30.10.2017 
tiistai, lokakuu 31, 2017, 10:49
Tehy Naisten palkkapäivänä: Naisten keskiansio 600 euroa vähemmän kuin miesten


Sosiaali- ja terveysalan ammattij√§rjest√∂ Tehy viett√§√§ Naisten palkkap√§iv√§√§ jakamalla Naisen euro ‚Äďheijastimia. Ammattiosastojen v√§ke√§ ja Tehyn toimiston ty√∂ntekij√∂it√§ jalkautuu t√§t√§ varten sosiaali- ja terveysalan ty√∂paikoille erityisesti p√§√§kaupunkiseudulla.

- On häpeällistä, että naisten palkka on edelleen 17 % pienempi kuin miesten. Keskiansioissa ero tarkoittaa noin 600 euroa kuukaudessa. Ero on kaventunut huolestuttavan vähän 2000-luvulla, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Vesivalon mielestä naisvaltaisten alojen asemaa ja palkkatasa-arvoa on edistettävä suomalaisessa yhteiskunnassa määrätietoisemmin. Julkisen sektorin naisvaltaisten alojen palkkausta on parannettava ja tämä edellyttää myös valtiovallalta konkreettisia tekoja.

Suomen hallitus valmistelee parhaillaan perhevapaauudistusta. Perhevapaauudistuksella pyritään perhevapaiden tasa-arvoisempaan jakautumiseen naisten ja miesten kesken. Tehyläisten mielestä naisten matalampi palkkataso on yksi merkittävä syy sille, että perhevapaat jakautuvat epätasaisesti.

- Tasa-arvoinen palkkaus antaisi perheille tosiasiallisen mahdollisuuden myös tasa-arvoisempaan vastuun jakoon perheen arjesta ja lastenhoidosta. Naisten matalampi palkkataso ohjaa tällä hetkellä etupäässä naisia käyttämään perhevapaita, koska perheen toimeentulo halutaan ymmärrettävästi turvata myös perhevapaiden aikana, Vesivalo sanoo.

Myös kiky-ratkaisun julkiseen sektoriin kohdistetut lomarahaleikkaukset heikensivät osaltaan palkkatasa-arvoa.

- Nyt taloustilanne on kääntynyt nousuun eikä lomarahaleikkauksille ole enää perusteita. Tehy on vaatinut lomarahaleikkausten kompensoimista tulevalla neuvottelukierroksella.

Naisten palkkap√§iv√§√§ vietet√§√§n syksyisin sin√§ p√§iv√§n√§, kun naisten palkat vuosipalkaksi muutettuna on maksettu. Naisten palkat olivat Suomessa keskim√§√§rin 83,3 % miesten palkoista vuoden 2016 tilastojen mukaan. Lokakuun viimeisest√§ p√§iv√§st√§ alkaen naiset ty√∂skentelev√§t loppuvuoden ‚ÄĚpalkatta‚ÄĚ verrattuna miesten palkkoihin.

Lisätietoja:
Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi, gsm 050 3460 847
( 933 views )   |  permalink   |  

2910.2017 
sunnuntai, lokakuu 29, 2017, 14:49
Toipilaana ollaan vaivasenluuleikkauksesta.
Nyt on menoa hillittävä ja otettava toipuminen haltuun. Jumppaa ja varovaista sauvakävelyä. Jotta luutuminen onnistuu. Luen nyt ja lepään, tekee hätäiselle luonteelleni hyvää. Jätän syksyn reissut väliin. Kannustan muita ja seuraan aikaani aktiivisesti. Yli 30 v
työrupeamassa on kokemuspohjaa. Luottamustoimissa 2004 vuodesta alkaen on yhteiskunnallinen ote asioihin kirkastunut.
Naisjärjestöjen Keskusliiton 6 vuotinen taival päättyy. Lämmin kiitos mielenkiitoisesta verkostojen luomisen jaksosta ja ystävyyssuhteista. Todella kiitollisena.
Kokoomuksen Naisten Liitossa vpj roolissa sain tärkeää kokemuspintaa. Reissaaminen piireissä ei ole niin helppoa työaikojeni suhteen. Teen tilaa seuraavalle. Uusia tuulia! Olen kiitollinen kokemastani.
Keskityn Saloon, kuntalaisten ja henkilöstön tulevaisuuteen. Henkilöstöpolitiikka on kaikessa työssä aivan keskeistä.

( 858 views )   |  permalink   |  

15.10.2017 
sunnuntai, lokakuu 15, 2017, 05:14

Sote-työn uusjaon ajankohtaisuus


‚ÄĚSuomen sosiaali -ja terveydenhuoltoj√§rjestelm√§ss√§ on menossa merkitt√§vi√§
rakenteellisia ja toiminnallisia uudistuksia. Palvelurakenne-sekä maakuntauudistuksen myötä julkisten sosiaali-ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu tullaan siirtämään kunnilta ja kuntayhtymiltä itsehallintoalueille eli maakunnille. Keskeinen sote-uudistuksen tavoite on yhdistää sosiaali-ja terveyspalvelut rakenteellisesti asiakaslähtöisiksi kokonaisuuksiksi

Uudistuksessa hoidon ja palvelun l√§ht√∂kohtana on asiakkaan ja potilaan tarve. Muutos vaikuttaa merkitt√§v√§ll√§ tavalla sote-ammattilaisten ty√∂h√∂n, koska ty√∂njako on perinteisesti ollut ammattiryhm√§ ja ‚Äďteht√§v√§l√§ht√∂ist√§. Asiakasl√§ht√∂inen hoito ja palvelukokonaisuuden onnistuminen kuitenkin edellytt√§√§, ett√§ ammattilaisten ty√∂teht√§v√§t ja sis√§ll√∂t ovat kohdennettuja ja ett√§ ne muodostavat sis√§ll√∂llisen ja toiminnallisen kokonaisuuden. T√§m√§n vuoksi my√∂s ty√∂njakoon sis√§ltyv√§t kalliit ja turhauttavat p√§√§llekk√§isyydet tulisi tunnistaa ja poistaa turhauttavat p√§√§llekk√§isyydet.

Sosiaali-ja terveydenhuolto on ty√∂ymp√§rist√∂, joka on jatkuvassa muutoksessa. Muutos johtuu sek√§ ammattien perustalla olevan tiedon ja osaamisen kasvusta, ymp√§r√∂iv√§n yhteiskunnan odotusten muuttumisesta. Ty√∂ymp√§rist√∂ss√§ yhdistyv√§t useat eri ammattialat, ty√∂n kuvat ja toimintaprosessit. Kokonaisuuden toteutumiseen vaikuttavat ammattiryhmien, organisaatioiden ja sektoreiden erilaiset rajapinnat.‚ÄĚ

( 982 views )   |  permalink   |  

11.10.2017 
keskiviikko, lokakuu 11, 2017, 05:06
Innostu Salosta ‚Äďverkkoaivoriihen tuloksia - saimme kuulla ensi kerran Yritt√§jien ja valtuutettujen yhteisillassa eilenSote-palvelut, koulutusmahdollisuudet, uudet työpaikat, julkinen liikenne ja työhyvinvointi tulevaisuuden Salon menestystekijöinäElokuun puolessa v√§liss√§ k√§ynnistyneen ja syyskuun loppuun asti avoinna olleen Innostu Salosta ‚Äď verkkoaivoriihen ensimm√§iset tulokset ovat valmistuneet.Verkossa tehtyyn aivoriiheen osallistui yhteens√§ 1385 vastaajaa. Lis√§ksi vajaat 230 henkil√∂√§ k√§vi tutustumassa verkkopohjaiseen aivoriiheen. Vastaajista 730 ilmoitti roolikseen kuntalaisen, 151 yrityksen edustajan, 39 j√§rjest√∂n edustajan, 421 kaupungin ty√∂ntekij√§n ja 44 poliittisen p√§√§tt√§j√§n. Vastaajista 932 oli naisia ja eniten vastaajia oli ik√§luokissa 40 ‚Äď 49 vuotta (426) ja 50 ‚Äď 59 vuotta (384). Vastaajista 492 asui Salon keskustassa ja 482 Salon seudulla muualla taajamassa. Kes√§asunto Salon seudulla oli 22 vastaajalla.

Vastaajat käyttivät aivoriiheen aikaa keskimäärin 18 minuuttia eli tulevaisuuden Salon kehittämiseen käytettiin yhteensä 420 tuntia.Kuntalaisten, yritysten ja järjestöjen edustajien arvioissa tulevaisuuden Salon keskeisiä menestystekijöitä ovat sote-palvelut, koulutusmahdollisuudet, julkinen liikenne ja työllisyyden sekä yrittäjyyden edistäminen. Sote-palveluita pidettiin erittäin tärkeänä, mutta konkreettisia toimenpide-ehdotuksia tuli palveluihin liittyen vähän. Eniten toimenpide-ehdotuksia keräsi puolestaan työllisyyden ja yrittäjyyden edistäminen.Kun vastaajilta kysyttiin miten Salon on palvellut heitä viimeisen vuoden aikana, niin hymynaama-asteikolla yhdestä (huonoin) viiteen (paras) valittiin eniten vaihtoehtoa neljä.Kaupungin työntekijöiden näkökulmasta kaupungin tulisi työnantajana panostaa työhyvinvointiin ja siinä erityisesti liikuntamahdollisuuksien lisäämiseen sekä johtamisen kehittämiseen ja resursointiin. Työntekijöiden kaupunkiorganisaatiolle antamien arvosanojen keskiarvo oli 7,66.Päättäjien mielestä keskeisin asia tulevaisuudessa on sellaisten olosuhteiden luominen, että yritysten on kannattavaa sijoittua Saloon. Esille nousi esimerkiksi Salon edelläkävijyys teknologia- ja ympäristöinnovaatioiden synnyttäjänä. Poliittisen päätöksenteon lähtökohtia arvioitaessa päättäjät antoivat yleisarvosanaksi yhdestä viiteen hymynaama -asteikolla nelosen.- Olemme todella tyytyväisiä verkkoaivoriihen alustaviin tuloksiin. Varsinainen työ aineiston jatkotyöstämiseksi alkaa toden teolla, kun kaupunginjohtajan talousarvioesitys on jätetty ensi viikon tiistaina. Sen jälkeen kerromme strategiatyön tarkempaa aikataulua ja toimintatapoja niin henkilöstölle, kuntalaisille kuin muillekin sidosryhmille. Uuden Salon strategia valmistuu ensi keväänä ennen kesälomakautta. Jo tässä yhteydessä haluan esittää kaikille aivoriiheen osallistuneille lämpimät kiitokseni arvokkaasta panoksestanne tulevaisuuden Salon puolesta, kiittää kaupunginjohtaja Lauri Inna.
( 1000 views )   |  permalink   |  

9.10.2017 
maanantai, lokakuu 9, 2017, 07:57
Terveiset Pietikäisen Sirpalta

Katalonian kansanäänestys: tilanne ratkaistava dialogin keinoin
Hormonihäiritsijäkemikaalit: mihin unohtui varovaisuusperiaate?
Missä markkinat, siellä kannattaa olla myös EU:n
Brexit-neuvotteluiden edistyminen Euroopan parlamentin keskustelussa
Tavattavissa Suomessa: Oulu, Turku, Forssa, Joikoinen, Helsinki, Hämeenlinna ja Tampere
Katalonian kansanäänestys: tilanne ratkaistava dialogin keinoin

Kataloniassa järjestettiin viime sunnuntaina kansanäänestys itsenäistymisestä. Itsenäistymisen puolesta äänesti ensimmäistä kertaa yli 2 miljoonaa kansalaista. Espanjan viranomaiset yrittivät estää äänestyksen tapahtumisen liioitellusti voimakeinoin ja uutisten tietojen mukaan yli 800 ihmistä sai poliisin aiheuttamien vammojen vuoksi hoitoa.

√Ą√§nestys oli Espanjan perustuslain mukaan laiton, eik√§ mink√§√§n alueen itsen√§isyydest√§ ei ole mahdollista p√§√§tt√§√§ yksipuolisesti. T√§m√§ tarkoittaa, ett√§ teoreettisen itsen√§istymisen tiell√§ on viel√§ monta vaihetta, vaikka Katalonia l√§hip√§ivin√§ julistautuisikin itsen√§iseksi.

Euroopan unionilta odotettiin Katalonian äänestyspäivän väkivaltaisuuksiin reaktiota. Euroopan komissiolla ei ole toimivaltaa puuttua jäsenmaiden sisäisiin asioihin. Euroopan parlamentti kuitenkin keskusteli asiasta keskiviikkoiltana täysistunnossa. Keskustelu käytiin Espanjan perustuslain, oikeusvaltioperiaatteen ja perusoikeuksien ympärillä.

On tärkeää muistaa, että oikeusvaltion tulee toimia kansalaisten suojana. Kansalaisten täytyy voida luottaa poliisiin ja muihin viranomaisiin. Luottamus viranomaisiin on yksi hyvän hallinnon mittari.

Poliisin voimankäyttö ei ole hyväksyttävää, ellei kyseessä ole väkivaltainen kriisi. Jos uutisten tiedot pitävät paikkansa, Espanjan poliisin voimankäyttö Kataloniassa oli liioiteltua ja tuomittavaa.

Katalonian kansanäänestys ja sen tulos olisi voitu sivuuttaa rauhanomaisesti, vain vedoten sen laittomuuteen ja ilman väkivaltaista äänestyksen estämistä. Sunnuntain tapahtumat ovat valitettava esimerkki tilanteesta, joka olisi tullut välttää neuvotteluiden avulla. Konfliktit tulisi pyrkiä ratkaisemaan dialogin keinoin, ei voimalla.

21. syyskuuta vietetään vuosittain kansainvälistä rauhanpäivää @UN
Hormonihäiritsijäkemikaalit: mihin unohtui varovaisuusperiaate?

Hormonitoimintaa häiritsevät kemikaalit ovat ainesosia, jotka muuttavat hormonien normaalia toimintaa. Niille ominaista on se, että ne voivat vaikuttaa jo pieninä annoksina ja niiden vaikutukset ovat peruuttamattomat. Erityisen herkkiä aineiden vaikutukselle ovat sikiöt ja lapset. Vaikutukset eivät välttämättä näy heti, mutta voivat näkyä sukupolvien yli.

Emme välttämättä myöskään tunnista altistuvamme hormonihäiritsijäkemikaaleille: niitä ei näy, eikä niitä ole erikseen tuoteselostuksiin merkitty. Kuitenkin olemme hormonihäiritsijöiden kanssa joka päivä kosketuksissa. Niitä löytyy palo- ja hometorjunta-aineilla käsitellyistä huonekaluista ja tekstiileistä, niitä voi olla ruoassa, kosmetiikassa ja lasten leluissa. Kaikkein vähiten tutkimusta onkin hormonihäiritsijöiden yhteisvaikutuksesta.

EU:ssa on jo pitkään vaadittu kriteereitä hormonihäiritsijäkemikaalien identifioimiseksi. Tämä auttaisi kemikaalien säätelytä ja rajoittamista.

Monen vuoden valmistelun jälkeen komissio esitti ehdotuksensa kriteereistä kasvinsuojeluaineissa tuholaismyrkyissä ja pintabiosideissä. Listan on tarkoitus toimia askeleena vastaavan kosmetiikkaa, leluja ja ruokapakkauksia koskevan sääntelyn muodostamiseksi.

Ehdotus oli pettymys, koska komissio pyrki kriteereissä sallimaan poikkeuksia eliöiden hormonitoimintaa häiritseville aineille. Parlamentti äänesti komission ehdotusta vastaan. Sen seurauksena komission tulee laatia uusi ehdotus.

Tärkeää on, että jatkossa kriteerit koskevat kaikkia kemikaaleja ja noudattavat Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmää hormonihäiritsijäkemikaaleista, jotka ovat vaarallisia eliöille, ihmisille ja ekosysteemeille.

Kriteerit tarvitaan kiireellisesti, siitä ei ole kysymystäkään. Kemikaalikuorma lisääntyy yhteiskunnassa koko ajan ja tutkimustulos niiden haittavaikutuksista lisääntyy. Tarvitsemme sääntelyä, jolla poistetaan markkinoilta haitallisimman kemikaalit. Sääntely täytyy kuitenkin toteuttaa tarkoituksenmukaisesti. Tässä tapauksessa se tarkoittaa etenemistä varovaisuusperiaate edellä, sekä terveyden että ympäristön suojelemisen kannalta.

Missä markkinat, siellä kannattaa olla myös EU:n

EU neuvottelee parhaillaan seitsemää kumppanuus- ja yhteistyösopimusta ja useampaa vapaakauppasopimusta Kaakkois-Aasian maiden liiton (ASEAN:n) jäsenmaiden kanssa.

Kumppanuuksien edistäminen on EU:lle strateginen etu. ASEAN-maat muodostavat yhdessä maailman seitsemänneksi suurimman talouden. ASEAN on EU:n kolmas kauppakumppani. Vuotuisen kahdenvälisen tavarakaupan arvo on yli 200 miljardia euroa. Alue on yksi maailman dynaamisimmista ja nopeimmin kasvavista myös teknologian ja tutkimuksen osalta. Vuoropuhelu ja yhteistyö on yhteinen etu monella alalla kyberturvallisuudesta ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Luonnollisesti strategista kumppanuutta ei tule ajaa ummistamatta silmiä esimerkiksi alueella ilmeneviin ihmisoikeusrikkomuksiin. Kumppanuuksissa tulee myös edistää YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevia suosituksia. EU:lla on mahdollisuus käyttää suhteitaan vaikuttaakseen ihmisoikeuksien toteutumiseen alueella niin kauppakumppanuuksiensa kuin avulle suuntautuvan kehitysyhteistyön avulla.
( 831 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Seuraava> >>