4.1.2011 
tiistai, tammikuu 4, 2011, 11:01
Salon kuntajakoselvittäjän, Kuntaliiton erityisasiantuntijan Arto Kosken kirjoitukseen Lähidemokratia haastaa kaikki kunnat http://www.kunnat.net/k_perussivu.asp?p ... 994;167414
Kannattaa tutustua! Lopputekstit puhutteluttavat minua.

Kun kuntaliitoksissa yhdistymissopimus on vain kolmen vuoden mittainen, on selvää, että pelkästään sopimuksen kirjaukset eivät ole ratkaisevia. Tärkeämpää onkin se, kuinka alueelle onnistutaan luomaan kestävät lähidemokratiakäytännöt. Vaikka yhdistymissopimukseen saataisiin kirjattua poikkeuksellisen vahvan lähidemokratian toimintamalli, mutta jos se puretaan heti kolmen vuoden sopimuskauden päätyttyä, heitetään pysyvästi lapset pesuveden mukana.

Paikalliset olosuhteet ratkaisevat paljossa sen, millä vahvuuksilla kunnan lähidemokratiaa on mahdollista kehittää. On kuitenkin selkeästi syytä tunnustaa Uusitalon mallin vahvuus siinä, että se korostaa kolmannen sektorin merkitystä – joskin ehkä liikaakin silloin, kun se on jäänyt syystä tai toisesta heiveröiseksi.

Jos paikallista toimintaa kunnassa kyettäisiin kehittämään lähidemokratian, hyvinvoinnin ja elinvoiman muodostamassa kolmiossa, lopputulos olisi todennäköisesti lähidemokratiankin näkökulmasta hyvä. Eli silloin, kun kunnanosatasolla tehdään tärkeätä ja vaikuttavaa paikallista työtä hyvinvoinnin ja elinvoiman sektoreilla, niin ”alueen ääni” alkaa kuulua ja vaikuttaa. Tästä löytyy hyviä esimerkkejä eri puolelta Suomea - myös suurista kaupungeista kuten Oulusta.

Vuosi 2011 on alkanut. Uusi Salo täyttää kaksi vuotta, samoin aluetoimikuntatyö. Aluetoimikuntalaiset ovat myös tänä vuonna kokoontuneet ahkerasti kokouksiin ja osallistuneet muihin tilaisuuksiin ja omalta osaltaan rakentaneet uutta kotikuntaa sellaiseksi paikaksi, jossa on hyvä elää, asua ja yrittää. Salon aluetoimikunnat eivät ole ainoita toimijoita, joiden tehtävänä on omalla alueellaan lisätä alueellista vaikuttamista ja toteuttaa lähidemokratiaa, mutta salolainen tapa toimia on muodostunut paikallisista lähtökohdista ja siten ainutlaatuinen. Salon aluetoimikuntamalli on herättänyt kiinnostusta oman kunnan ulkopuolella ja kokemuksia onkin vaihdettu muiden vastaavaa työtä tekevien kanssa. Sananlasku Roomaa ei rakennettu yhdessä päivässä lienee tuttu. Myös Salon rakentaminen jatkuu ja monta isoa asiakokonaisuutta on vielä kesken. Aluetoimikunnat ovat tärkeä ja monilukuinen luottamushenkilöorganisaatio, jonka mielipiteille on toivottavasti myös jatkossa sijansa.


Kommentit