituksen tavoite työllisyysasteen nostamisesta ei toteudu ilman naisten suurempaa työpanosta. Siksi on tärkeää, että hallitus tekisi budjettiriihessä päätöksen aloittaa perhevapaajärjestelmän uudistaminen.
Työllisyysasteen nostaminen edellyttää uudistettua
perhevapaajärjestelmää, joka edistää naisten korkeampaa
työllisyysastetta. Kokoomusnaiset on lisäksi kehottanut hallitusta
perumaan kaavaillut korotukset päivähoitomaksuihin. Tämä olisi
perusteltua niin mahdollisuuksien tasa-arvon, työllisyyden, perheiden sujuvan arjen kuin kansantalouden näkökulmasta.

Erityisen iloinen olen siitä, että vanhemmuuden kustannusten tasaus vihdoin etenee budjetissa. Työnantajille aiheutuvia vanhemmuuden kustannuksia ryhdytään tasaamaan 2 500 euron kertakorvauksella huhtikuusta alkaen. Korvaus maksetaan työnantajalle naispuolisen työntekijän perhevapaista. Tämän puolesta Kokoomusnaiset on urakoinut.

Vaikuttamistyöstä puheenollen, haluaisitko kehittää ja syventää
poliittista ja järjestöllistä osaamistasi, kartuttaa tietotaitoasi sekä verkostoitua muiden kaltaistesi naisten kanssa?
Haku Kokoomusnaisten Tulevaisuuskoulutukseen on nyt auki. Katso
lisätiedot ja tarkemmat hakuohjeet alta. Lisäksi kannattaa muistaa
käynnissä oleva jäsenhankintakilpailu. Nyt vain uusia jäseniä hankkimaan ja palkintoja tavoittelemaan! Tässä kirjeessä lisää myös kuntavaalien ehdokashankinnasta. Kannustan lähtemään mukaan!

Hyvää syksyä - pidetään yhteyttä!

Sofia Vikman
Kokoomusnaisten puheenjohtaja
kansanedustajaHAKU P√Ą√ĄLL√Ą.
Oletko Sinä tulevaisuuden tekijä? Haluatko kehittää ja syventää
poliittista ja järjestöllistä osaamistasi, kartuttaa tietotaitoasi sekä
verkostoitua muiden kaltaistesi naisten kanssa?
Hae mukaan Kokoomusnaisten korkeatasoiseen ja monipuoliseen
Tulevaisuuskoulutukseen! Koulutamme jäsenistöämme tulevaisuuden
muutokseen ja muuttamaan maailmaa.

Koulutus kestää kaksi vuotta ja rakentuu erisisältöisten
teemaviikonloppujen ympärille sisältäen myös erilaisia ennakkotehtäviä.

Koulutuksen alustava sisältö teemoittain:
KOKOOMUS - Miksi olemme olemassa? Missä olemme tällä hetkellä? Minne
olemme matkalla? Ajankohta: 28.-29.1.2017

KOKOOMUSNAISTEN KANSAINV√ĄLINEN AGENDA
Suunniteltu ajankohta: Toukokuu 2017

TULEVAISUUDEN KUNTA
Suunniteltu ajankohta: Syys-lokakuun vaihde 2017

KOKONAINEN TY√ĖURA
Suunniteltu ajankohta: Maaliskuu 2018

VAIKUTTAJAVIESTINT√Ą
Suunniteltu ajankohta: Syyskuu 2018

Koulutus huipentuu omakustanteiseen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen
Brysselin vierailuun loppuvuonna 2018. Tulevaisuus-koulutuksen haku on
nyt auki ja päättyy 30.9.2016.


KUNTAVAALIT 2017
Naiset käyttävät kuntapalveluja enemmän kuin miehet ja valtaosa
kuntasektorilla työskentelevistä on naisia. Naiset myös äänestävät
miehiä ahkerammin vaaleissa. Silti naisia on miehiä vähemmän päättämässä kuntien asioista. Tavoittelemmekin, että Kokoomuksen ehdokkaista vähintään puolet on naisia, mutta myös, että valituista puolet olisi naisia. Sinä olet oman arkesi asiantuntija.

MUUT ASIAT

LIITTOKOKOUS
Kokoomusnaisten liittokokous ja seminaari sekä muuta oheisohjelmaa
järjestetään lauantaina 12.11. Tampereella. Tarkempaa tietoa tulossa lähiaikoina. Merkitse päivä nyt jo kalenteriisi!

J√ĄSENHANKINTAKILPAILU
Kokoomusnaisten jäsenhankintakilpailu on nyt käynnissä! Palkinnot
jaetaan pääluvun ja prosentuaalisen kasvun perusteella yhteensä neljässä kategoriassa:
- Palkitsemme yhden piirin ja yhden yhdistyksen, joiden pääluku on
kasvanut eniten vuoden aikana.
- Palkitsemme yhden piirin ja yhden yhdistyksen, jotka ovat kasvattaneet jäsenmääräänsä prosentuaalisesti eniten oman kokoonsa nähden vuoden
aikana.

Vertailuna käytetään tilannetta 1.1.2016. Uusia jäseniä ei tarvitse erikseen ilmoittaa, sillä keskustoimisto saa tiedot suoraan jäsenrekisteristä. Nyt vain uusia jäseniä hankkimaan ja palkintoja tavoittelemaan!

SOSIAALINEN MEDIA
Loppuun vielä muistuttaisimme, että Kokoomusnaiset ovat myös
Facebookissa ja Instagramissa! Käythän tykkäämässä sivustamme, jotta pysyt vielä paremmin perillä päivän politiikan aiheissa.

Elokuussa keskustoimistolla aloitti osa-aikaisena työntekijänä myös Jutta Wirén. Aiemmin Jutta on työskennellyt muun muassa Turun Sanomilla, Varsinais-Suomen Kokoomuksen piiritoimistolla ja eduskunnassa. Jutan vastuulla on erityisesti viestintään ja tiedottamiseen liittyvät asiat. Uudistamme ja tehostamme viestintäämme niin kuntavaaleja kuin jäsenhankintaakin silmällä pitäen. Otamme mielellämme palautetta vastaan, olethan rohkeasti yhteydessä!


Aurinkoista syksyä!

Keskustoimiston väki


Lue lisää:

Budjetti perheiden arjen ja työllisyyden parantamiseksi
http://kokoomusnaiset.fi/blogi/budjetti ... ntamiseksi

Kokoomusnaisten Vikman ministeri Rehulalle: Perhevapaiden uudistaminen
edellyttää kotihoidon tuen tarkastelemista osana kokonaisuutta
http://kokoomusnaiset.fi/ajankohtaista/ ... edellyttaa
( 1269 views )   |  permalink   |  

8.8.2016 
maanantai, elokuu 8, 2016, 12:37


Vielä on viikko lomaa jäljellä.
( 1197 views )   |  permalink   |  

Kes√§lomalla 
keskiviikko, elokuu 3, 2016, 18:17
Kesälomalla on viikonloppuina ollut kiirettä.
Sofian ja Tomin ihanissa häissä kävimme Harrin kanssa Tampereella. Porin Jazzeilla ja Suomi Areenassa myös. Kuninkuusraveissa Turussa Tapion ja Anetten kanssa. Laurin Markkinat ovat vielä Perniössä viikonloppuna. Kauniin kesän vastapainoksi talvinen kuva Latokartanon koskelta. Vielä on kesää jäljellä.
Vielä lämmöstä ja kesälaitumesta nauttivat hepatkin.
Lumpeenkukille kontrastia kuvasta.
Kiitokset Sirpalle illan kivasta seurasta ja ahkeruudesta.
( 983 views )   |  permalink   |  

16.6.2016 
torstai, kesškuu 16, 2016, 06:41
16.6.2016 tšnššn torstaina siirtyy reserviin runsaat 9400 varusmiestš.

Lappeenrannan puoluekokouksen vaalin voittanut Petteri Orpo kokoaa hallituksen ministeriryhmššnsš. Puheenjohtajan joukkue selvišš lšhipšivinš.

Itsellš tŲitš eilen tŲitš tšnššn. Siskon kaksosten rippijuhlat sunnuntaina.

Tekninen lautakunta 15.6.2016 kokouksessaan keskusteli sisšilma-asioista, kantaa ottavasti. Rapu-kokonaisuuden osalta alkaa markkinavuoropuhelu kyselyn muodossa. Kaikki asiasta kiinnostuneet anttakaa nškemyksišnne.
PerniŲn Vuorilinnan pšivškotirakentaja on tiedossa.

Lomaa odotellen. Sataa kiitettšvšsti. Onneksi, kuivuutta on jo havaittu.
( 1139 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | Seuraava> >>