10.3.2010 
keskiviikko, maaliskuu 10, 2010, 07:17
Ole mieluummin omaa valoasi hohtava pieni lyhty
kuin auringon lainavaloa loistava suuri kuu.

-Mori Ogai


Päivän lehdet on luettu ja päiväni käynnistyi mukavasti. Tarmokas olo. Ajatusten jäsentelyä viikon aikatauluja ja kohtaamisia suunnitellen. Tekee mieli kirjoittaa.

Eilisen päivän anti: naisten syrjiminen, ihmisoikeudet ovat asioita joita ei saa jättää vähälle. Mitä oli aiemmin ja nyt. Onko paljon muuttunut? Viime vuosikymmeninä ei ole edistytty. CEDAW-sopimuksen teosta 30 vuotta. Tasa-arvo ei ole toteuunut. Dekaani Jukka Mähönen Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan edustana avasi seminaarin ja nosti esiin perheiden hyvinvoinnin tasa-arvoisen toiminnan tuotteena. Naisia johtotehtäviin.

Professori Merja Pentikäinen Turun yliopistosta kertoi CEDAW-sopimuksesta, ainutlaatuisesta ihmisoikeussopimuksesta.

Oikeusministeri Tuija Brax estyi tulemasta, hänen puheenvuoronsa käytti ansiokkasti Johanna Suurpää oikeusministeriöstä. Hänen aluenaan ihmisoikeudet ja demokratia. 16 artiklaa käytiin läpi. taloudellista yhdenvertaisuutta ei ole saavutttu. Turvakoteja ei ole tarpeeksi. Tilanteita on paljon, jolloin niitä tarvittaisiin. Väkivallan torjuntaohjelma. Institutionaalinen seurantatyöryhmä. Tilastojen mukaan joka 10. nainen kokenut väkivaltaa parisuhteessa. Perheiden lapset näkevät, kokevat väkivallan. Miten ennaltaehkäistään jatkumo. Fyysinen ja psyykkinen painostus on vielä oma lukunsa. Väkivallan kierre pitää saada katkeamaan. Kunniaväkivalta, ihmiskauppa ongelmina edelleen. Ihmisoikeusinstrumenttia tarvitaan.

Eva Biaudet, ETYJ:in ihmiskaupan vastainen erityisedustaja, aiemmin toiminut peruspalvelu ja tasa-arvoministerinä. CEDAW-sopimus velvoittaa katsoman uhrin näkökulmasta. Syrjintäelementi liittyy naiskauppaan. Seksikauppaa pyörittää valtava bisnes, josta voiton käärii organisoija. Kuntien ja kansainvälisten järjestöjen on panostettava myös näihin asioihin. Sillä lasten, nuorten, pakolaisten katoamisia tapahtuu jatkuvasti.

Kevät Nousiainen, professori Turun yliopistolta peilasi CEDAW:n kautta naisten oikeuksia tasa-arvopolitiikan osana. SYRJINNÄSTÄ puhutaan liian vähän. Suomessa täytäntöönpano liian kapea, potentialia jäänyt huomioimatta. Suomi saanut muistutuksen ja antaa erityisselvityksen.

Keskustelussa nousi esiin moniperustainen syrjintä sekä palkkasyrjintä. Tilastotietoa on. Vielä tapahtuu kevään aikana.

Kommentit